Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Doktor u Americi

Josipović održao predavanje na Columbiji, ali Sanader nije došao

ivo josipović (1)
Foto: Jadranka Jureško-Kero
1/4
24.09.2010.
u 19:03

Američki su studenti, ali i profesori iščekivali dolazak dr. Sanadera, no on se nije javljao ni Josipoviću niti hrvatskom izaslanstvu.

Sveučilišta su moj prirodni okoliš tako da sam uživao predavajući, a čak sam u početku imao i malu tremu sve dok nisam ušao u profesorski štos. Studenti su postavljali puno pitanja što znači da su bili zainteresirani, a prisutni su bili studenti iz Hrvatske, ali i cijeloga svijeta. Dobro je da su dobili informaciju o onome što se događalo u hrvatskoj povijesti i saznali kuda ide Hrvatska – zaključio je predsjednik Ivo Josipović danas nakon predavanja "Tranzicijsko pravosuđe i reakcije hrvatskog i međunarodnog pravosuđa na ratne zločine" održanog na Sveučilištu Columbia u New Yorku.

U dvorani je bilo tristotinjak profesora i gostiju i organizatori kažu da je to predavanje bilo jedno od najposjećenijih u usporedbi s gostovanjima drugih stranih lidera. Predsjednik je više puta naglasio da u Hrvatskoj nije bilo građanskog rata, nego je bila riječ o agresiji, govorio je o Franji Tuđmanu te odgovarao na pitanja o odnosima u regiji, posebno sa Slovenijom i Srbijom, o Haaškom sudu i gospodarstvu, a na pitanje izraelskog studenta što misli tko će pobijediti u nogometnoj utakmici između Hrvatske i Izraela odmah je odgovorio: Hrvatska. Dodao je da bi Hrvatska bila kao Švicarska kad bi bila uspješna kao hrvatski nogometaši, ali da vjeruje da će i to doći.

Nagađanja da će se bivši premijer Ivo Sanader, koji je u rujnu postao znanstvenim suradnikom Harriman instituta Sveučilišta Columbia, pojaviti na predavanju pokazala su se netočnima. Sanader nije došao, a vodstvo Instituta tvrdi da njihovi suradnici nemaju obvezu biti nazočni svim predavanjima koja organiziraju. Josipović je Večernjem listu potvrdio da su i njega studenti pitali za Sanadera, odnosno o kriterijima po kojima je angažiran na Harriman institutu, ali on je odgovorio da je to pitanje za Sveučilište Columbia i bivšeg premijera.

Novinarima je stalno tijekom petodnevnog boravka u New Yorku odgovarao da nema kontakte sa Sanaderom ni dogovoren susret. Predsjednik je potvrdio da će susret s iseljenicima iskoristiti da ih potakne na ulaganja i povratak u Hrvatsku.

Komentara 39

PO
power123
21:31 24.09.2010.

Ma koga briga jeli on došao ili ne???!!! On je prošlost....

OB
-obrisani-
23:07 24.09.2010.

Josipović održao predavanje na Columbiji, ali Sanader nije došao jer e u isto vrijeme na Harvardu predavao o hrvatskom poštenju, plemenitosti, ljubavi do domovine i HR privatizaciji koje ide uz te pojmove..

OB
-obrisani-
10:14 25.09.2010.

Mos mislit sto ce susret bezbojnog sivog misa albino pigmentacije ,dosadnog naratora i sugovornika ,stovatelja diktatora Broza Obami ostat u sijecanju .Nije Obama slinavac kao stare partizanke i ostali skloni drugim perverzijama koji svrsavaju na slici Yugojosifovica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije