Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA APLIKACIJA Interaktivni plan Rijeke, virtualna navigacija nikad jednostavnija i brža

Jednim klikom do svih važnih gradskih servisa

01.04.2009.
u 16:08

Statički je online-plan grada, koji se koristi samo u službene svrhe, prošlost. Na stranicama www.rijeka.hr, i građanima Rijeke, i turistima, odsad je na raspolaganju interaktivna mapa s nizom lako dostupnih, zanimljivih i, što je najvažnije, korisnih sadržaja.

Pristupačan i koristan
- Dugo smo na stranicama Grada imali stari plan koji nije bio dovoljno “user-friendly”. Cilj je bio zadržati točnost podataka, ali i postati pristupačniji korisnicima, rekao je na predstavljanju interaktivnog plana grada, koji je izradio Odjel za informatičku djelatnost Grada u suradnji s tvrtkama Kvarner CAD i TEB, gradonačelnik Vojko Obersnel. Osim proširenja e-usluga, htjelo se omogućiti jednostavniji pristup geografskim informacijama i poboljšati interaktivnost.

- U definiranju projekta prešli smo mnogo siteova i ono najbolje preslikali u naš grad. Predstoji nam još mnogo posla, na projektu će raditi tim koji će plan ažurirati svaki dan, a dobrodošli su i prijedlozi građana kojima je plan i namijenjen, kazao je direktor Kvarner CAD-a Stjepan Jandrić, uz prezentaciju osnovnih funkcija nove aplikacije.

Što sve može?
Interaktivni plan Rijeke središnja je GIS (Geographic Information System) aplikacija putem koje je navigacija prema gotovo svim gradskim sadržajima i servisima vrlo jednostavna; u te servise spadaju generalni urbanistički plan, interaktivni ortophoto ili fotografije iz zraka, Autotrolejeva mreža javnog gradskog prijevoza, katastar, Hybrid (kartografski prikaz) lokalne, županijske i državne ceste, granice grada, granice mjesnih odbora, Google maps i Google Earth.

Ono što će sigurno poslužiti turistima, a i svima koji se u gradu ne snalaze baš najbolje, pretraživanje je adresa koje omogućuje laku navigaciju do željene lokacije. Najkraći put između dva odredišta “izračunava” se u najkraćem mogućem roku, a prema želji se uključuju i ostali sadržaji - prometni, turistički, kulturni, vjerski, sportski, zdravstvene, odgojno-obrazovne i javne ustanove...

Vanja Smokvina, pročelnik Zavoda za informatičku djelatnost, objasnio je i specifičnost ovog projekta, što ga čini jedinstvenim u Hrvatskoj. - Ispod grafičke je alfanumerička baza - samo jedan klik dijeli nas od svih podataka koje o nekoj ustanovi ili mjestu želimo dobiti; brojevi telefona i adrese nadohvat su ruke.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije