Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dogovor

Jednome posao ako dvoje odu 
u mirovinu

Mirando Mrsić
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
10.12.2013.
u 07:19

Ministar Mrsić: Uskrata prava trajat će najmanje do 2015. ili 2016.

Božićnice i regresi državnim službenicima i namještenicima neće biti isplaćene ni iduće godine, dogovorili su se ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić te predstavnici sindikata Boris Pleša, Dubravko Jagić i Zdravko Lončar.

Usto, dogovoreno je da se privremeno ograničavaju i još neka prava iz Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike: dnevnice će vrijediti 150 kuna (prije 170 kuna), baš kao i terenski dodaci, dok će osnovica za isplatu jubilarnih nagrada iznositi 500 kuna (prije je vrijedila 900 kuna).

Masa plaća ostaje ista

Nacrt dodatka II. Kolektivnom ugovoru Vlada je prihvatila jučer na telefonskoj sjednici, a danas će ga potpisati predstavnici sindikata i ministar Mirando Mrsić. Ugovor predviđa i “klauzulu 2 za 1” – što znači da dvoje zaposlenika moraju otići u mirovinu da bi se stekli uvjeti za zapošljavanje jednog državnog službenika ili namještenika.

Ove restrikcije, neisplata božićnica i regresa te smanjenja nekih drugih materijalnih prava prestat će vrijediti tek ako domaći BDP zabilježi pozitivan rast tri tromjesečja zaredom i ako deficit državnog proračuna padne ispod tri posto. S obzirom na projekcije kretanja proračunskog deficita, ne očekuje se da će se do kraja 2016. (do kada vrijedi Kolektivni ugovor) steći uvjeti za ukidanje svih navedenih restrikcija.

S našom procjenom očito se slaže i ministar Mirando Mrsić koji nam je jučer u Bruxellesu naznačio da će uskrata materijalnih prava trajati najmanje do 2015. ili 2016. jer se tada najranije očekuje smanjenje proračunskog deficita na ispod 3 posto.

– Planiramo da ćemo deficit svesti u okvire 2015. ili 2016. godine. Dakle, uskrata traje dok ne ispunimo te kriterije. U četvrtak smo sa sindikatima dogovorili, a sutra u Vladi potpisujemo taj dodatak II. Kolektivnog ugovora. Važno je naglasiti da smo se dogovorili da iduće godine Vlada neće smanjiti masu plaća za zaposlene u državnim službama – rekao nam je jučer ministar Mrsić.

Nakon što je Vlada sa sindikatima javnih službi već dogovorila neisplate regresa i božićnica te smanjivanje još nekih materijalnih prava, ministar Mirando Mrsić pretpostavlja da će – nakon što su sada i sindikati državnih službi u kojima je zaposleno oko 60.000 ljudi – ukupne godišnje uštede za državni proračun iznositi oko 900 milijuna kuna.

Sindikalni predstavnici državnih službenika jučer nisu željeli komentirati ovaj sporazum, rekli su tek da “nikada ne možeš biti skroz zadovoljan kada se moraš odreći nekih prava”. Predsjednik Nezavisnih sindikata djelatnika MUP-a Dubravko Jagić nije nam želio reći koliko je (ne)zadovoljan postignutim sporazumom.

Oprezni sindikalci

– Ne, nema izjava dok sutra ne potpišemo ugovor – rekao je jučer Jagić.

Inače, državni službenici i namještenici su zaposlenici policije, oružanih snaga, Carine, Porezne uprave, zatvorskog sustava, pravosudnog sustava i ostalih tijela državne uprave.

>>Ni iduće godine nema božićnica i regresa za državne službenike

Komentara 11

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
09:43 10.12.2013.

Hm, ako otpustimo po dvojicu iz Vlade, a na njihovo mjesto zaposlimo po jednog automehaničara, troškovi države bi se bitno smanjili, a građani bi imali bolji državni servis.

PR
promag
09:16 10.12.2013.

Sad je očito čiji su sindikati. Prihvatili su sve prijedloge Vlade "bez ispaljenog metka" i u sjeni referenduma o braku. Neće se smanjiti masa plaća, što ne znači da se plaće neće smanjivati jer gospoda pored 2 za 1 moguu zapošljavati neograničen broj kadrova u kabinete ministara koji uzimaju iz mase plaća. Dakle sindikalisti su potpisali da se službenici odriču regresa i božićnice dok je SDP na vlasti. A vjerojatno je da će nakon odlaska SDP-a sindikati odjednom opet početi borbu za prava službenika. Koliko ti sindikati imaju uopće članova i koga oni zastupaju?

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
10:30 10.12.2013.

Predivno! Tučnjava na Titanicu za čamce za spašavanje može početi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije