Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nakon osam mjeseci
Povratak na članak

Javnost prvi put na stratištu nuklearke u Fukushimi

Oštećeni i prevrnuti kamioni još uvijek stoje na prilaznim cestama, urušeni zidovi su netaknuti

Komentari 12

CR
CrniP
18:20 12.11.2011.

Interesantno da se novinar nije sjetio 25 000 mrtvih od tsunamija. I koliko je ljudi ono umrlo od posljedica te velebne svjetske katastrofe sa nekoliko uništenih reaktora? NIjedan?!?

VL
VA
vatra
20:20 12.11.2011.

NE Krško udaljena je od 32 km od centra Zaagreba. ugasimo reaktor u Krškom prije nego bude kasno.

VL
Avatar flegmatik
flegmatik
21:08 12.11.2011.

Statisticki je nuklearna energija jos uvijek najsigurnija. Broj poginulih po kilovatu energije proizvedene u nuklearnim elektranama manji nego za sve druge izvore. No, kad dodje do nesrece, posljedice djeluju sablasno, kao gore prikazana Fukushima. Slicno je i sa avionima. Statistickii su najsigurniji, ali kad avion padne svima se sledi krv u zilama. Ako tezimo smanjenju CO2 emisije, nuklearkama nema alternative.

VL
VA
vatra
22:24 12.11.2011.

flegmatik pišeš gluposti. daj mi kaži koliki je broj poginulih po kw/h dobivenih iz vjetroelektrana? ili hidroelektrana? kod nuklearne energije najmanji je problem broj poginulih. puno je veći problem što velike površine zemlje postaju nepogodne za život na nekoliko tisućauća godina. ( Černobil), genetske mutacije, povečana učestalost tumora, rađanja defektne djece....

VL
Avatar NJUŠKALO
NJUŠKALO
22:49 12.11.2011.

Sama havarija nuklearke Fukhushima je bacila u pozadinu posljedice strašnog tsunamija i njegove žrtve.Strah od posljedica radijacije je ogroman.Onečišćenje okoliša je 100 puta jače nego kod nuklearne eksplozije. Samo čišćenje mjesta najveće nuklearne katastrofe od one u Černobilu, neće trajati samo desetljećima nego stoljećima.Potrebno je više od 1000 godina da bi radijacija pala na nulu.Sve posljedice radijacijske bolesti još uvijek nisu poznate, odnosno bolesti koje se prenose transgeneracijski.U Černobilu su morali iskopati zemlju oko nuklearke i zamijeniti je novom da bi radnici mogli ondje boraviti radi sanacije sarkofaga.

VL
Avatar NJUŠKALO
NJUŠKALO
22:52 12.11.2011.

Možda se uskoro otvori i nova turistička destinacija Fukhushima čim se malo radijacija upije u zemlju. Početkom ove godine Ukrajinska vlada je u potrazi za svježim novcem odlučila uzeti svoj dio kolača od turizma i otvoriti službene turističke ture.Jedna od njih je Pripyat koji je bio najbliži nuklearnoj elektrani u tzv. mrtvu zonu – područje u radijusu od 30 kilometara od centra zračenja. Grad koji je imao 50 000 stanovnika i u samo jednoj noći potpuno se ispraznio i postao grad duhova. Turisti su opremljeni žutim Geigerovim brojačima, koji neprekidno mjere razinu radioaktivnosti, koje se kreću od niskih 10 mikrorendgena u Pripjatu, što je bezopasna razina, do 200 pred neslavnim reaktorom broj četiri. Nije potrebno nositi zaštitne maske, ali grad podsjeća na jezivu vremensku kapsulu, pokriven je prašinom i ostavljen onakav kakav je bio kad ga je 1986. napustilo njegovih 50.000 stanovnika.

VL
Avatar NJUŠKALO
NJUŠKALO
22:56 12.11.2011.

Pripjat je sagrađen 1970-ih, a Sovjetski Savez ga je slavio kao jedan od najmlađih gradova na svijetu. Grad je umro mlad, no nažalost nije umro i lijep. Oni koji su imali priliku prošetati zonom vjerojatno su se osjećali kao Pale sam na svijetu. Kažu da je najšokantnija od svega tišina. U stanovima namještaj, dječje igračke, fotografije, klavir, na zidu kalendar iz ‘86., na balkonu se suši rublje....Ispisane netaknute komunističke parole. Inače, priroda navodno buja, premda su određene vrste pretrpjele teška oštećenja. U napuštena sela vratilo se oko tri tisuće ljudi, mahom siromašnih staraca seljaka koji su odabrali “radije umrijeti na svome od radijacije nego od nostalgije u izbjeglištvu”. Neki od njih već više od deset godina žive unutar zatvorenog kruga.Oko 400 hrabrih još je danas živo. No grad Pripjat, smješten vrlo blizu nuklearke, ostao je prazan.Turisti šeću oko stambenih blokova, bazena, sportskih dvorana i orvelijanske Palače kulture koja fasadom koja otpada i razbijenim prozorima sliči na sovjetsku verziju Titanika. Naplatili su 1200 kuna za dvosatni izlet, no nakon 15 minuta turisti su već željeli van iz zone. Tišina je jeziva.

VL
Avatar flegmatik
flegmatik
22:57 12.11.2011.

@vatra: ako sad budem stavljao poveznice na stranice sa podatcima, obrisati ce mi komentar. Probaj na google potraziti \"deaths per twh by energy source\", pa se uvjeri sam.

VL
UK
Ugo Kajvez
08:31 13.11.2011.

Ovi japanci su ludi, .... umjesto da zakopaju cijeli komplex u sarkofa od betona i pjeska ČIM PRIJE oni se igraju turista, ... a u međuvremeno razoreni reaktori dalje bljuju toksične radioaktivne tvari u atmosferu i more i tim zagađuju nepovratno (miljune god.) ogromne površine japana i okolnog mora ..... i kao što se već zna radioaktivno zagađenje je već debelo na zap. obali sj. amerke a i dopire polako do europe .................... SVAKA IM ČAST !!! ...............

VL
Avatar flegmatik
flegmatik
13:53 13.11.2011.

Dok mi vi ovdje lupate minuse, Japan je odlucio sagraditi 16 (sesnaest, nije mi pobjegla jedinica) novih nuklearki. Evo, prije nego me vatra zvizne po glavi, potrazite na web-u: \"Japan to build 16 new nuclear reactors\".

VL
UK
Ugo Kajvez
16:59 13.11.2011.

13.11.2011. u 13:53h flegmatik . Zar nije neoliberalizam koji su ameri nametnuli japancima nakon drug svijetskog rata divan ? .................... lova, lova, lova, - tko šiša ljude .........

VL
Avatar flegmatik
flegmatik
18:29 13.11.2011.

@Ugo: ma je. Neoliberalizam je svugdje lijep, ne samo u Japanu. Jedino sto je ljepse od americkog neoliberalizma jesu njegovi gorljivi pobornici :-)

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.