Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prosinačke isplate

Javni sektor čeka 1250 kn božićnice, privatni po dogovoru

božićnica ilustracija
Foto: Zeljko Hladika/24sata/PIXSELL/Ilustracija
05.12.2016.
u 18:01

Valamar pripremio božićnicu i za sezonce. Dar za djecu, jubilarne nagrade i božićnice dižu primanja u prosincu za 700 milijuna kuna.

Gotovo 250 tisuća zaposlenih u javnom sektoru još tjedan dana neće znati hoće li ovaj mjesec dobiti 1250 kuna božićnice, čija bi isplata stajala državni proračun oko 300 milijuna kuna. Rebalansom koji je nedavno prošao u Saboru izrijekom nisu osigurana sredstva za božićnicu, no kao i kod nekih drugih nespecificiranih obaveza, isplata se može pokriti odlukom o preraspodjeli proračunskog novca.

Pravni aspekt priče jednako je kompliciran kao i financijski – kolektivni ugovor koji obavezuje državu na isplatu božićnice vrijedi do 12. prosinca, no pravne norme nalažu da obaveza isplate ostaje na snazi tri mjeseca po isteku kolektivnog ugovora – pod uvjetom da se sindikati ne odreknu tog prava. Vrijeme i sudska praksa su za sindikate i nitko ne očekuje da bi se neki sindikalist usudio potpisati dokument koji bi državu oslobodio obaveze isplate božićnice. Očekuje se da će u razdoblju tromjesečne produljene primjene temeljnog kolektivnog ugovora sindikati i Vlada potpisati novi dokument kojim bi se mogla rasplesti i sudbina sporazuma o plaćama. Dakle, iz svega proizlazi da će zaposleni u javnom sektoru dobiti po 1250 kuna, no to još nitko službeno ne želi potvrditi.

Isplata dara za djecu, božićnice i jubilarnih nagrada uobičajeni su i u privatnom sektoru, a njihovi se iznosi kreću od nekoliko stotina do nekoliko tisuća kuna te u ukupnom mjesečnom fondu prosinačkih primanja dosežu do 700 milijuna kuna! Kao pozitivan primjer odnosa prema zaposlenima valja istaknuti turističku tvrtku Valamar Riviera iz Poreča koja se obvezala da će božićnicu isplatiti i sezonskim radnicima, ovisno o tome koliko su mjeseci radili kod njih, a kretat će se od 400 do 1700 kuna. Inače, godišnji neoporezivi iznos prigodnih nagrada koje poslodavac može isplatiti radniku iznosi 2500 kuna, a najčešće se koristi za regres, božićnice ili uskrsnice. Ako ukupni primici po osnovi nagrada prijeđu neoporezivi iznos, tada se iznos koji prelazi 2500 kuna smatra plaćom te se oporezuje sukladno tome.

> > Vlada sindikatima nudi kompromis - moguća djelomična povišica

Komentara 2

30
3011976y
20:13 11.12.2016.

Dok se mi borimo i radimo kroz cijelu godinu..spašavamo ljudima živote..njegujemo bolesne i nemoćne..napuštenoj djeci smo majke i očevi..pružamo im ljubav i toplinu..borimo se zajedno s njima kroz živote..vi naši iz sabora..češkate se po ljevom dlanu..i dobivate dekubituse na stražnjicama razmišljajući i planirajući kako nas male ljude zakinuti za ono malo što smo zaslužili radom..sramota vas može biti..al pravda je spora i dostižna nikad se ne zna..možda ćete i vi zatrebati danas sutra našu brigu i pažnju..kakavo ćete tada imati razmišljanje...

G4
G_4
08:20 06.12.2016.

Apeliram na sve poslodavce da isplate svojim djelatnicima božičnice i da nam ne ukradu Božić kao jedan poznati Grinch davne 2008 godine. Hvala

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije