Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odbor za usatv

Javna rasprava o ustavnim promjenama traje do 6. prosinca

Peđa Grbin
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
29.11.2013.
u 14:59

Na sjednici ponovno nisu bili HDZ-ovci, koji su rekli da neće sudjelovati u radu Odbora dok ga vodi Peđa Grbin

Nakon opomene Ustavnog suda da je javna rasprava od šest dana o prijedlogu nacrta promjene Ustava koju je izradila radna skupina prekratka, Odbor za Ustav danas je jednoglasno donio odluku o produljenju javne rasprave do 6. prosinca. Dakle, u konačnici će rasprava trajati 15 dana, a još uvijek vladajućima ostaje dovoljno vremena da prije 1. siječnja promjene Ustav te na taj način spriječe izručenje Josipa Perkovića Njemčkoj, ali i na vrijeme spriječe referendum o ćirilici za koji se trenutno prikupljaju potpisi.

Iako je u dnevnom redu Odbora pisalo da će se raspravljati o prijedlogu za utvrđivanje nacrta promjene Ustava, zastupnici nisu o tome uopće razgovarali, već su samo produljili javnu raspravu.

HNS-ov Goran Beus Richembergh pozdravio je rok o duljoj javnoj raspravi kako bi se Odboru stigli obratiti svi koji to još nisu stigli. Zadovoljan je i tematskom sjednicom na kojoj se ovaj utorak čulo dosta kvalitetnih prijedloga.

- Jedan vanjski član Odbora iznio optužbe da se vodila tajna javna rasprava. Mislim da je to nekolegijalan način koji ne priliči članovima odbora, pogotovo jer je ovo prvi put da su mediji mogli sudjelovati u radu radne skupine, sve je bilo transparentno i otvoreno – kritizirao je Beus Richembergh. Tu je očito govorio o ustavnom stručnjaku Branku Smerdelu koji je u današnjem Večernjem listu izjavio "vidio sam svašta, ali nikada nisam čuo za tajnu javnu raspravu kakva se odvija sada o izmjeni Ustava, ni u bivšem režimu se to nije radilo".

S kolegom iz HNS-a složio se i predsjednik Odbora Peđa Grbin te dodao da je u dosadašnjem postupku promjena Ustava mogao sudjelovati tko je htio, a i tematska sjednica u sklopu javne rasprave trajala je tri sata.

- Čuli smo tada čitav niz sugestija koje će sve, vjerujem, naći svoje mjesto u prilogu dokumentu koji će Odbor uputiti Saboru na raspravu. Do danas je stigla 61 stranica primjedbi i svaka riječ upućena Odboru bit će razmotrena s dužnom pažnjom – kazao je Grbin.

Dragan Zelić iz GONG-a zamjerio je što se nije od početka raspisala dulja javna rasprava.

- Sve ovo je bila prilika da se nauči kako se treba odnositi prema ustavnim promjenama. Nadam se da će i naše primjedbe biti ozbiljno razmotrene – rekao je Zelić.

Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar predložio je da se, kako bi se otklonila svaka sumnja o tajnim raspravama i kako bi sve bilo transparentno, da se na internet stranicu Sabora stave svi zapisi sa sjednica radne skupine.

Na sjednici ponovno nisu bili zastupnici HDZ-a koji su s predzadnje sjednice Odbora rekli da neće sudjelovati u radu Odbora dok god ga vodi Peđa Grbin.

Komentara 3

Avatar ONLY 1
ONLY 1
15:14 29.11.2013.

ovog grbina možemo nazvati....pravnim teroristom ! sve tumači na način da ga se odbaci prvim upitom, ignorira preporuke i rješenja suda, ali svejedno nastavlja sa pravnim terorizmom u pravom smislu riječi što radi komora? nakon opetovanih agresija na zakone Hrvatskeatske koje je obavezan poštivati, komora bi mu morala uskratiti i poništiti pravnu strukovnu svjedodžbu ! ovaj čovjek nema nijednu poštenu namjeru prema Hrvatima....to je dokazao u samo par mjeseci !

MA
MaJu
18:30 29.11.2013.

Peđa Grbine, bolje idi i sa Zoranom pripremi proslavu 29 Novembra!

IV
Ivan50
15:24 29.11.2013.

Peđa autoritet nad autoritetima?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije