Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Josipović policiji: Objasnite čemu primjena sile i uhićenje aktivista

josipović
Nino Strmotić/PIXSELL
11.02.2010.
u 16:33

- Intervencija koja se dogodila u Varšavskoj ulici dovodi u pitanje načelo razmjernosti opsegom prisile koja je uporabljena prema građanima, rekao je Ivo Josipović.

U povodu noćašnjih događaja u Varšavskoj ulici vezanih uz intervenciju policije prema prosvjednicima, izabrani predsjednik RH dr. Ivo Josipović dao je sljedeće priopćenje za medije:

Pravo na slobodu izražavanja mišljenja i pravo na mirne prosvjede sastavni su dio demokracije zajamčene Ustavom Republike Hrvatske. Ako prosvjed narušava javni red i mir ili šteti zakonitim interesima trećih, intervencija državnih tijela mora biti razmjerna u odnosu na moguću opasnost koju izaziva prosvjed.

Intervencija koja se dogodila u Varšavskoj ulici dovodi u pitanje načelo razmjernosti opsegom prisile koja je uporabljena prema građanima. Očekujem da policija hrvatskoj javnosti i nadležnim državnim tijelima objasni opravdanost primjene prisile i uhićenje 23 građana zbog otpora četvorice prosvjednika.

Prosvjedi građana u povodu radova u Varšavskoj ulici i njihovi argumenti čine potrebnim da nadležna tijela Grada Zagreba te nadležna inspekcijska tijela ponovno ispitaju cijeli predmet koji je povod nemilom događaju i da o svojim nalazima detaljno izvijeste javnost.

Policija: U akciju smo krenuli noću da ne izazovemo prometni kaos

Zagrebačka je policija danas u 15 sati održala izvanrednu konferenciju za novinare na kojoj su iznijeli detalje noćašnje akcije u Varšavskoj, a prikazana je i snimka intervencije duga 30 minuta.

>>Policija objavila i svoju snimku uhićenja prosvjednika

>>Tomašević: Odradili smo odličan prosvjed i nastavljamo dalje!

>>Skupština: Neka Bandić javnosti objasni svoju odluku o Varšavskoj

Nazočne je najviše zanimalo zašto je policija u akciju uhićenja prosvjednika u Varšavskoj krenula u gluho doba noći, a iz policije su objasnili da danju nisu htjeli dovoziti kamion u Varšavsku kako ne bi zagušili promet. Zbog toga su odlučili u akciju krenuti kada je promet u gradu najslabiji i kada je u Varšavskoj najmanje prosvjednika. U akciji je sudjelovao 41 policajac i 29 interventnih policajaca.

Od 23 privedenih, pet počinilo prekršaje

Policija je u 18 sati izvijestila da je nad 23 osobe koje su dovedene u službene prostorije provedena prekršajna obrada te je utvrđeno da je pet osoba počinilo prekršaje iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Četiri osobe su uz optužni prijedlog dovedene prekršajnom sucu Prekršajnog suda u Zagrebu jer su ometale tijek asistencije ulazeći u prostor koji je uredno bio označen policijskom vrpcom. Protiv jedne osobe podnesen je optužni prijedlog redovnim putem jer je vrijeđao policijske službenike u službenim prostorijama.

Kod ostalih osoba nije utvrđena prekršajna odgovornost te su tijekom dana puštene na slobodu.

Komentara 297

OB
-obrisani-
19:13 11.02.2010.

.Da parafraziramo onu kretensku s početka devedesetih: \"Rvacki pendrek na rvackim leđima\"! Odmah manje boli. Nema više da te ispendreče srpski milicioneri. Kada te \"pogladi\" majmun sa šahovnicom, lulek ti odmah poskoči od sreće i zadovoljstva. Joj, kako je lijepo lijepo biti \"svoj na svome\".

OB
-obrisani-
19:42 11.02.2010.

DOLJE BANDA LOPOVSKA!!! Dolje policijska država!!!

MO
modrulj
18:25 11.02.2010.

Josipovicu od pustih izjava nema nikakve koristi. Ucini nesto konkretno, pokreni legalni postupak, pusti nas sa izjavama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije