Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kolumna
Povratak na članak

Jedva da će se naći neki krnjo da izgori u vatri lustracije

Koga će se lustrirati? Nekadašnje čelnike Saveza komunističke omladine? Bivše oficire JNA, kasnije HV-a? Josipa Manolića?

Komentari 34

NJ
nada.jurincic
12:28 26.07.2014.

Upravo ovaj članak dokazuje da je lustracija neophodna i to kao MENTALNO ČIŠČENJE hrvatskog životnog prostora.Lustracije će biti!Ona ne znači kazneni progon pa,tvrditi da će biti potrebno dokazivati nečiju krivnju-je pucanj u prazno.Pravila lustracije određuje sama zemlja a ne EU.Jasno je koga treba lustrirati,na koji način i zašto.Sve dužnosnike Partije koji su bili na pozicijama odlučivanja i njihovu djecu-treba staviti van poluga vlasti.Ne mogu u Sabor,ne mogu na rukovodna mjesta niti bilo gdje u državnoj službi gdje se donose bilo kakve odluke i određuje pravac razvoja RH.Lustracija nije kazneni progon nego onemogučavanje djelovanja protiv hrvatske države jer je to i takvo djelovanje bitno obilježje djelovanja komunista,kako u Jugi tako i sada u RH.

VL
BR
Brobi
16:13 26.07.2014.

Lustrirati treba isto kao sto su komunisti lustrirali u njihovop doba. To vam je ovako izgledalo. Svi koji su i malo mirisali na NDH ili hrvatski nacjonalizam, oni njihove familije i potomci nisu mogli obavljati ni jednu rukovodecu poziciju u drzavi.

VL
DU
Deleted user
12:35 26.07.2014.

Ne sekiraj se Marko. Lustracije će biti, a i udbine arhive će se otvoriti, pa ćemo vidjeti tko je tko.

VL
KO
korisnik3
19:05 26.07.2014.

"No, koliko je takvih uopće aktivno na javnoj sceni 25 godina nakon raspada države? " druze biocina, ne laprdajte. evo, napamet, goran radman. ima ih jos. za lustraciju jos ima 10-15 godina vrimena.

VL
JM
jezero-matica
18:07 26.07.2014.

Lustracija je nuzna!Partijsko udbasko spijunski struktura se jednostavno nemozemo!Ovladale su svim polugama vlasti i u svim su porama drustva!Problem je u tome tko da ih Lustrira?(Sami sebe sigurno nece).Zeljka Markic i Narodni referendum su jedina nada da se tih uljeza rjesimo!

VL
Avatar bosanac1951
bosanac1951
13:34 26.07.2014.

Marko kako ti znaš da će se jedva naći neki krnjo da izgori u vatri lustracije ???? Neka se lustracija već jednom provede.... a materijala će itekako biti...Neka se skine veo s udbaških arhiva....a stanoviti dio prezimena i imena dati će Perković u Njemačkoj....Uh posla ko u priči....

VL
DO
dostatoga
12:53 26.07.2014.

napomena... objava branitelja nije bila nikakva moralom bazirana akcija, bio je to zadnji trzaj udbe i ostalih aparata u sluzbi iste da se u slucaju cvrstog ustolicenja komunista u hrvatskoj i moguceg scenarija u kojem bi se domovinski rat definirao "zlocinackom doktrinom"- otvori put progonu hrvatskih domoljuba... no nazalost, oslobadjanje generala Gotovine srusio je tu konstrukciju do temelja... vec vidjeno, no ne znaci i iznenadjujuce.... to je ono gdje je udba uzasno jaka i domisljata.

VL
DO
dostatoga
12:43 26.07.2014.

perkovic ce otvoriti kutiju iz koje ce se vaditi imena... poznato je to da kada se jedan od clanova upise na zbor ili solfegio a samom tom gestom i propjeva- klupko se pocinje odmotavati...

VL
DU
Deleted user
00:05 27.07.2014.

Lusttacija? Pa tko će ostati?

VL
Avatar mijan
mijan
10:22 29.07.2014.

Da, pravilo broj 3 ! Dobra vam je trica !

VL
Avatar mijan
mijan
10:18 29.07.2014.

Hvala VL-u na brisanju komentara i trudu na opismenjavanju - psovke i zamislite uverde ostalih su sam spomen orjunasa, petokolonasa, jugonostalgicara i ostale zgadije - svaka cast dezurnom administratoru i njegovim filterima !

VL
AR
arjavas
17:42 26.07.2014.

Najava lustracije je samo HDZ-ov predizborni štos !

VL
BU
Bubalamala
09:00 27.07.2014.

Lustraciju traze bolesnici koji nece shvatiti da su ili njihovi cinili najteze zlocine u povjesti covjecanstva!

VL
Avatar tupson
tupson
17:18 26.07.2014.

da je to tako lako provesti lustraciju kako si neki zamisljaju ovdje ,ona bi bila odavno pred 20-ak godina provedena,al u praksi je gotovo neprovediva,vele neki da bi nebi bio kazneni progon nego da se ljudi koji su u bivsem sistemu imali funkcije kojim su mogli donositi neke odluke,izbace iz politickog zivota jer kak ti ga djeluju protiv hrvatske drzave,pa sad na primjeru jednog vladimira seksa,koji je 70-ih bio javni tuzitelj u bivsoj jugi,njega spojiti s djelovanjem protiv hrvatske drzave je malo glupo,ili njega nebumo lustrirali,ako njega nebumo,po kojim kriterijama neke budemo a neke nebudemo,tko bude to dokazivao,,,,,i za djecu koji neki spominju isto pitanje,kako to da miroslava tudmana vjerovatno nebi lustrirali a neke druge bi,po kojem to zakonu su i djeca kriva za postupke svojih roditelja,neznam za suvremeni civilazacijski pravni sustav da je i dijete krivo za postupak svojih roditelja, ,to mozda postoji u nekim africkim prasumama medu plemenima takav zakon

VL
NI
nibunika
19:42 26.07.2014.

Nisam protiv političke lustracije osoba iz bivšeg sustava, ali bi mi daleko važnije bilo provesti lustraciju nad osobama (u pravilu velikim „domoljubima“) koje su uništavale Hrvatsku kroz kriminal, korupciju i pljačku hrvatske imovine, kroz ratno profiterstvo, pretvorbu i privatizaciju i i uništavanje tvornica i drugih proizvodnih objekata, kroz javne nabavke, javno-privatno partnerstvo, neplaćanje poreza i doprinosa od strane podobnih, te druge oblike „zakonske“ pljačke.

VL
LU
luftbrenzer
10:28 27.07.2014.

Jedini razlog zbog kojeg se lustracija nikad ne će provesti je taj, da nikad nitko nije protiv sebe sama poduzimao pravnih postupke, jer bi to predstavljalo Contradictio in adjecto. Ako bi se doista lustriralo sve one koji su bili involviranini u polugama vlasti bivše države, moglo bi se desiti da tjerajući lisice "lustratori" istjeraju čopor vukova. Previše je naime onih, koji su se kao odane sluge bivšeg režima, infiltrirali u sve pore društvenog djelovanja, pa bi njihovo posvemašnje uklanjanje dovelo do urušavanja cijelog sustava. Takvi naime i dan danas predstavljaju armaturu u državnoj građevini ter se zbog prjetitbene pogibli njihova uklanjanja ne pristupa lustraciji. Sama lustracija bi imala smisla isključivo onda, ako bi sveobuhvatno čeličnom metlom, bez ikakvog izuzetka, pomela dokazane neprijatelje hrvatskog naroda, a tui se računaju i noni koji su taj isti narod i državu totalno opljačkali, ostavivši joj samo gaće na štapu. Konkretno, to je današnje stanje. Kako je to nemoguće provesti (sudski se postupci rastežu godinama i desetljećima) sva je prilika da će lustraciju provesti prirodna selekcija, tj. prirodnio odlazak (izumiranje) svih svjedoka tog vremena, pa bili oni krivi ili pravi.

VL
Avatar EU afrodita
EU afrodita
13:20 26.07.2014.

jadna Hrvatska sa ovakvom desnicom...u cijelom svijetu je upravo desnica ta koja se najviše bavi praktičnim problemima i gospodarstvom, dok lijevica ideologizira ...a u Hrvtaskoj je izgleda obratno..i onda uopće nije čudno da je Hrvatska u smeću...niti ima desnicu, niti ima oporbu...u članku piše da su im ideološka prepucavanja pobjednička strategija, pa se pitam kakvi su im to birači kojima su važnije ideološke teme od gospodarskog napretka vlastite države...kako oni mogu uopće reći da vole vlastitu zemlju...ali naravno, lakše je provoditi lustraciju, nego potaknuti investicije i otvarati nova radna mjesta...a najlakše je od realnih sadašnjih problema pobjeći u prošlost i baviti se ideologijom

VL
Avatar Orgasmatron
Orgasmatron
07:08 27.07.2014.

Radi guza, ha? Zbog koga? matere ili ćaće

VL
DU
Deleted user
18:02 26.07.2014.

Cekaj sad,,,jel to znaci da kad HDZ sprovede lustraciju da ce sve one biste Tudjmanove koje su donedavno svako malo postavljali biti ukolnjene??????

VL
CH
chemica
12:15 26.07.2014.

Ma to će biti "pogrom" ko onaj lažnih branitelja ili pak Franjinih tajkuna za kriminal u pretvorbi. I svi se grohotom nasmijaše.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.