Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AMERIČKI SAN

Oca nije upoznao, majka ga je ostavila dok je imao 13, a svejedno je uspio!

Jimmy Butler
Foto: Reuters/PIXSELL
20.05.2015.
u 08:41

'Duje Dukan mi je vrlo dobar prijatelj. Često igramo jedan na jednoga, ali i puno pričamo o košarci. Ponekad preko ljeta i treniramo zajedno. On je sjajan igrač.'

Najugodnije iznenađenje i najbolja priča NBA sezone "Sobar" je iz Chicago Bullsa. Jimmy Butler (25 godina, 201 cm) proglašen je za igrača koji je najviše napredovao u jednoj sezoni, ali je i košarkaš iza kojeg stoji gotovo nestvarna priča o ostvarenju američkog sna.

Vrlo zanimljiv materijal za hollywoodsku filmsku produkciju jer imao je brojne "uvjete" da ne uspije. Za oca niti ne zna, majka ga je izbacila iz kuće, kao školarac bio je bez vlastita krova nad glavom, a isprva niti na parketu nitko u njega nije vjerovao. No, nije dozvolio da ga se sažalijeva, prihvatio je životnu borbu sa svim njezinim preprekama.

Nakon što ga je otac napustio još kada je bio beba, majka ga je izbacila iz kuće kada mu je bilo 13 godina. Potpuno praznih džepova, u teksaškom gradiću Tomballu, preko noći je ostao bez mjesta koje bi zvao domom.

– Ne sviđa mi se kako izgledaš! Moraš ići...

To je posljednje što je čuo od svoje biološke majke, no nije to bilo posljednje odbacivanje koje je doživio. Štoviše, u njega gotovo pa nitko nije vjerovao, pa tako niti srednjoškolski trener. Dok su njegovi vršnjaci brinuli brigu oko škole, sporta, djevojaka, Jimmyju je jedina briga bila kako preživjeti.

– U mene su sumnjali ne samo moja biološka majka nego i mnogi drugi. Recimo, u srednjoj školi su mi govorili da sam prenizak i prespor da bih bio košarkaš. Srećom, živio sam za svaki dan koji dolazi i trenirao pun motiva vjerujući da ipak mogu postati NBA igrač.

Srećom, na koncu mu se posrećilo jer ga je prihvatila obitelj u kojoj je bilo već sedmero djece. Ali tek nakon što se mjesecima potucao po kućama prijatelja kod kojih bi ostao po nekoliko tjedana pa bi produžio dalje. Ključan trenutak bio je susret s Jordanom Lesliejem, košarkašem koji ga je izazvao na natjecanje u tricama. Vrlo brzo, dečki su se sprijateljili, a Leslie ga je počeo pozivati da prespava kod njega, što je odobravala i njegova majka Michelle Lambert bez obzira na to što se već morala brinuti o četvero svoje djece i troje od njezina drugog muža. A on je svojim klincima u početku govorio da Jimmy može ostati kod njih samo nekoliko noći.

– Večeras je moja želja da Jimmy spava kod nas – svake večeri bi čuli roditelji od nekoga drugog od svoje djece pa su se, nakon nekoliko mjeseci, prepustili i dozvolili Jimmyju da ostane koliko hoće.

Ali ne bez strogih pravila o kojima je svojedobno javno pričala njegova pomajka Michelle Lambert:

– Rekla sam mu da će moji klinci gledati u njega i da se mora kloniti nevolja, da se mora jako truditi u školi, da mora biti primjer. I znate što? Sve je to i učinio. Sve što sam tražila od njega činio je bez ikakvih propitivanja.

Za vrijeme All-Star Weekenda u New Yorku, Jimmy je o tome nerado pričao.

– Nemojte pisati o tome tako da me ljudi sažalijevaju. To mrzim. Ne treba tu ni za čim žaliti i ja volim sve što mi se dogodilo jer to me je učinilo ovim što jesam. I nisam bio beskućnik kako se pisalo. Nisam živio ispod mosta niti sam prosio na uglu. Neću reći da mi je bilo lako, no imao sam dom, doduše više njih. Ja sam zapravo zahvalan za sve izazove koji su stavljeni pred mene.

Naravno, zahvalan je i svojoj pomajci i njezinu suprugu.

– Primili su me u obitelj, i to ne zbog košarke. Oni su jednostavno takvi ljudi, posebice Michelle koja je tome sklona. Nisam tada mogao vjerovati da se to doista i događa.

Mnogo toga u njegovu životu nije bilo za povjerovati, pa tako i način kako je dospio na Sveučilište Marquette. Naime, njihov je skaut na Tyler Junior College došao gledati Josepha Fulcea, a ugledao je Butlera za kojeg je čak i Fulce rekao da bi ga trebalo uzeti.

– Kada sam saznao da me Marquette traži, bio sam u društvu pomoćnog trenera Tyler Junior Collegea koji je stao u prvom McDonald’su i zamolio ih da mu omoguće da se posluži faksom kako bi pozitivno odgovorio na ponudu u moje ime. Bilo je to ostvarenje sna. Ići ću na faks i moći ću steći diplomu.

Tijekom tri godine na Marquetteu, gdje ga je trener Williams gurao preko ruba mogućnosti, Butler je ostvario prosjek od 12 koševa nakon čega je odlučio izaći na draft. A i tu je završio na rubu jer su ga Bullsi te 2011. uzeli kao posljednjeg, 30. igrača, u prvoj rundi. To ga je ljeto testiralo čak 17 NBA klubova među kojima su se Bullsi prvi odlučili preuzeti rizik i razvijati ga. I to se pokazalo punim pogotkom, pravom “krađom” na draftu, kako to Amerikanci običavaju reći. Kroz te četiri godine, Butler je postao drugi najvažniji igrač među Bikovima. U Chicagu se samo Derrick Rose smatra važnijim igračem od “Sobara”, no u nekim segmentima igre on ne može ni približno što i Butler. Recimo, ne može odigrati 60 minuta koliko je odigrao Jimmy u pobjedi nad Orlandom nakon tri produžetka.

Kad smo prije nekoliko godina pričali s dugogodišnjim skautom Bullsa Ivicom Dukanom, skrenuo nam je pažnju na Butlera koji tada nije imao niti minutažu niti samopouzdanje kao sada. Kad smo to u New Yorku spomenuli Jimmyju, on se nasmiješio i kazao:

– Ivica jako dobro zna svoj posao. Zar bi preko 20 godina radio u istom klubu da ne radi dobro. Baš nam je on iz Europe doveo Nikolu Mirotića, igrača koji je eksplodirao već u svojoj prvoj sezoni.

Zna Jimmy još jednog Dukana, onog koji mu je generacijski puno bliži.

Duje Dukan mi je vrlo dobar prijatelj. Često igramo jedan na jednoga, ali i puno pričamo o košarci. Ponekad preko ljeta i treniramo zajedno. On je sjajan igrač.

Duje priželjkuje da bi ga netko od NBA klubova mogao izabrati. Može li se to dogoditi?

– Vjerujte mi, on doista može biti NBA igrač. Visok je i čvrst, odličnog je šuta i stavljen u dobru situaciju može biti vrlo iskoristiv.

Pred Butlerom je ljeto u kojem može otići iz Bullsa. Prošlog listopada nije htio potpisati ekstenziju ugovora, čak niti uz 42 milijuna USD na četiri godine koliko su mu Bullsi tada nudili. No, s obzirom kako se razigrao ove sezone (20 koševa, 5,8 skokova, 3,3 asistencija) i da je u međuvremenu bio igrač mjeseca i All-Star Istočne konferencije te da je izabran za igrača koji je najviše napredovao, bjelodano je da je napravio dobar potez. A već se diskretno javljaju klubovi koji bi ga željeli dovesti, među njima su i Lakersi, pa će se vlasnik Bullsa morati isprsiti ako ga želi zadržati. Zapravo, morat će ponuditi onoliko koliko mu ponude i drugi, s time što Lakersi najavljuju da su spremni ponuditi mu maksimalni ugovor.

>> Chicago 'pregazio' Buckse sa 54 razlike, Clippersi izborili sedmu protiv Spursa

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije