Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
studiji u brojkama

Jovanović: Uvijek se bune profesori s filozofskog i ekonomije

Željko Jovanović (1)
Patrik Macek/Pixsell
03.10.2012.
u 12:00

Ministar ne želi školovati za burzu. Novac ide za medicinu, jezike, tehničke smjerove

Na kraju kolovoza na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje bilo je registrirano više od 3500 nezaposlenih ekonomista. A upravo je akademska zajednica s ekonomskih fakulteta i Filozofskog fakulteta najglasnija u obrani velikih kvota za upise na te fakultete. Zadnji su na ministra obrazovanja Željka Jovanovića i promjene koje je najavio “skočili” ministar Branko Grčić, bivši dekan Ekonomskog fakulteta u Splitu, i zastupnik Gvozden Flego, bivši profesor filozofije na Filozofskom fakultetu.

Neka sad osiguraju uvjete

Ministarstvo obrazovanja je za dio fakulteta, uglavnom ekonomskih, tražio smanjenje kvota i to prije svega zbog tehničkih uvjeta – prevelikog broja studenata u odnosu na prostor i broj profesora. Jovanović najavljuje i strategiju obrazovanja prema kojoj će broj studenata prilagođavati zahtjevima tržišta. Sličnim su se promjenama u Saboru i prije protivili, ne prema stranačkoj pripadnosti nego pripadnosti akademskoj zajednici, Flego, Petar Selem, Vesna Pusić i Milorad Pupovac.

– Ekonomski fakulteti povećavali su broj studenata, a nisu zapošljavali profesore. Sada trebaju osigurati uvjete: ili zaposliti profesore ili smanjiti broj studenata. Ali javnim novcem profesore nećemo zapošljavati jer namjeravamo ulagati u medicinske i tehničke smjerove te jezike. Cilj mi je obrazovati kadrove koji će imati siguran posao. Kad ste čuli da se bune profesori s medicinskih i biotehničkih fakulteta? Uvijek se bune profesori s filozofije i ekonomije – kazao je Jovanović napominjući da je sukob s Grčićem prenapuhan. Želi, kaže, definirati koja su zanimanja potrebna i usput upozorava da kod nas nema nijedan privatni fakultet.

– Postoje visoke škole sa stručnim studijima, a pravi su studiji na sveučilištima. Dekani varaju djecu i njihove roditelje – poručuje ministar. Grčić nije želio razgovarati o tom problemu – uputio nas je na Jovanovića. Da treba prilagoditi upisne kvote potrebama na tržištu slažu se i u Udruzi poslodavaca, a slično poručuju iz Mreže mladih znanstvenika (MLAZ).

Posve krivi omjer

Iz MLAZ-a poručuju da omjer društvenih i tehničkih fakulteta nije dobar u odnosu na potrebe tržišta. Država ne bi smjela, kažu, ukidati fakultete niti je stvar koliko će fakultet upisati studenata, nego su sporne kvote koje će država financirati. To ovisi o politici koju želi voditi. Bernard Jakelić, dopredsjednik u HUP-u, strategiju obrazovanja smatra nužnim preduvjetom za tržište rada.

– Imamo inflaciju nezapošljivih kadrova, školujemo za burzu. HZZ ima analize i ne znam jesu li ministrove kvote dobre. No mi s njima stalno razgovaramo i želimo sudjelovati u izradi strategije – kaže Jakelić i dodaje kako i u akademskoj zajednici mora doći do preslagivanja.

Ključne riječi

Komentara 22

SP
splitskaljeta
14:22 03.10.2012.

podrška najboljem hrvatskom ministru obrazovanja.

SP
splitskaljeta
14:51 03.10.2012.

Podrška Željku Jovanoviću, uvedite reda u školski sustav, dobro je da ne dozvoljavate korupciju u školstvu , dobro je da se smijene ravnatelji koji ne dopuštaju radnicima pravo glasa. Ima škola u kojima ravnatelji zabranjuju izbore za radničko vijeće (Novi Zagreb -srednja škola).

Avatar MK
MK
14:22 03.10.2012.

...filozofija je majka komunizma i socijalizma - i sada on ovako.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije