Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
spomen dom

Josipović na Ovčari: Ratni zločini ne zastarijevaju

josipović
Krunoslav Petrić/PIXSELL
02.05.2010.
u 15:48

Ivo Josipović posjetio je Spomen dom na Ovčari gdje je kazao kako je to stratište spomenik patnji, Domovinskom ratu i obrani Hrvatske.

VUKOVAR – Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća upriličenoj u povodu Dana grada Vukovara nagrada za životno djelo uručena je Sandri Paović. Medalje grada Vukovara dobili su Hrvatska udruga roditelja poginulih branitelja grada Vukovara, Plesna skupina „Venera“, Ženski rukometni klub „Vukovar“ i akademski slikar Branimir Građanski. Dobitnici plaketa grada Vukovara su Tomislav Pandurović, Branimir Kurucić i Milan Bandić.

Sjednici su uz ostale goste nazočni bili predsjednik RH Ivo Josipović, premijerka Jadranka Kosor i potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks. Nazočnost državnog vrha znak je da se svi možemo ujediniti za Vukovar, kazao je obraćajući se skupu vukovarski gradonačelnik Željko Sabo i istaknuo kako Vukovarci vjeruju u bolje sutra. Predsjednica Gradsko vijeća Zdenka Buljan upozorila je kako gospodarski napredak neće biti moguć bez potpore hrvatske Vlade te naglasila kako je ponosna na Vukovarce jer su svoj grad učinili gradom mira i tolerancije.

- Vukovar cijelu državu stavlja na test solidarnosti i realizacije vizija. Mora se nastaviti investiranje u gospodarstvo ovoga grada kao i cjelokupna obnova koja se obavlja ljubavlju i zajedništvom ali paralelno s time trebamo rješavati i druga pitanja, rekao je predsjednik Josipović. Uz zgrade i gospodarstvo obnavlja se i međusobno povjerenje, ukazala je predsjednica Vlade Jadranka Kosor i obećala nove poticaje za upošljavanje. Time će, izrazila je nadu, mladi imati razlog više da ostanu u Vukovaru.

Prije sjednice Gradskog vijeća predsjednik Ivo Josipović posjetio je Spomen dom na Ovčari gdje je kazao kako je to stratište spomenik patnji, Domovinskom ratu i obrani Hrvatske. Osobno će se, dodao je, i dalje zalagati za kažnjavanje svakog zločina a posebno onoga na Ovčari koji se, po njegovom mišljenju, nije mogao dogoditi bez znanja vrha JNA. Ratni zločini ne zastarijevaju i svi oni koji su u njima sudjelovali moraju biti svjesni da su traženi, poručio je Josipović.

Komentara 282

SN
SnV41
18:02 02.05.2010.

poirot, meni je žao što vam nismo dali pravog razloga za kuknjavu i cviljenje, ovako morate izmišljat... ali to je za vas normalno..... :)

OB
-obrisani-
21:33 02.05.2010.

..million ....ponesi kupace gacice.....!!!...

OB
-obrisani-
00:29 03.05.2010.

Zaradu od švercanja oružja i droge dijelili smo s hrvatskim političarima Kriminalac pokajnik Čume policiji je otkrio kako su on i Legija, uz Arkanovo znanje, s Matom Bobanom i Tutom u ratu organizirali šverc oružja, droge, humanitarne pomoći i goriva,iva, dijeleći zaradu s nekolicinom hrvatskih i hercegbosanskih političara Ljubiša Buha Čume, vodeći beogradski kriminalac koji se nedavno pojavio na konjičkoj utrci u Sinju, dulje od petnaest godina prisutan je u hrvatskom elitnom društvu. Prema zabilješci njegova svjedočenja pred srbijanskom policijom 2003., upoznao je u Hrvatskoj mnoge poznate osobe, među ostalima Mladena Naletilića Tutu, Matu Bobana, Hrvoja Petrača, Vladimira Zagorca, Željka Bagića, nekoliko hrvatskih sudaca Vrhovnog i Ustavnog suda, dvojicu bivših HDZ-ovih ministara i glasovitog franjevca iz Međugorja. Izostala istraga No, prve \"poslovne\" odnose, prema vlastitu priznanju, Buha je izgradio s bivšim carinikom iz Samobora, danas privatnim odvjetnikom. \"Švercao sam automobile i raznu robu, tako da sam 1990., kada je u Hrvatskoj bila manja carina i porez, preko njega sredio uvoz za Srbiju više od dvjesto automobila i raznih strojeva\", govorio je Buha pred beogradskom policijom dok se još istraživalo ubojstvo srbijanskog premijera Zorana Đinđića. Na osnovi istog iskaza, Buha je regrutiran u \"pokajnika\" koji tereti mafijašku konkurenciju iz tzv. zemunskoga klana. Premda su dijelovi Buhine ispovijesti već donekle bili poznati u medijima, Slobodna Dalmacija tek je ovih dana došla u posjed cjelovitog originala. Riječ je zapravo o fragmentu iz Buhina opsežnog svjedočenja protiv Milana Lukovića (Milorada Ulemeka) Legije. Ta jedna stranica odnosi se isključivo na zajedničke operacije hrvatske i srbijanske mafije tijekom proteklog rata i poraća. U okviru protumafijaške suradnje, srbijanski je MUP još prije četiri godine zabilješku dostavio hrvatskim kolegama. Ocjenjujući da tvrdnje jednog prevaranta i kriminalca treba svestrano provjeriti, istražiteljski posao oko Buhina iskaza u Hrvatskoj do dana današnjeg nije počeo. Ljubiša Buha Čume u iskazu iz 2003. izlaže genezu svojih veza u Hrvatskoj, pokazujući da je prilično upućen u ovdašnju poslovno-kriminalnu, političku, čak i pravosudnu scenu. Tako pripovijeda kako su on i Legija, tada još saveznici, uz znanje Željka Ražnatovića Arkana, s Bobanom i Tutom organizirali šverc oružja, droge, humanitarne pomoći i goriva, dijeleći zaradu s nekolicinom hrvatskih i hercegbosanskih političara. \"A kasnije se umiješao Petrač\", kaže Buha, \"pa smo i njemu, odnosno njegovu čovjeku iz Samobora, plaćali tal, a da Tuta i njegova ekipa ne smiju ništa znati. Istim smo kanalima prebacivali drogu i oružje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije