Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neočekivani problemi

Javile se samo novoosnovane tvrtke bez kapitala

Rok Vincetić
Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
06.02.2013.
u 19:17

Rok Vincetić iz Čakovca prvi je u Hrvatskoj 2000. godine na krovu svoje kuće postavio solarne panele i počeo proizvoditi električnu energiju koju je, nakon dosta muke s ishođenjem dozvola, počeo i prodavati HEP-u

Rok Vincetić iz Čakovca prvi je u Hrvatskoj 2000. godine na krovu svoje kuće postavio solarne panele i počeo proizvoditi električnu energiju koju je, nakon dosta muke s ishođenjem dozvola, počeo i prodavati HEP-u. Grad Čakovec, 12 godina kasnije, među prvima u Hrvatskoj odlučio je dati krovove zgrada u svom vlasništvu u zakup za montažne sunčane elektrane. No, i taj pionirski zahvat, kao i Vincetićev, ne ide po planu.

Grad je ponovio natječaj za davanje u zakup svojih krovova. Prvi je natječaj poništen je jer su se javile samo tek osnovane tvrtke bez referenci i kapitala, što su u Gradskoj upravi ocijenili neozbiljnim. Pojavile su se čak sumnje da iza tih novoosnovanih stoje neke jače tvrtke koji ne žele riskirati ugled i ime ako posao na krovovima ne uspije.

– Mi tražimo investitore, a ne izvođače radova – pojašnjava Gordan Vrbanec, predsjednik Gradskog vijeća. Grad u ponovljenom natječaju nudi u zakup krovove školskih zgrada, sportskih dvorana, Centra za odgoj i obrazovanje, dječjih vrtića, zatvorenih bazena i streljane na SRC-u Mladost. Zakupnik je uz elektranu obvezan izraditi i toplinski sustav. Krovovi se daju u zakup na rok od 14 godina. Sve troškove izgradnje u potpunosti snosi investitor, a nakon isteka zakupa Grad će odlučiti hoće li mu investitor bez naknade morati prenijeti vlasništvo nad elektranom i toplinskim sustavom ili će je o vlastitom trošku demontirati. Treća je opcija produljenje ugovora o zakupu. Prema novom natječaju, ponuđač mora predati dokument iz kojeg je vidljivo da je u posljednje dvije godine ostvario prosječan ukupni godišnji prihod od minimalno milijun kuna ili  da mu je iznos temeljnog kapitala najmanje milijun kuna. U Gradu su se na najam krovova odlučili zbog prihoda, poticanja investicija i doprinosa obvezi Hrvatske da do 2020. godine čak 20 posto energije dobiva iz obnovljivih izvora. – Zakup je i na tragu naše odluke da se za energetski učinkovite zgrade smanje komunalni doprinos i naknada – kaže Vrbanec.

>> Oprezno sa solarom! 6 razloga zašto je preskup za Hrvatsku

Komentara 2

IB
istina_boli
06:29 07.02.2013.

A sto ste toliko zapeli za krovove, kad je na njima , zbog teske pristupacnosti, tesko i skupo servisiranje i odrzavanje panela? Vecina panela u Njemackoj je metar iznad zemlje.

OC
oceanic
09:13 07.02.2013.

Ma da. Jako su pametni ovi iz grada. Investicija se tek pocinje isplacivati nakon 14g. a oni bi onda preuzeli. ha ha ha Tak su mogi dati natjecaj tko ce im dati bezkamatne ili bezpovratne kredite. Ispod 20g. exploatacije se takve investicije NE ISPLATE. Svako tko zna racunati bi te novce polozio na banku i ima sigurne rendite i to BEZ RIZIKA. Na podrucju fotonaponskih generatora previse ljudi ima moc investitorima pomrsiti racune...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije