Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SDP-ov NAJIZGLEDNIJI KANDIDAT ZA PREDSJEDNIKA

Josipović: U Hrvatskoj su počinjeni zločini čiji je efekt bio sličan etničkom čišćenju

22.02.2009.
u 15:42

Gost emisije 'Nedjeljom u 2' bio je esdepeovac Ivo Josipović, a povod njegova gostovanja bila je izrazita želja za kandidaturom za sljedećeg predsjednika Republike Hrvatske, a dotakle su se i teme Haaškoga suda, trenutne krize u Hrvatskoj, ali i teme iz privatnoga života.

Ovaj političar s dugogodišnjom karijerom omiljeni je profesor Pravnoga fakulteta u Zagrebu, zaljubljen u glazbu, ali i nogomet, oženjen te otac tinejdžerke.

Smatra da je glavna zadaća novog predsjednika Hrvatske "okupiti sve kreativne snage jer hrvatski narod treba dobiti više. Ja osobno mislim da mogu okupiti te ljude. Kriza je poput kobre, a vlada ne poduzima ništa. Osobno mislim da hrvatski narod može svašta, ali treba uzeti veliku batinu i raspalit kobru po glavi. Trebaju ljudi koji će svoju energiju utrošiti u to", rekao je dodajući kao očekuje da će SDP nakon lokalnih izbora predstaviti svoga kandidata ne skrivajući kako se nada da će to biti upravo on.

Od novog predsjednika očekuje "da bude osoba koja ukazuje na moguće puteve, koja uvijek pravovremeno bocne tamo gdje ne štima. Kao predsjednik ne bi bio fikus nego kaktus - objašnjava Josipović dodajući kako bi ga veselilo da mu je protivnik aktualni premijer Ivo Sanader jer voli imati jakog protivnika.

Misli da bi bio bolji predsjednik od Sanadera prvenstveno zato što može okupiti različite ljude oko sebe dok Sanaderu nedostaje ta dimenzija iako vjeruje da radi svoj posao najbolje što zna. Josipović bi u svome timu, navodi, volio imati pametnije ljude od sebe samoga.
- Volim se družiti s pametnijima, apsolutno, puno sam naučio od njih, a potrudio bi se da bude riječ o stručnjacima.

O bivšem i aktualnom predsjedniku Hrvatske
Osvrnuo se i na mane i vrline bivšeg predsjednika Franje Tuđmana i trenutnog Stjepana Mesića.
- Tuđman zaslužuje poštovanje svih nas zbog rata. Ne volim što je dozvolio pretvorbu i privatizaciju, krivi odnos prema ljudskim pravima, što nije uspio spriječiti neke ratne zločine. Vjerojatno nije predviđao posljedice pretvorbe i privatizacije, ali je politički odgovoran za rezultat toga danas.
Mesiću pak treba upisati veliki plus zbog doprinosa društvu, razdvojio je politiku od vojske, unosi određeni optimizam, šarm, humor, predsjednik je koji će se pamtiti - objasnio je Josipović dodajući kako Mesićev istup u govoru u Australiji 1991. nije bio njegov najsvjetliji trenutak, ali to je i sam Mesić rekao.

Vlast je za vrijeme rata trebala spriječiti paljevinu i ubojstva
- U Hrvatskoj su bili počinjeni zločini koji su doprinijeli da veliki dio srpskoga stanovništva ode s hrvatskog područja. Mislim da se tadašnja vlast morala više potruditi da se spriječe paljevine i ubojstva. Efekt je bio sličan etničkom čišćenju.
Hrvatskoj javnosti se mora reći istina, pa i Haaškom sudu, pa makar se s njima ne slažemo. Za topničke dnevnike mjesecima tvrdimo da ih nema, pa ih se onda ima. Nije dobro da se pokaže da smo lagali - odgovor je Ive Josipovića na pitanje da li je u u Hrvatskoj počinjeno etničko čišćenje.

- Haag je kao i svaki sud koji ima i dobre i loše strane. Tri osobe s hrvatske strane, zapravo ukupno šest osoba je optuženo od 161, ne možemo zaključivat da je Haag protiv Hrvatske. Od početka postojanja suda svi političari su bili protiv suda, i mediji su ih kritički pratili, a neki mediji su napravili dobro na razotkrivanju zločina.
Informacija koja je manje poznata je da je Hrvatska ta koja je predložila da se osnuje sud za koji mislim da je u razumnoj mjeri ispunio funkciju. Eventualne osude naših generala neće drugačije interpretirati povijesne činjenice - smatra Josipović te dodaje kako su "akcije Oluja i Bljesak bile legitimne, zločini me ne vesele, žao mi je da se na taj način okaljao rat".


Ivo Josipović privatno

Ivo Josipović sebe smatra pripadnikom više srednje klase, stanuje u Palmotićevoj ulici u stanu od 200 kvadrata sa suprugom i kćerkom. Unatoč ušteđevini od 280 tisuća eura vjeruje da živi skromno, a od materijalnih stvari veseli ga dobra tehnika. Veliki je zaljubljenik u klasičnu glazbu te uživa svirajući klavir. U mladosti je trenirao nogomet te se zamalo odlučio za sportsku karijeru no glazba je ipak presudila. Danas sa suprugom zaigra badminton, s prijateljima ping-pong, a do nedavno je igrao nogomet.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije