Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UHIĆEN VOĐA POKRETA

Jezivi kenijski kult smrti: Izgladnjivali se do smrti, pronašli već 47 tijela

Zambija: Djeca na ulicama u predgrađu Ndole
Emica Elvedji/PIXSELL
24.04.2023.
u 12:41

Na farmi vođe pokreta pronašli su 15 mršavih ljudi, od kojih je četvero umrlo. Osim izgladnjelih ljudi, pronašli su plitko iskopane rupe, koje su trebale biti namjenjene grobnicama. Nthenge se prošlog mjeseca predao policiji, a dignuta je optužnica zbog smrti dvoje djece, piše The Guardian

Kenijska policija pronašla je tijela 47 članova kršćanskog kulta na istoku zemlje u blizini obalnog grada Malindi . Uzrok tragičnom događaju smatra se izgladnjivanje do smrti. Sumnja se da će brojka rasti daljnjim iskapanjima forenzičara. “Danas smo ekshumirali još 26 tijela i time je ukupan broj tijela na tom mjestu 47", izjavio je voditelj kriminalističke istrage u Malindiju, Charles Kamau. Policija traga i za preživjelima, nakon što su prošlog tjedna pronađena prva dva tijela, priopćili su iz policije. Istraga se provodi na 325 hektara šume u mjestu Shakaholi.

Ministar unutarnjih poslova Kithure Kindiki u utorak će posjetiti mjesto tragedije. Pokrenuta je opsežna istraga, a policija je već uhitila vođu crkve Makenzieja Nthengea, koja je kako se navodi rekla sljedbenicima da se izgladnjuju kako bi susreli Isusa. Na farmi vođe pokreta pronašli su 15 mršavih ljudi, od kojih je četvero umrlo. Osim izgladnjelih ljudi, pronašli su plitko iskopane rupe, koje su trebale biti namijenjene grobnicama. Nthenge se prošlog mjeseca predao policiji, a dignuta je optužnica zbog smrti dvoje djece, piše The Guardian. Nakon toga je pušten uz jamčevinu od 100 000 kenijskih šilinga, što je protuvrijednost od 700 dolara.

Osim Nthengema, uhićeno je još 6 njegovih sljedbenika. Lokalni političari pozivaju na njihovo ne puštanje iz zatvora. Jedna sljedbenica crkve koja je pronađena izgladnjela odbila je jesti, rekao je Hussein Khalid, član skupine za ljudska prava Haki Africa, koji je dojavio policiji o ovom slučaju. "U trenutku kada je dovedena ovamo, apsolutno je odbila da joj se pruži prva pomoć i čvrsto je zatvorila usta, zapravo odbijajući da joj se pomogne, želeći da nastavi s postom dok ne umre.", dodao je Khalid. Naglasio jer i kako vjeruje da se još nekolicina sljedbenika skriva u obližnjoj šumi.

Ministar unutarnjih poslova rekao je kako je raspoređeno dovoljno sigurnosnih službenika na površinu šume od 800 hektara, ali i dodao je ovo najgori zločin na ovo mjestu te ga proglasio masakrom. Dodao je i kako se ovakvo ponašanje sljedbenika krši sa svim ljudskim pravima.

“Dok država i dalje poštuje vjerske slobode, odgovorni bi se trebali suočiti s “oštrom kaznom, dodao je. Ubuduće bi morala postojati "stroža regulacija (uključujući samoregulaciju) svake crkve, džamije, hrama ili sinagoge"zaključio je Kindiki.

Ključne riječi

Komentara 1

PR
predragbabic1
13:59 24.04.2023.

ovakvim ponašanjem oni čine samoubojstvo, a onda se nemaju čemu nadati, pogotovo da susretnu Isusa. Prosto nevjrojatno da postoje takve neznalice poput Nthenge, svećenika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije