Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
‘Krenulo se u ovrhu, ali...’

Ježić: Zašto bih vratio 5 milijuna eura? Presuda nije pravomoćna...

robert ježić
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
1/5
23.12.2016.
u 07:09

Tužiteljstvo je uputilo zamolnicu švicarskim tijelima da se ovrši novac koji je uplaćen na račun Xenoplasta

Časni sude, uplatit ću novac u najkraćem mogućem roku, treba mi 30 dana. Tako je vlasnik Diokija Robert Ježić krajem listopada 2012. godine odgovorio na pitanje suca Ivana Turudića kada će na račun zagrebačkog Županijskog suda uplatiti pet milijuna eura koji su, po njegovu iskazu, trebali biti mito za bivšeg premijera Ivu Sanadera kako bi mađarskom MOL-u prepustio upravljačka prava u Ini.

Obećanje koje to nije

Tvrdio je da će novac vratiti Hrvatskoj čak i ako Sanader ne bude osuđen. Godinu dana poslije iz Švicarske je poručivao da novac neće vratiti jer mu presuda nije uredno dostavljena, a danas to više ne bi mogao učiniti čak i da želi, jer je pravomoćnu presudu ukinuo Ustavni sud pa državna tijela više nemaju na temelju čega primiti taj novac. I sam Ježić danas kaže da novac nije dužan uplatiti.

– Na temelju čega? Je li nešto pravomoćno? – uzvratio nam je Ježić na pitanje je li državi vratio novac za koji je tvrdio da je uplaćen na račun njegove tvrtke u Švicarskoj. Naglasio je da “postupa striktno po pozitivnim pravnim propisima” i uputio nas da za detalje pitamo njegova odvjetnika. Da Ježić trenutačno nije dužan poštovati vlastito obećanje, potvrđuju nam i na Županijskom sudu, jer je Ustavni sud cijeli postupak vratio na početak, a obećanje koje je dao Turudiću Ježića pravno ne obvezuje.

– Taj se novac mogao ovršiti nakon što je presuda postala pravomoćna i, koliko znam, krenulo se u međunarodnu ovrhu, s obzirom na to da se tvrtka nalazi u Švicarskoj. S obzirom na odluku Ustavnog suda, sada smo opet na početku – objašnjava glasnogovornik Županijskog suda Krešimir Devčić. Vrhovni je sud u lipnju 2014. Sanadera osudio na ukupno 8,5 godina zatvora za ratno profiterstvo u “slučaju Hypo” i primanje mita od MOL-a. Na temelju pravomoćne i ovršne presude zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo uputilo je zamolnicu nadležnom švicarskom pravosudnom tijelu da se ovrši novac koji je po Ježićevu svjedočenju uplaćen na račun njegove tvrtke Xenoplast u Švicarskoj.

Postupci će trajati godinama

Odgovor iz Švicarske nisu dobili, a nakon odluke Ustavnog suda više ga ne mogu ni očekivati. Sanaderu je na zahtjev DORH-a još 2010. ukinut zastupnički imunitet, a protiv njega su, uz afere Hypo i MOL, pokrenuti postupci i u slučajevima Fimi media i Planinska. Nijedan slučaj nije doveden do kraja, a ako je vjerovati dosadašnjem iskustvu, postupci bi se mogli razvući još godinama. Toliko će Hrvatska morati čekati i na naplatu milijuna kojima je MOL podmitio Sanadera, ako oni uopće više postoje. Naime, tužiteljstvo nije uspjelo postići ni da se sporni novac na računu Ježićeve tvrtke zamrzne.      

>> Hoće li bolesti zakočiti procese Ivi Sanaderu i partnerima

Komentara 49

Avatar TAJSAM
TAJSAM
09:25 23.12.2016.

I to je čovjek kojemu kažu gospodin. Pa taj tip je daleko od gospodina jel drži novac koji nije njegov nego je stvoren koruptivnim djelom pa kao takav treba biti oduzet. Ne znam gdje je i kako taj čovjek proživio etiku u životu, sramotno. Pozdrav dobrim ljudima

DE
debelaberta
07:57 23.12.2016.

prvi preduvjet da Hrvatske krene naprijed je da se uhite i procesuiraju suci koji namjerno opstruiraju postupke, donose loše presude i rade ustupke kriminalcima kako isti nikad ne bi bili osuđeni.

BI
billynik
08:16 23.12.2016.

A na temelju čega su osudili Sanadera za ovaj slučaj, zato je presuda i pala u vodu kao i ona za Ina Mol. Nije da branim Sanadera jer taj ima puno putra na glavi ali ova suđenja su bila čista lakrdija. Što mislite zašto Hernedija ne ganja Interpol?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije