Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zorislav Antun Petrović

'Još prije više od 700 godina Hrvati su se borili sa korupcijom'

Transparency International
Foto: Branimir Bradarić
1/2
17.01.2014.
u 13:30

Najstariji dokument koji svjedoči o tome jest Vinodolski zakonik napisan 1288. godine, kaže Petrović

Još prije sedam stoljeća građani Hrvatske su sustavno radili na suzbijanju korupcije u to vrijeme, rekao je koordinator projekta Udruge kultura i etika Zorislav Antun Petrović na današnjem predavanju u vukovarskom Veleučilištu Lavoslav Ružička gdje je održao predavanje na temu 725. godina suzbijanja korupcije u Hrvatskoj.

Pojašnjavajući svoju tvrdnju Petrović je rekao da je do tih spoznaja došao istražujući stare ideje o sprječavanju korupcije u Hrvatskoj, a da je najstariji takav dokument Vinodolski zakonik napisan 1288 godine. Taj zakonik je još tada predvidio da ne može svjedočiti muž za ženu, brat za brata, otac za sina i sl.

– Dalje istražujući naišao sam na još neke akte i statute koji pokazuju da su naši preci još prije sedam stoljeća znali koliko je korupcija štetna i trudili se da je svedu na minimum. Tako je mandat kneza u Dubrovniku bio sam mjesec dana, a sve da se izbjegne stvaranje interesnih grupa i zlouporaba ovlasti. U Splitu se insistiralo da načelnik uopće ne bude iz grada da ne bi bio u sukobu interesa. Bilo mu je zabranjeno i druženje sa ljudima. Mandat mu je trajao jednu godinu, a mogućnost reizbora bila je tek poslije pet godina. U Splitu se ljekarnik i liječnik nisu smjeli družiti. Imamo i primjer iz srednjovjekovnog Zadra gdje je bilo zabranjeno da srodnici glasaju kod izbora osobe koja je upravljala gradom, rekao je Petrović.

Govoreći studentima rekao je i da se u to vrijeme ulagalo više energije u sprječavanje korupcije nego danas, da su i odluke bile striktnije. Podsjetio je i da je po istraživanja Transparency Internationala Hrvatska osvojila 48 bodova na ljestvici od 0 do maksimalnih 100 bodova što pokazuje da kod nas nema suštinskih problema sa korupcijom.

– Koliko je to realno svatko od nas ima osobni stav o tome. Mogu samo reći da se svijest građana grada te da će korupcije manje biti što su građani netolerantniji prema njoj. Upravo zato predavanja držimo među mladima da im ukažemo na taj problem, zaključio je Petrović.

>>Po Indeksu ekonomskih sloboda Hrvatska pala za devet mjesta!

>>Hrvatska napredovala, manje korumpirana nego lani

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije