Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kolumna
Povratak na članak

Javno zdravstvo ne može biti za uski krug odabranih

Populacija liječnika većinom je u dobi 50+ i za nekoliko godina bit će ih i manje.

Komentari 4

DU
Deleted user
21:30 13.11.2017.

zdravstvo košta i mora biti skupo a država mora osigurati dostupnost,sve ostalo je kokošarenje..

VL
Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
08:47 14.11.2017.

Javno zdravstvo mora biti JAVNO, dostupno svima. Sramotno je uništavanja JZ sustava po znanom pretvorbeno privatizacijskom modelu. Davanjem koncesija, pretvorbama i privatizacijama nitko nije školovao pedijatre i obiteljske liječnike i već sada ih nedostaje. Nije poduzetništvo zabranjeno ali je nedopustivo unutar JZ sustava, JZ prostora i s radnicima JZ sustava. Tko je spreman za tržište neka ide i neka ga osvaja po tržišnim principima, a ne prebacujući sebi JZ pacijente u profitabilnim djelatnostima. Tko je dopustio otvaranje privatnih djelatnosti unutar JZ sustava, bolnica, domova zdravlja.... Sramotno.... Uvijek iznova žele se bogatiti na prevarama a ne na radu.

VL
ST
stefj
08:04 14.11.2017.

Sada zdravstvo funkcionira na načelu veza i korupcije, tj. prednost imaju oni s poznanstvima i oni dubljeg džepa koji su spremni platiti nekome direktno kada treba... E sad, da li je bolje napraviti cjenik za to, ubrati porez ili će se i dalje poticati plaćanje ispod stola? Razlika prema Americi je samo na papiru, kada se susretnete sa stvarnom situacijom u zdravstvu, ako nemate poznanstva onda sve jako, jako puno košta... A troškovi zdravstva? kada namjerno drže pacijenta na intezivnoj da nabiju cijenu? Ili kada pretragu napravi jedna bolnica, pa sutradan istu tu u drugoj bolnici ne priznaju i rade je ponovo?... Liste čekanja? Preko godinu dana za okulista, to mora biti namjerno... Ovo, ovako očito ne funkcionira. Korupcija, uranilovka, itd. Model se mora promijeniti, mora se povećati efikasnost i pametnije iskorištavati resursi. Novaca se odvaja i više nego dovoljno, no podjela nije dobra. Odgovornost osoblja i odgovornost pacijenata, to je bit svega. Ovako, kada je sve "naše" i plaća se satnica očito ne funkcionira... Da li nekada niste došli podići nalaze ako ste ih platili? Da li u privatni liječnici rade po satu ili po obavljenom poslu?... Obavezno osiguranje mora biti malo, puno manje od sadašnjih 15% i dio tog osiguranja čovjek mora plaćati sam, a ne da mu se automatski skida, odnosno da plaća poslodavac. Možda bi onda doprlo ljudima do svijesti koliko stvarno plaćaju i mogu ocijeniti što dobiju za to.

VL
BE
Bel
15:10 17.11.2017.

Stefj ima pravo. Ako si sam opremio svoju ordinaciju i sam ju odrzavas imas ju pravo prodati ili pokloniti kome hoces. Pacijenti ce otici ako nisu zadovoljni s doktorom ili ce ostati ako su zadovoljni. Godinama pljujete preko medija po doktorima, e sad cete za koju godinj svi skupa Boga moliti i itato se gdje je kakav dobar doktor! Mi trebamo placati socijalno 20 posto od sadasnje cijene a ostalo po vlastitom nahodjenju. Netko ce platiti za cigarete i zesticu a netko za doktora i zubara.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.