Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mjere iz HDZ-ova programa

Javna poduzeća uspješnost moraju dokazati na tržištu

Martina Dalić
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/2
16.12.2013.
u 20:00

dva su glavna načela reforme uprave: jednostavnija institucionalna struktura i promjena načela nagrađivanja

U odnosu na naznake gospodarskog programa HDZ-a iznesene još za rujanske mini klauzure u Velikom Trgovišću, prošlotjedno predstavljanje smjernica koje bi rezultirale rastom od “najmanje 3,5 posto u 2016.” nije donijelo velika “otkrića”.

To je, doduše, dijelom i pitanje nerealnih očekivanja detaljnih i, k tome, terminski razrađenih planova, pogotovo nakon što je postalo jasno da predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko neće ustrajati na najavama da će nakon prijedloga proračuna u Saboru tražiti interpelaciju, odnosno glasovanje o povjerenju Vladi. Ipak, neki su planovi u petak ipak dobili jasnije obrise.

Ozdravljenje zdravstva

To posebice vrijedi za planove vezane uz proces ozdravljenja zdravstva.

Pored racionalizacije mreže ustanova i razdvajanja upravljačkih i medicinskih funkcija najavljeno je uvođenje imovinskog načela u financiranje zdravstvenih usluga te uvođenje konkurencije u zdravstveno osiguranje (i) kroz transformaciju HZZO-a u “stvarno osiguravajuće društvo”. Decidiranije nego dosad u HDZ-u su se odredili i prema smanjivanju poreznog tereta, za što su već otprije kao prvi prioriteti isticani gospodarstvo, pojednostavljivanje poreznog sustava te ukidanje oporezivanja dividendi koje u neravnopravan položaj stavlja domaće poduzetnike u odnosu na strane. Sad je izrijekom najavljeno ukidanje svih neporeznih nameta koji predstavljaju prihod javnih poduzeća.

– Javna poduzeća trebaju svoju uspješnost dokazati na tržištu – kaže Martina Dalić, umjesto da se pokrivaju kvaziporezima. U pogledu reforme javne uprave HDZ-u su dva glavna načela: jednostavnija institucionalna struktura i promjena načela nagrađivanja.

Rotacija kadra

Iako to, kako ističu HDZ-ovi ekonomski stratezi, ne znači a priori otpuštanja, jasno je da ih ni ne isključuje. Dio odgovora krije se iza formulacija poput “jasnih kriterija ocjenjivanja i nagrađivanja”, “rotacije upravljačkog kadra” i “internog tržišta rada kao amortizera za izlazak iz službe”. Sve u svemu, najave smanjenja poreznog tereta očito imaju i protuteža u rezovima nužnim za uravnoteženje proračuna. No, sve one koji bi odmah i sad htjeli i konkretne računice, načelne smjernice neće zadovoljiti.

Pitanje razrade mjera i provedbe, kao i obično, ostaje u domeni (ne)povjerenja u političku odlučnost neke političke opcije. Ili, kako je uz pozitivne ocjene predstavljenim rekao jedan od bivših HDZ-ovih premijera Nikica Valentić, “ključno je tko će mjere provoditi: to mora biti kompaktna ekipa i odlučan tim”.

Komentara 4

Avatar rimaz
rimaz
07:36 17.12.2013.

Tko je do prije dvije godine bili na vlasti? Zaborav je postao vrlina.

BR
brodludjaka
21:19 16.12.2013.

Kako su pametni ovi hdz-ovci kada nisu na vlasti. Neprekidno pametuju i prave se jako sposobnima. Kada dodju na vlast pokažu samo sav jad i bijedu svoga nesnalaženja i nesposobnosti za bilo što. Jedino što su recimo uspjeli napraviti je uzimati postotak od plaće u vrijeme Jadranke Kosor, tzv. harač i tako su punili kasu građani, a njihovi lopovi su istovremeno pljačkali milijune.

DU
Deleted user
09:30 17.12.2013.

Gospođo Dalić! Došli ste na mjesto ministrice nakon što je gospodin Šuker zbog svoje nesposobnosti bio smijenjen (danas je največi kritičar ministra Linića) , iznadete jako dobro da za izlazak iz ove situacije treba barem toliko vremena, koliko je trebalo da u nju upadnemo, pa dajte onda to vrijeme ovoj vlasti, i kod svake kritike se prisjetite kako nikad niste prihvatili ni jedan amandman SDP-a, ma kako dobar bio !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije