Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
od 1. siječnja

Jedan obrazac za isplatu plaća i doprinosa

Mirando Mrsić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
30.12.2013.
u 20:33

Jedinstveni elektronički obrazac zamjenjuje dosadašnjih šest te će poslodavcima olakšati posao i smanjiti troškove

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić danas je predstavio “jedinstveni elektronički obrazac” (JOPPD) koji će od 1. siječnja biti obvezan i te će zamijeniti svih šest postojećih obrazaca korištenih za prijavu dohotka, poreza, prireza i doprinosa.

– Ovo je vrlo važan projekt koji će biti od koristi svima, i državi, i radnicima, i poslodavcima. Više se neće moći dogoditi da imamo desetak milijardi kuna neplaćenih doprinosa. Više neće biti moguće da netko netom prije odlaska u mirovinu dozna da mu poslodavac deset godina nije uplaćivao doprinose. Očekujemo racionalizaciju troškova i točnije podatke. Sada ćemo, primjerice, napokon znati koliko su točna prosječna primanja za sva zanimanja, a ne da to radimo anketno. Cilj nam je da do 2015. građani više ne moraju predavati porezne prijave, već da to Porezna uprava obavlja automatizmom – rekao je Mrsić.

Od 1. siječnja JOPPD bit će obvezan za podnošenje prijava za primitke od nesamostalnog rada, kapitala, osiguranja, drugog dohotka, primitaka koji se ne smatraju dohotkom... Sustav je testiran, a u probnoj fazi već ga koristi više od dvije tisuće tvrtki. Od JOPPD-a koristi bi trebala imati sva tijela državne uprave, posebice sustav socijalne skrbi i pravosuđe jer će imati uvid u sve navedene podatke. Predsjednik uprave Apis IT-a, tvrtke koja je razvila projekt, Hrvoje Somun tvrdi da je sustav potpuno spreman.

– Nakon fiskalizacije napravili smo još jedan veliki projekt. Ovaj obrazac mijenja dosadašnjih šest i poslodavcima će biti lakše – rekao je Hrvoje Somun.

Komentara 5

SL
Slivnjak
11:48 31.12.2013.

Jako je bitno kako će biti sankcionirani oni koji ne budu plaćali svoje obveze prema državi i zaposlenicima. Ako to bude kao do sada uzalud su nam svi novi i stari obrasci.

DU
Deleted user
08:34 31.12.2013.

Gospodine ministre. hoće li to konačno pridonjeti smanjenju državne administracije, ili će samo još dodati službenicama više vremena za čitanje raznih časopisa, više vremena za odlazak na tržnicu, ispijanja kavica i tračanja po WC-ima i hodnicima, a za nas opet slanje od šaltera do šaltera i traženje osobe koja je za neki posao odgovorna ?! Koliko je meni poznato, a s kompjuterom sam se prvi puta susrela i od onda bila uključena u njegov rad 1971( IBM sustav ) , svrha mu je obrada ogromnog broja podataka, s minimalnim brojem zaposlenih, pa stoga očekujemo da se ulaganje u kompjuterizaciju državnih službi, vrati kroz smanjenje zaposlenih u tim istim službama, jer i nače samo trošite, umjesto da konačno nešto i uštedite !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije