Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Presedan

Javni ovršitelji tuže EK jer je Hrvatskoj dao da ih ukine

'OLYMPUS DIGITAL CAMERA         '
''
29.10.2012.
u 22:00

Ulazak u EU: Navode ugovor o pristupanju koji propisuje uvođenje javnih ovršitelja

Hrvatska udruga javnih ovršitelja do kraja tjedna na Europskom sudu pravde tužit će Europsku komisiju jer je Ministarstvu pravosuđa dopustila ukidanje javnih ovršitelja, a Europsku uniju tužit će za naknadu štete koja je nastala za 68 ovršitelja. Od Europskog suda pravde tražit će da utvrde ništavnost izvješća o monitoringu u kojemu su odobrili sustav ovrha bez javnih ovršitelja, a istodobno će na Ustavnom sudu tražiti ocjenu ustavnosti spomenutog zakona.

Neučinkovita Fina

Kako objašnjava predsjednik udruge Vedran Vidmar, EK je ozbiljno pogriješio jer je prekršio međunarodni ugovor o pristupanju Hrvatske u EU, a u kojemu stoji da će Hrvatska “osigurati provedbu Strategije reforme pravosuđa”, a koja pak propisuje napuštanje sudske ovrhe i uvođenje javnih ovršitelja da sustav postane efikasniji.

– U posljednjem izvješću o monitoringu piše da se broj ovršnih predmeta povećao za pet posto, što znači da će ih do kraja godine biti deset posto više – kaže Vidmar, koji argumentira da je novim Ovršnim zakonom nemoguće sustav učiniti efikasnijim te će sudovi i dalje biti zatrpani jer će provedba preko FINA-e, koja i sada postoji, biti neefikasna. U 2011. godini od 1,165 milijuna ovrha preko FINA-e naplaćeno ih je 414.400, što je 35,6 posto. Ostalih 750.600 te još 67.700 ovrha na nekretninama i pokretninama završilo je na sudovima.

– To znači da se 66 posto, od ukupnog broja ovrha u zemlji, rješava na sudovima. Da ih se ubrza, u novom su zakonu uvedene dvije mjere koje su izuzetno štetne za dužnike. Prvo, pokretnine će se prodavati na samo jednoj dražbi i to upola cijene, a vjerovnik će morati imati odvjetnika kojega mora platiti da bude na svim zapljenama dužnikove imovine, što će povećati troškove ovrhe – kazao je Vidmar.

Bez kuće zbog 1000 kn

Javni bi ovršitelj, objašnjava dalje, samo s ovršnom ispravom, primjerice obračunskim listom za neisplaćenu plaću radnika, nabavio podatke o imovini poslodavca, onda bi posredovao između poslodavca i radnika da se dug naplati bez ovrhe, a ako to ne bi uspjelo, proveo bi ovrhu na dijelu imovine dužnika u protuvrijednosti duga čime bi se, naglašava Vidmar, izbjegle dosadašnje zloporabe da se zbog duga od 1000 kuna ovrši kuća ili stan.

– Na provedbi novih ovrha koje bi provodili ovršitelji uštedjelo bi se 98,66 milijuna kuna, čime bi ministar mogao pokriti manjak novaca u smanjenom mu proračunu. Ne bi bilo potrebe za uštedama na sudovima i sudskim troškovima – poručuje Vidmar.

Komentara 6

VO
vordag
22:18 29.10.2012.

Dobro kaj novinari nebi trebali biti pismeni ?!! Ovaj piše o EK u muškom rodu, a radi se o Europskoj Komisiji. Komisija je ženski rod. Dakle nije EK dao, nego je EK dala ...

NE
Nepokolebljiv
23:41 29.10.2012.

Ovrsitelji su pijavice. U bogatijim zemljama nema ovrhe i naplate ispod razine osnovnog posjeda i digniteta. Niste platili ratu za FV a kupili ste ga na kredit robne kuce onda oni mogu doci traziti taj TV. Ukoliko ste ga platili karticom pa prestali placati banci banka vam moze staviti soli na rep. Ukoliko je netko radin covjek i ima radnicka primanja mogu ga tuziti sudu (najcesce nece nego ce pradloziti da im pojedinac na rate bez kamata plati 50 - 60% duga) a sudac ce traziti popis svog vlasnistva, sav prihod i sve troskove. Svatko ima pravo imati kucu na koju placa otplatu, auto za ici na posao, platiti rezije, od,ecu , hranu, skolarinu i razonodu. Ako je sta ostalo sudac ce kazati kreditorima da pola ostatka smiju dobiti preko suda slijedece najduze 3-4 godine ili manje ukoliko je dug manji a ukoliko je veci poslije 4 godine je kraj. Nitko radniku nemoze otuditi kucu, auto ili sta god je u kuci ukoliko su to svakodnevne stvari ne pretjerano skupe i ukoliko netko nije JAAKO bogat. I banke jos uvijek zaraduju previse! Drzava koju vode bivsi komici ne bi smjela imati zakone koji dozvole nekoga utamnjciti jer nema novaca ili izbaciti iz doma jer vise nema viska novaca.

MI
mihan
08:03 30.10.2012.

Pravo kao i drzava ne bi smjeli biti u privatnoj praksi...To zanimanje mora biti od opceg interesa i da osigura pravdu za svakoga...Na ovakav nacin niti pravde niti prava..Tko ima novce nije kriv ili je malo kriv a tko nema njemu je po Zakonu..!!???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije