Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oslobađanje Perišića

Josipović: Žao mi je što nema kazne za raketiranje Zagreba

Ivo Josipović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/7
Autor
Marko Biočina
01.03.2013.
u 11:44

– Odluku o povlačenju sa Golana donijeli smo gospodin premijer i ja nakon razgovora koje smo vodili proteklih dana – rekao je Josipović i dodao da je "činjenica da je naša pozicija u mirovnoj misiji na Golanu promijenjena".

Predsjednik Josipović danas je komentirao i jučerašnju odluku o oslobađanju generala Momčila Perišića koju je donijelo Žalbeno vijeće Haškog suda, nakon što je 2011. godine osuđen na 27. godine zatvora.

Perišić, bivši načelnik generalštaba Vojske Jugoslavije, prije je proglašen krivim za pomaganje i podržavanje ubojstava, nehumanih dijela, napada na civile i progona u Sarajevu i Srebrenici, u razdoblju od kolovoza 1993. do studenog 1995., kao i za propust jer kao nadređeni nije kaznio odgovorne za raketiranje Zagreba u svibnju 1995. godine.

Predsjednik Josipović žali što nisu osuđeni krivci za te zločine koji su počinjeni, ali dodaje da moramo poštovati odluke Haškog suda. – Izražavam žaljenje što krivci za raketiranje Zagreba i ostale zločine, koji su bili navedeni u optužnici protiv generala Perišića, nisu kažnjeni. Nadam se da će krivce pravdi privesti nacionalno pravosuđe – rekao je Josipović.

"Odluku o povlačenju s Golana donijeli smo gospodin premijer i ja"

Predsjednik je komentirao i jučerašnju odluku da se hrvatski vojnici povuku iz misije na Golanskoj visoravni, nakon što je NY Times objavio da je hrvatska prodavala oružje sirijskim pobunjenicima. Josipović tvrdi da nije bilo "pritisaka iz vana" kako bi se donijela takva odluka.

– Odluku o povlačenju s Golana donijeli smo gospodin premijer i ja nakon razgovora koje smo vodili proteklih dana – rekao je Josipović i dodao da je "činjenica da je naša pozicija u mirovnoj misiji na Golanu promijenjena".

– Ona se kao i svaka mirovna misija temelji na poziciji neutralnosti, a percepcija te neutralnosti znatno je promijenjena nakon medijskih napisa da je Hrvatska prodavala oružje sirijskim pobunjenicima – rekao je Josipović i dodao da je Vlada te informacije demantirala, ali i da "ne mogu znati koliki je doseg tog demantija" te su ocijenili da se povećao rizik za naše vojnike s obzirom na to da se promijenila percepcija neutralnosti naših vojnika na Golanu.

Naveo je da su imali dvije zakonske mogućnosti kako zakonski provesti odluku o povlačenju vojnika. – Dogovorili smo se da odluku u Sabor uputi Vlada, a nakon što bude potvrđena u Saboru, ja kao predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik izdat ću naredbu za povlačenje. Ipak, s obzirom na to da Sabor ne zasjeda sljedećeg tjedna, postoji mogućnost da iskoristimo drugu zakonsku mogućnost, da ja izdam odluku o povlačenju koja bi onda naknadno bila upućena u Sabor na razmatranje – kazao je Josipović.

>>Haag oslobodio Momčila Perišića Matić: Moramo poštovati odluku

>>NY Times: Hrvatska zbog našeg teksta povlači vojnike s Golana

Komentara 5

Avatar Axel
Axel
12:08 01.03.2013.

Gradani su sretni/presretni kada na njihov racun Vlada ode u Katar te dogovori NISTA! Potrose drzavne novce,novce gradana a rezultat je "0"

Avatar andro_livi
andro_livi
12:28 01.03.2013.

Predsjednice, googlaj nesto ako ne znas pa ces saznati. Martić je u svojoj žalbi tvrdio da je Pretresno veće pogrešilo kada je konstatovalo da je on 2. i 3. maja 1995. naredio granatiranje Zagreba. Žalbeno veće je konstatovalo da onn nije pokazao da je Pretresno veće pogrešilo utvrdivši da je Martić sam priznao da je naredio granatiranje Zagreba i da su posredni dokazi takođe išli u prilog konstataciji da je on de fakto izdao naređenje te da prema tome stoji zaključak do kojeg je u svetlu celokupnog dokaznog materijala došlo Pretresno veće, odnosno da je van razumne sumnje dokazano kako je Martić naredio to granatiranje.

DE
demokršćanin
13:26 01.03.2013.

ŽALOST! Zar samo žaliti za neosuđivanjem onoga koji je raketirao Zagreb?Zar je agresija bila samo na Zagreb?Ako za nečim žališ potrudi se ne samo žaliti već i poduzeti sve zakonske mjere protiv barbara sa istoka koji su sve započeli,ali hvala Bogu nisu uspjeli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije