Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Konferencija

Josipović: Nacionalni je interes očuvati suverenitet vodnih resursa

josipović
Nel Pavletić/PIXSELL
19.05.2011.
u 13:06

U Opatiji se okupilo 300 stručnjaka iz Hrvatske i inozemstva, a moto je konferencije "Hrvatske vode pred izazovom klimatskih promjena"

– Vode su naše nacionalno blago, narodno i javno dobro i nužno je da zaštita voda bude ekološki i politički prioritet. Svima nama u Hrvatskoj treba biti jasno da je naš vitalni nacionalni interes očuvanje suvereniteta nad vodnim resursima. Izvorišta vode i vlasništvo nad vodno-komunalnom infrastrukturom ne smije biti na prodaju. Moraju ostati u vlasništvu države i lokalne samouprave jer je to jedini način da budućim generacijama ostavimo u nasljeđe ono što smo mi naslijedili, a svojoj zemlji omogućimo siguran razvoj – poručio je predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović otvarajući danas u Opatiji 5. hrvatsku konferenciju o vodama.

Moto ovogodišnje konferencije, koja se inače održava svake četvrte godine, jest "Hrvatske vode pred izazovom klimatskih promjena" što je izrazito aktualnom temom označio i predsjednik Josipović rekavši da je voda strateški resurs 21. stoljeća.

– Samo tri posto vode na zemlji je slatka voda i to je vjerojatno razlog što neki govore da će sutra litra vode biti skuplja od litre nafte. Danas četvrtina svjetske populacije ne raspolaže dovoljnim količinama vode, a prema procjenama UN-a u idućih 50 godina nekoliko milijardi ljudi će biti suočeno s manjkom vode. Ubrzano smanjivanje zaliha pitke vode postavit će se kao glavno ekološko, gospodarsko i sigurnosno pitanje 21. stoljeća – kazao je Josipović. Dodao je da Hrvatska, peta u Europi po količini pitke vode, "dobro stoji s vodom" i naglasio važnost sustavnog, racionalnog i odgovornog upravljanja tim bogatstvom u čemu posebnu pozornost treba pridati zaštiti voda i rješavanju problema prekograničnom suradnjom za što je Dunav dobar primjer.

Na konferenciji u Opatiji okupilo se 300 znanstvenika i stručnjaka iz Hrvatske i inozemstva koji će kroz četiri znanstveno-stručne teme raspravljati o stanju voda, novim uvjetima izazvanim klimatskim promjenama te predložiti rješenja vezana uz osiguravanje dovoljne količine voda za nesmetanu vodoopskrbu, zaštitu stanovništva od poplava i drugih štetnih oblika djelovanja voda, osiguranje dovoljne količine vode za navodnjavanje u sušnim razdobljima te provođenje mjera za postizanje dobrog ekološkog stanja voda prema europskim mjerilima.

Komentara 20

SI
sikter
13:53 19.05.2011.

istina samo se bojim da će i to rasprodat ,što bi bilo isto kao da saudijci ili amerikanci prodaju izvore nafte.

CH
chemica
13:53 19.05.2011.

Kada su domoljubi već sve ostalo rasprodali, da bar vodu sačuvamo. Tješe nas da će biti \"skuplja od nafte\". Todorić će tada biti osobito sretan, ako u međuvremenu ne propadne. Jano, Janice....Bit će para. Dobit ćemo prvog hrvatskog \"šeika\".

JS
ja sam gladan
13:35 19.05.2011.

Kak mi imamo pametnog \"preccccednika\". Sve zna, u svemu je naj. Kaj smo mi to dragom Bogeku napravili da nas kažnjava!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije