Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'lex Perković'

Josipović: Hrvatska ne štiti komunističke zločince

ivo josipović
Marko Prpić/PIXSELL
09.09.2013.
u 21:24

Možda sam o cijelom slučaju bio pomalo suzdržan i zbog činjenice kako je sin Perkovića moj savjetnik, što je bila neracionalna odluka, kaže Josipović

Gostujući u HTV-ovoj emisiji 'Nulta točka', Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović komentirao je ključna unutarnja i vanjskopolitička pitanja te društvene teme i poglede koji se nalaze su u fokusu hrvatskih građana. O najavi njegove inicijative za rješenje problema dvojezičnosti u Vukovaru, Josipović je istaknuo kako je odnos prema manjinskim zajednicama dosad bio obuhvaćen konsenzusom, ustavom i politkom koja se vodila kroz nekoliko sastava vlada.

'Ploče su već postavljene tako da smatram da ih ne treba skidati'

- To očito nije najbolje rješenje pa je moja inicijativa da otvorim raspravu o pravima manjinama i želim tu odgovornost podijeliti sa svim relevantnim subjektima. Nudim javnu raspravu, a nadam se da ćemo na kraju procesa obnoviti zajedništvo koje se odnosi na prava nacionalnih manjina, izjavio je predsjednik

- Ploče su već postavljene tako da smatram da ih ne treba skidati, već moramo naći rješenje kako da se nitko ne osjeća povrijeđen što su one tamo, rekao je Josipović i dodao kako vjeruje da je hrvatsko društvo dovoljno zrelo da nađe konsenzus o nekim temeljnim pitanjima poput ovog.

Predsjednik smatra kako dijalog koji nudi svim relevantnim faktorima ne služi preispitivanju tko je kriv, već postizanju rješenja kojim će svi biti zadovoljni.

- Volio bih izbjeći da se ova tema koristi za politička prepucavanja. Ideju pozitivnog odnosa prema manjinskim zajednicama koristimo već dulje vrijeme i priča o tome kako postići pomirbu u o odnosu na povijest koja je iza nas jest ono umijeće koje moramo svladati, kaže Josipović i dodaje kako se trudi da svaki zločin bude gledan na isti način.

Komentirajući izjavu Sabe kako dvojezični natpisi stoje još od 1998. te oko njih nije bilo problema, Josipović je izjavio kako je sada došlo do frustracija kod kritične mase koja je dovela do nepoštivanja zakona.

- Formula 'da integracija, ne asimilacija' je moguća, rekao je Josipović.

Komentirao je i svoj skorašnji posjet Beogradu i odnose sa srpskim predsjednikom Nikolićem i rekao kako će o događajima u Vukovaru morati razgovarati.

Spreman sam Nikoliću reći što Hrvatsku smeta u odnosu sa Srbijom

- Spreman sam Nikoliću reći što Hrvatsku smeta u odnosu sa Srbijom i to isto očekujem od njega. Moramo pobijediti strah koji osjećaju Hrvati tražeći prava u Srbiji i obratno. Moramo ponovno prelistati stranice knjige za koju smo mislili kako smo je pročitali

Josipović je komentirao i slučaj 'lex Perković' i rekao kako sam zakon ima malo veze s imenom čovjeka kojeg kolokvijalno nosi.

- Nisam se previše gurao u tu temu, no smatram kako zakon moramo uskladiti s onim što smo potpisali, rekao je Josipović i negirao tvrdnje kako se o cijelom slučaju nije dovoljno izjašnjavao. Možda sam bio pomalo suzdržan i zbog činjenice kako je sin Perkovića moj savjetnik, što je bila neracionalna odluka, kaže Josipović.

Nije točno da Hrvatska štiti komunističke zločine

'Vrijeme da završimo priču s 'lex Perkovićem' i krenemo dalje', rekao je Josipović i dodao kako tvrdnje da Hrvatska štiti komunističke zločine nije točna.

- Temu nekadašnjih političkih ubojstava moramo sagledati kroz jednake kriterije za sve kako bi društvo učinili još civilnijem nego što je sad i izbjegli stalne podjele na 'lijeve i desne', rekao je Josipović.

Upitan koja ubojstva smatra politički motiviranim nakon 1991., između ostalog istaknuo je ubojstva Kraljevića i Levara i dodao kako će doći vrijeme kad ćemo znati radi čega bilo koji slučaj nije procesuiran.

Komentirajući situaciju u Siriji istaknuo je kako treba zaustaviti krvoproliće koje se događa u toj zemlji

- Ako nije mogući postići rješenje mirnim putem, onda bi o intervenciji trebalo odlučivati vijeće UN-a. Mi nismo odlučujući faktor i primarna nam je želja pokušati pronaći mir. Hrvatski vojnici sigurno neće sudjelovati u bilo kakvim akcijama u Siriji. Hrvatska će se vjerojatno pridružiti nedavnoj izjavi zemalja članica G20, kojom se osuđuje napad izveden kemijskim oružjem, ali ta izjava ne poziva na vojnu intervenciju, rekao je Josipović. 

Upitan za komentar BDP-a Josipović je rekao kako priželjkuje brojne promjene.

- Sporost birokracije koja koči investitore trebala bi se moći lako riješiti. U naš mentalitet ugrađena je antipoduzetnička klima. Kreativnost i inovativnost moramo dodatno valorizirati i svladati otpor i filozofiju po kojoj nije dobro da netko u Hrvatsku dolazi zaraditi. Važno je da taj koji ovdje dolazi zaraditi plati porez i plaću radnicima, kaže predsjednik.

Upitan podupire li nastavak privatizacije, Josipović je rekao kako podupire izlazak države iz gospodarstva osim iz ključnih resora.

Komentirao je i stanje u pravosuđu je za kojeg smatra da je i dalje daleko od zadovoljavajućeg, ali tvrdi kako je Hrvatska  ipak provela određene reformske poteze što je rezultiralo činjenicom kako je s 2 milijuna broj neriješenih predmeta spušten na 700.000.

 - I dalje postoje predmeti koji traju pet, deset i više godina, kaže Josipović.

Upitan kako ocjenjuje upravljanje državnim tvrtkama predsjednik je izjavio kako je globalno kod nas politički kriterij naglašeniji od stručnog, no valja imati na umu kako vrhunske stručnjake ne možemo zaposliti pod uvjetima koje nudimo.

Na pitanje priprema li teren za ponovnu kandidaturu na izborima 2015. Josipović je rekao kako njegov pretrpan raspored nije znak kako je već započeo s kampanjom, već želi pružiti podršku svima onima koji su postigli nešto dobro i poslati poruke ohrabrenja.

- Ja svoje stavove ne prešućujem već ih javno iznosim. Ne želim sudjelovati u stranačkoj politici. O podršci SDP-a ne odlučujem ja i sve stranke koje me žele podržati su dobrodošle. Ima pitanja o kojima se ne slažem s Vladom, no to je znak demokracije, rekao je Josipović i odbacio bilo kakve slučajeve političke trgovine.

Upitan koliko je zadovoljan napravljenim tijekom svog mandata, Josipović je istaknuo kako je puno napravljeno po pitanju korupcije i organiziranog kriminala što svjedoče brojni slučajevi u kojima su se na optuženičkoj klupi našli bivši visoko pozicionirani državni dužnosnici. Rekao je i kako su tijeku postupci protiv pojedinih članova sigurnosnih službi.

O ovlastima predsjednika izjavio je kako ne želi više izvršnih ovlasti, ali bilo bi dobro da predsjednik ima više kontrolnih funkcija.

>> Josipović: Lex Perković pretvorio se u veliku štetu za Hrvatsku

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije