Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Pobjedimo u miru'

Josipović odlikovao pripadnike legendarne 204. vukovarske brigade

Josipović 204. brigada
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/11
14.11.2014.
u 13:57

"Pobijedili smo u ratu, pobijedimo i u miru", poručio je Josipović.

Predsjednik Ivo Josipović odlikovao je 15 pripadnica i pripadnika legendarne 204. vukovarske brigade.

- Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam u prigodi dodijeliti odlikovanja pripadnicima 204. vukovarske brigade. Ratni put slavne 204. brigade u mnogočemu je isprepleten sa sudbinom Grada Vukovara. Pakrac, Plitvice, Borovo selo uvertira su u velikosrpsku agresiju koja je svu svoju silinu pokazala upravo u Vukovaru. Mirni ljudi koji nisu ni pomišljali da će biti vojnici pretvorili su se u borce i heroje. Važno je napomenuti da su se u obranu uključili i Mađari, Rusini, Srbi, Česi, Slovaci i svi ostali koji su živjeli u Vukovaru. U takvim uvjetima u rujnu 1991. kada su počele žestoke ratne operacije ustrojila se 204. vukovarska brigada. Sačinjavalo ju je 2.600 pripadnika, što dragovoljaca, što mobiliziranih. Pripadnicima 204. legendarne brigade izražavam duboko poštovanje i zahvalnost. I sućut obiteljima 921 pripadnika koji su poginuli. 770 ih je ranjeno, 1527 ih je bilo zatočeno u srpskim logorima, a 457 ih je nestalih. Od prvog dana mandata pitanje nestalih osoba je jedno od strateških pitanja. Obitelji imaju pravio saznati istinu o sudbini svojih najbližih - rekao je predsjednik.

"Pobijedili smo u ratu, pobijedimo i u miru", poručio je Josipović. - Sve kontroverze oko obrane Vukovara i sukobe koji su izgrađeni i zagađeni politikom treba počistiti i na pravi način obilježiti žrtvu Vukovara. A dnevnu politiku, pogotovo na Dan sjećanja 18. studenog držimo što je moguće dalje od Vukovara - rekao je predsjednik Ivo Josipović.

Odlikovani su: Ivan Kovačić, Darko Ivanović Baljak, Željko Mlinarić, Slavko Jurić, Stipo Šeremet, Tvrtko Majić (posmrtno), Zdenko Mažar (posmrtno), Tomislav Puzak (posmrtno), Tihomir Gredelj (posmrtno), Željko Kačmar, Robert Šala (posmrtno), Pavao Spudić (posmrtno), Jadranko Anić-Antić (posmrtno), Vesna Balažević i Ilija Ačkar.

>>Matić o braniteljima: Oni pričaju o nečemu, ali ništa ne dokazuju već četiri tjedna

>>Obilježena 23. obljetnica osnivanja 204. Vukovarske brigade

Komentara 23

DU
Deleted user
14:11 14.11.2014.

On je proboravio cijeli rat ispod jorgan planine, preciznije - ganjajući suknje studentica po kabinetima PF, pa se ne mogu načuditi prvom licu množine. Mi! Malo morgen... Tip koji još gladi šapku Titovog gardiste i hvali trogrbu partizansku kapu sada, tik pred izbore, zadivljen vukovarskim braniteljima!? Koja hipokrizija...

MU
Mućanin
14:42 14.11.2014.

Da imaju i malo časti ne bi prihvatili odliku iz ruku Jugoslavena, protiv kojih su se i borili! FUJ

DU
Deleted user
14:25 14.11.2014.

nameće se pitanje zašto sada odlikovanja, a ne prije mjesec, 2 mjeseca, prije godinu, 2,3...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije