Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKA ANALIZA
Povratak na članak

Jesu li nuklearke spas ili prokletstvo? Napad u Zaporižji oživio strah od katastrofe

Prve komercijalne fuzijske elektrane, koje su naprednije od fisijskih, mogle bi se pojaviti 2050.

Komentari 21

ST
stefj
13:55 14.03.2022.

2050. godina je vrlo optimistična prognoza. Tada bi se tek moglo početi gledati kako komercijalizirati stvar, ako se stvar pokaže masovno primjenjiva. Do tada se možda i vratimo u kameno doba, ako će nas voditi zeleni... Nuklearke nisu problem i svaka zemlja i strana u ratu je svjesna posljedica ako se nešto dogodi. Problem nuklearki su zeleni i visoka cijena, koja će se možda smanjiti ako krene veća izgradnja i modularni pristup, kao što se sada pokušava napraviti... Osim toga, nove nuklearke bi trebale imati puno veću iskoristiviost, tako da bi stvarale puno manje otpada i radile puno duže... Inače, EU trenutno ima drugi veliki problem, a to je da je potjerala cijelu proizvodnju van, ništa se ne isplati raditi, prvenstveno radi birokracije, normi, ali i radi visoke cijene energenata i ljudi. Kada uvedu poreze na robote, tek onda će egzodus biti potpun, tako da energije možda niti neće trebati...

VL
DU
Deleted user
14:49 14.03.2022.

Eu kasni za kinom 30 godina što se tiće energije a sve zbog loše i slugavne politike prema americi

VL
DU
Deleted user
14:04 14.03.2022.

Nuklearna energija je još uvijek najčišća i najjeftinija energija (uz onu sunca i vjetra koje su ipak ovisne o vremenu i godišnjem dobu).

VL
Avatar kozorog
kozorog
12:19 14.03.2022.

fuzijom mi nećemo ovladati još 100 godina, ako se nastavi s ovakvim tempom puštanja u rad ovog pilot postrojenja u francuskoj. meni je jako žao da je baš to u francusku smješteno, svugdje drugdje bi išlo brže. gdje su vam god francuzi, tu troškovi rastu, barem 3 puta veći nego prvobitno procijenjeni. eto vam slučaj nuklearke u finskoj, ovih dana puštaju novu u rad, koštala 12-13 mlrd eura, a krenuli sa cifrom od od slabe 4 mlrd eura.

VL
Avatar Tombstone
Tombstone
14:29 14.03.2022.

Najveci problem u ovom trenutku je profit ogromnig auto, naftnih i ostalih industrija koje dobro znaju da bi uvodjenjem alternativnih izvora energije isti izgubile i bore se protiv toga svim sredstvima. A sredstava (citaj novca) imaju u neogranicenim kolicinama. To prvo treba rijesiti i sve ostalo bit ce lako. Za sada, nemamo cisti izvor energije, svaki poznati nacin dobivanja iste ima izuzetno stetne i potencijalno opasne poslijedice. Ukljucujuci i vjetroelektrane.

VL
DU
Deleted user
13:13 14.03.2022.

Ako postoji neka viša svemirska rasa, trebala bi doći i oduzeti nam sve osim toljaga i potjerati nas nazad u pećine. Kada bi nam otvorili glavu, vjerovatno bi vidjeli jednu visoko razvijenu/tehnološku stranu mozga. I onu drugu, zakržljalu kojom se bavimo društvenim odnosima. I gdje nismo baš puno odmakli od pećinskog pretka. Kako drugačije protumačiti da ponavljamo stalno iste greške i periodično dovodimo svijet na rub propasti. Glavna riječ nam je stalno famozna "geopolitika". Tko je čitao Engdahla i "Stoljeće rata", kao tumačenje svjetskih sukoba zbog iste te "geopolitike" tadašnjih velikih sila, lako može zaključiti da smo opet tamo gdje smo bili. A ako nam se ta ružna povijest stalno ponavlja, očito da u glavi nismo baš napredovali.

VL
IB
iva.begovic
17:30 14.03.2022.

Ovo mora da je fake news jer zašto bi itko oružje skladištio u blizinu nukelarne elektrane. To je bizrano i malo vjerojatno. Takvo nešto može pasti na pamet samo nekome tko želi pobiti i Ukrajince i Ruse.

VL
Avatar messerschmidt
messerschmidt
13:03 14.03.2022.

2050? Tek za 18 godina?

VL
Avatar Cantor
Cantor
12:29 14.03.2022.

Zamijeni riječ „nuklearke” sa „žene” i ostaje ista dilema....

VL
DU
Deleted user
13:48 14.03.2022.

jedini nacin da se obezbjedi dovoljno energije u buducnosti su nuklearke. Postojale su i druge mogucnosti na kojima se prije 15 tak godina radilo no Amerikanci su to osujetili. Velike europske kompanije Siemens i ABB su htjele u saharskoj Africi postaviti solarne panele kojima bi se cijela europa opskrbljivala energijom. Onda su Amerikanci to rijesili da sprijece proglasavanjem Gadafija za diktatora i svrgavanjem sa vlasti. Za realizaciju tog energetskog plana bila je potrebna politicka stabilnost u sjevernoj Africi, a to je najbolje Gadafi garantovao.

VL
PO
poluprovokator
12:38 14.03.2022.

Trenutno u EU imamo dosta struje samo jer više ne rade tvornice. Ako se pokrene industrija i znatno poveća broj e-vozila nema nam spasa bez nuklearki. Ovo sa suncem i vjetrom je super ali nedovoljno i opet treba backup kadaa nema sunca/vjetra. Cijena plina i nafte će sigurno porasti i teško da će se vratit na staro pa će i kW iz dizel ili plinskih elektrana postat neisplativ tj preskup. Usput- kakva nam je industrijska, prijevozna i energetska strategija za slj. 50 godina zna li se?

VL
VR
Vruja
13:21 14.03.2022.

Zapadne elektrane imaju sigurnije sustave jer nema grafitnih štapova pa se ne može ponoviti černobil a one su najzeleniji izvor energije... Dakle ako pogode elektranu s bivšim sovjetskim sustavom će se ponoviti isto sranje🤡

VL
Avatar Brnjo
Brnjo
12:43 14.03.2022.

Zato je puno bolje financirati Rusiju kupovanjem ruske nafte i plina kako bi Rusi mogli gađati nuklearke.

VL
IM
Immanuell
12:34 14.03.2022.

Zlatokosa i tri medvjeda.......

VL
KI
kiseli
12:36 14.03.2022.

Sve bi zemlje na ovoj planeti trebale posjedovati nuklearno naoružanje. Tek onda ne bi nitko nikoga napadao.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.