Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rat konzultacijama

Josipović: Nisam stao na stranu oporbe nego građana!

kosor josipovic
Davor Višnjić/Pixsell
08.03.2011.
u 12:02

Iz Vlade je potvrđeno da će premijerka Kosor u petak otići na konzultacije s predsjednikom.

Stav predsjednika Ive Josipovića da bi se izbori trebali održati prije referenduma o ulasku u EU razljutio je premijerku Jadranku Kosor. Poznato je, naime, da premijerka računa na izbornu pobjedu na krilima uspjeha referenduma o ulasku u EU. Koliko predsjednikovu izjavu Kosor drži opasnom, pokazala je time što mu je poručila kako u Ustavu jasno piše što radi parlament, a što predsjednik. Dodatnu nervozu pokazala je i hitnim pozivom svim oporbenim čelnicima na sastanak u Banske dvore u četvrtak, samo nekoliko sati nakon što je saznala kako je predsjednik čelnike svih stranaka pozvao na konzultacije koje počinju u petak. Kosor je optužila Josipovića da se otvoreno svrstao na stranu oporbe.

‘Nema razloga da se ljuti’

– Nije to nikakvo stavljanje na stranu oporbe. Gledam što je dobro za Hrvatsku, a ne tko je za ili protiv mog prijedloga. Uostalom, mnogo sam puta podržao premijerkine poteze, što oporbi možda nije odgovaralo. Moj je posao zalagati se za ono što smatram dobrim za sve građane – poručio je Josipović iz Praga, gdje je u službenom posjetu. Stranačke je čelnike, kaže, pozvao kako bi s njima razgovarao, čuo što misle o krizi, prosvjedima, izborima.

– Koristim političku ulogu koju ima predsjednik države. Moj poziv nije ni u kakvoj koliziji s pozivom koji je uputila premijerka. Njezin sastanak je sastanak vlasti s oporbom, a moje su konzultacije razgovor predsjednika države kao nadstranačke osobe s predstavnicima svih parlamentarnih stranaka – naglašava Josipović. On smatra da nema nikakva razloga da se premijerka ljuti na njegovu izjavu da bi se izbori trebali održati prije referenduma o EU. Isto misle i šefovi oporbenih stranaka.

– Izbori moraju biti prije referenduma jer bi se inače referendum pretvorio u izraz nezadovoljstva prema Vladi i time bi se ugrozio uspješan završetak procesa pristupanja EU – poručio je šef SDP-a Zoran Milanović te dodao da će njegova stranka aktivno pozivati ljude da izađu na referendum i glasuju za ulazak u EU. Premijerki je poručio da prestane govoriti o izborima u studenome jer to nije ni pošteno ni realno.

>>SDP i HNS neće doći na premijerkin sastanak

– Sve i da pregovori završe na vrijeme, pretpristupni ugovor bit će potpisan najranije u studenome. Nakon toga treba najmanje mjesec dana da se pripremi i održi referendum pa da Sabor potvrdi odluku. To znači da izbori mogu biti najranije potkraj veljače ili ožujka 2012. – drži Milanović.

Ako želi dobro sebi, HDZ-u i najviše Hrvatskoj, premijerka će učiniti sve da sjednemo za stol i da se napokon odredi datum izbora. Mišljenje je to predsjednika HNS-a Radimira Čačića, koji je prvi odbio doći na Kosoričin sastanak u četvrtak.

– Poziv za sastanak kod premijerke nismo dobili, ali i ako stigne, ne namjeravamo ići na njega. To, međutim, ne znači da nakon toga ne treba sjesti i razgovarati – kaže Čačić. U goste joj neće ni ostali iz Kukuriku koalicije. Iako kaže da poziv nije ni dobio, Milanović premijerkinu inicijativu smatra neprimjerenom jer se nekoliko puta oglušila na zahtjeve da se u Saboru očituje o izborima, ali i o izjavi glasnogovornika Vlade Mladena Pavića da je oporba financirala nasilje i kaznena djela.

– Poziva od premijerke nema, ali sve upućuje na to da je taj navodni poziv samo reakcija na predsjednikov potez – rekao je Milanović.

HSLS i SDSS idu na oba

I dok su sve oporbene stranke odbile doći premijerki na sastanak, svoj su dolazak potvrdili predsjedniku Josipoviću. Na Pantovčak će, doznajemo u Uredu predsjednika, doći čelnici svih stranaka osim HDZ-a. Oni, kako kaže glasnogovornica stranke Sunčana Glavak, poziv nisu dobili, a o njemu će razmisliti tek ako i kada ga dobiju. Ipak, u kasnim poslijepodnevnim satima iz Vlade je potvrđeno da će premijerka Kosor u petak u 10.30 otići na konzultacije s predsjednikom.

S druge strane, neki će šefovi stranaka i kod Kosor i kod Josipovića. Poput čelnika HSLS-a Darinka Kosora, koji jasno poručuje kako je samo jedna tema o kojoj se uopće i ima razgovarati, a to je datum izbora, a oni, smatra, moraju biti prije referenduma. Na oba sastanka žele i esdeesesovci, no poziv su dobili jedino od predsjednika.

>>Darinko Kosor: Izbori moraju biti prije referenduma za EU

– Treba postići dogovor o završetku pregovora i datumu izbora. To je tema razgovora Vlade i oporbe, ali i unutarstranačke koalicije. Mišljenje kada se izbori trebaju održati ne bih iznosio, ali mogu reći da očekujem premijerkin poziv – kaže Pupovac.

Komentara 651

DU
Deleted user
14:04 08.03.2011.

tika-taka

OB
-obrisani-
16:19 08.03.2011.

Tomo 72.... Trebamo novog predsjednika ,pravog domoljuba.... Imali smo pa ga danas pljuju,... Lako je pljuvat po onom koga nema medju zivima... junacine smo , jelda ?

Avatar pupoljak
pupoljak
14:05 08.03.2011.

Sivka, zakon o policiji je bio pozitivno i ne upitno riješen i prihvaćen od EK još prije dvije godine. Ali likvidacija Hodakice, Pukanića i njegovog kolege, te postavljanja Karamarka na čelo ministarstva unutarnjih poslova je presudno bilo, te smo vraćeni na početak. S toga nemoj narodu mazati oči..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije