Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Proglašen krivim

Još osam godina zatvora, ovaj put za ratni zločin

\'14.12.2010., Sisak - Na Zupanijskom sudu u Sisku pocelo je sudjenje Milenku Vidaku optuzenom za ratni zlocin u selu Brdjani kod Sunje 1991.godine. Photo:Nikola Cutuk/PIXSELL\'
Nikola Čutuk/PIXSELL
20.12.2010.
u 18:03

Milenko Vidak, pripadnik paravojnih postrojba tzv. SAO Krajine, nepravomoćno je osuđen zbog ubojstva civila Stjepana Sučića 1993.

Nakon što je nedavno osuđen na sedam godina zbog ubojstva, Milenko Vidak, pripadnik paravojnih postrojba tzv. SAO Krajine, jučer je osuđen i na osam godina zatvora za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Vijeće Županijskog suda u Sisku, kojem je predsjedavala Snježana Mrkoci, proglasilo ga je krivim za ubojstvo civila Stjepana Sučića iz Sunjske Grede 29. kolovoza 1993. godine. Sučića je Vidak ubio rafalom iz automatske puške za vrijeme izviđanja, što je navedeno i u izvješću o izviđanju, čime su ga praktički optužili njegovi suborci iz izviđačke patrole.

Kao što je poznato, Vidaka je hrvatskom pravosuđu izručila Turska na temelju međunarodne tjeralice. Obrana osuđenog Vidaka, koju je zastupao sisački odvjetnik Domagoj Rupčić, temeljila se na činjenici da je optuženi izručen za ubojstvo (za koje je već ranije osuđen), pa mu se nije moglo suditi za drugo kazneno djelo. Budući da je država Turska naknadno potvrdila izručenje za ratni zločin, Rupčić je u završnom govoru napomenuo da je mjerodavna izjava suda, a ne države. Zbog toga je na presudu najavio žalbu Vrhovnom sudu.

Presudom će se Vidaku u zatvorsku kaznu uračunati i pritvor u Turskoj, Hrvatskoj, pa čak i u 'SAO Krajini', jer mu se za dva navedena kaznena djela sudilo i u tada okupiranoj Glini. Međutim, zbog oslobodilačke akcije Oluja, u Glini tada nije dočekao presudu.

Ključne riječi

Komentara 2

IB
istina_boli
19:55 24.12.2010.

Tip je mentalac. Glumi Ramba , a puca i na vlastitu sjenku. Mozda mu je i bolje da nije doceko presudu u Krajini, sigurno bi bila veca nego sada u Hrvatskoj!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije