Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA AFERA “TRESE” AUSTRIJU

Javila se osoba iz Beča koja je tajno snimila teške optužbe protiv predsjednika austrijskog parlamenta

Beograd: Vučić se sastao s predsjednikom parlamenta Austrije
Foto: Milos Tesic
1/4
24.11.2023.
u 10:12

“Ovakve metode Tajnih službi mogu uništiti političku kulturu u Austriji, a to se ne smije dozvoliti. Polazimo od toga da pravna država funkcionira i da će Državno tužiteljstvo poduzeti sve da razjasni te tajne poslove. Jer ono što čvrsto stoji je : Da za takove metode u našoj zemlji nema mjesta”, rekao je glavni tajnik ÖVP-a Christian Stocker. Dodao je kako “Matturino tajno snimanje Pilnaceka ne smije proći bez konsekvenci”.

Nova politička afera i novi “potres” u redovima austrijske Narodne stranke (ÖVP), u čijem se središtu od utorka, osim ove stranke našao i predsjednik Nacionalnog vijeća austrijskog parlamenta, narodnjak Wolfgang Sobotka, od sinoć je bogatija za još jedno poglavlje.

Naime, iznenadno se je jučer austrijskom dnevnom listu “Salzburger Nachrichten” (SN), javila osoba koja je rekla kako je ona ta, koja je tajno mobitelom snimila izjavu nedavno preminulog bivšeg šefa Sekcije u MInistarstvu pravosuđa Christiana Pilnaceka, nekada jednog od najmoćnijih osoba na tom području, u kojoj je iznio teške optužbe protiv predsjednika Parlamenta Sobotke i ÖVP-a.

Pilnacek je optužio Sobotku da je navodno zloupotrijebio svoj službeni položaj i pokušao intervenirati kod njega zbog pokrenute istrage protiv ÖVP-a i naloženih sudskih pretresa unutar stranke. Riječ je o istrazi vezanoj uz korupcijsku “aferu Ibiza”, zbog koje je 2019. godine pala austrijska Vlada “narodnjaka” (ÖVP) i krajnjih desničara Slobodarske stranke (FPÖ), na čelu s konzervativnim kancelarom Sebastianom Kurzom.

“Ja sam taj koji je tajno snimio tonski isječak Pilnacekovog razgovora”, rekao je u intervjuu za list SN 38-godišnji bečki poduzetnik Cristian Mattura, bivši političar Pokreta za budućnost Austrije (BZÖ). BZÖ se je u vrijeme kontroverznog populiste Jörga Haidera, koji mu je bio na čelu, odvojio zbog unutarstranačkih razmirica od tadašnje krajnje desne Slobodarske stranke (FPÖ).

Mattura je bio, kako javljaju mediji, 2008. godine u pokrajini Donjoj Austriji 9. po redu na kandidatskoj listi zastupnika BZÖ-a za Nacionalno vijeće austrijskog parlamenta, ali nije prošao.

“Gospodina Pilnaceka dulje vrijeme privatno poznajem. Kada je te večeri počeo govoriti o ÖVP-u, dao sam se nagovoriti i stisnuo sam gumb za snimanje”, istakao je Mattura. Napomenuo je kako se je sve događalo 28. srpnja ove godine na proslavi njegovog 38. rođendana, a da je uz Pilnaceka i njega za stolom za šest osoba, u jednom od talijanskih lokala u središtu Beča, sjedio i jedan njemački poduzetnik. 

VEZANI ČLANCI 

List “Kurier” navodi i njegovo ime i piše kako je riječ o Wolfgangu Rauballu, čiji je brat Reinhard bivši SPD-ov ministar pravosuđa u Nordrhein - Westfalenu i bivši predsjednik NK Borussia Dortmund. Za stolom je navodno sjedio i još jedan menadžer iz izdavačke djelatnosti.

Na novinarski upit austrijskog lista Österreich, zašto je uopće tajno snimljeni audio zapis poslao medijima,  Mattura je odgovorio: “Zapravo nisam imao namjeru to obznaniti. Ali nakon što je Sebastian Kurz slučaj Pilnacek, nakon njegove smrti ( opp. 4. listopada nađen je mrtav u Kremsu nedaleko Beča) instrumentalizirao, razgovarao sam o tome s njemačkim poduzetnikom, koji je s nama sjedio za stolom.  Nijemac se je toliko razljutio zbog Kurzove izjave kojom je Pilnacekovu smrt koristio za Bashing protiv Državnog tužiteljstva da mi je rekao: Objavi to!”

Vezano uz uzrok smrti Pilnaceka, jučer je, zbog raznih špekulacija u javnosti, objavljen i službeni nalaz obdukcije u kojem stoji da nema tragova nasilja niti krivnje neka druge osobe. Kako je izvijestio ORF, osim navedenog, nema podataka kako je Pilnacek umro i da li je možda riječ o samoubojstvu, o kojem su neki špekulirali proteklih dana i tjedana.

Za austrijsku televiziju ORF bečki poduzetnik Mattura je rekao kako je isječak razgovora objavio zato “da građani budu jednom informirani o istini kako funkcionira ÖVP”.

“Svatko dobije ono što zasluži. Ako bi ÖVP jednom izašao među ljude i pitao ih što oni o njemu misle, onda bi saznao da je ova stranka na svom kraju”, ustvrdio je Mattura za dnevni list “Der Standard”.

Sada je na potezu Državno tužiteljstvo u Beču, koje provjera iznesene Pilnacekove optužbe, poskrivečki snimljene od Matture. Kako izvještavaju mediji, Između ostalog i to, da li uopće postoji osnova za pokretanje istražnog postupka protiv Wolfganga Sobotke zbog, kako je navedeno, “početne sumnje u pokušaj zloupotrebe službenog položaja”.

Predsjednik Nacionalnog vijeća austrijskog parlamenta jučer je na sjednici navedenog tijela pred svim parlamentarcima “odlučno odbacio sve optužbe” i rekao kako one “ne odgovaraju istini”. I da neće podnijeti ostavku!

“Ovakve metode Tajnih službi mogu uništiti političku kulturu u Austriji, a to se ne smije dozvoliti. Polazimo od toga da pravna država funkcionira i da će Državno tužiteljstvo poduzeti sve da razjasni te tajne poslove. Jer ono što čvrsto stoji je : Da za takove metode u našoj zemlji nema mjesta”, rekao je glavni tajnik ÖVP-a Christian Stocker. Dodao je kako “Matturino tajno snimanje Pilnaceka ne smije proći bez konsekvenci”.

Nakon optužbi iznesenih na račun predsjednika austrijskog Parlamenta, odmah se je oglasila oporba. Prvi među njima krajnji desničari Slobodarske stranke (FPÖ) koji su zatražili da Sobotka odmah podnese ostavku. 
Iz  nekih političkih krugova proteklih su dana stizale informacije o navodnoj umiješanosti FPÖ-a, što se je, barem za sada, pokazalo netočnim.

Iz redova socijaldemokrata (SPÖ) također stižu zahtjevi za Sobotkinom ostavkom “zbog izgubljenog povjerenja”. 

Predsjednik stranke Zelenih, mlađeg koalicijskog partnera “narodnjaka”, potkancelar Werner Kogler  je preporučio Sobotki da podnese ostavku zbog, kako je rekao, “ugleda i zaštite Republike Austrije”. 

Njegov stranački kolega, ministar zdravstva Johannes Rauch misli slično. On je za ORF rekao: “Da sam ja u situaciji kao Sobotka, uzeo bi šešir i otišao. Jer imam jasan moralni kompas”.

Austrijski kancelar i šef “narodnjaka” Karl Nehammer  je na konferenciji za novinare rekao da Sobotka “ima njegovo povjerenje” i da “stoji iza njega”. I kako je sramotno to što se čini.

Koliko je aktualna unutarnjopolitička situacija u Austriji  napeta, potvrđuje i ono što se je jučer, po prvi put dogodilo u Parlamentu. U svakom slučaju dosad neviđeno u poslijeratnoj austrijskoj povijesti.

Na zasjedanju Parlamenta, Sobotkin zamjenik, inače treći predsjednik Nacionalnog vijeća, krajnji desničar FPÖ-a Norbert Hofer je, isto kao i sve njegove stranačke kolege u ruci držao natpis s tekstom: “Sobotka mora otići”. Za neke političare i medije, neviđeni presedan!

Sve skupa jedva je dočekao predsjednik krajnje desnog FPÖ-a kontroverzni krajnji desničar i populist Herbert Kickl koji je uz pregršt optužbi na račun “narodnjaka” p(r)ozvao prvog čovjeka u državi, austrijskog predsjednika Alexandra Van dr Bellena da se oglasi i natjera Sobotku na ostavku. Sobotka je, inače, po važnosti, drugi čovjek u državi i kao predsjednik parlamenta čak ni po Ustavu, ne može biti smijenjen.

“Savezni predsjednik respektira institucije Republike i stoga neće nikome ništa poručivati. To je stvar Parlamenta”, poručio je Van der Bellen onima koji su ga prozvali.

U međuvremenu je ministrica pravosuđa Alma Zadić iz stranke Zelenih utemeljila Istražno povjerenstvo da ispita pojedinosti navedene u tajno snimljenom audio zapisu.

U svakom slučaju, nastavak slijedi!

VIDEO Ulični neredi u Dublinu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije