Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jasna Omejec:

'Potpisi za raspisivanje referenduma ne mogu se skupljati izvan Hrvatske'

Jasna Omejec
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
12.12.2014.
u 19:13

Dotaknut će se i tema braka, ćirilice, outsourcina, izbornih pravila, ustavnih promjena i poplave referenduma

U emisiji Javna stvar HTV-a gostuje predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec. Odgovarala je na pitanja zašto je je Hrvatska na Europskom sudu za ljudska prava izgubila 217 od 263 slučaja te kakvu snagu ima tražiti od Ustavnog suda moratorij na monetizaciju autocesta.

Na početku emisije komentirala je zahtjev inicijative 'Ne dam naše autoceste' za privremenom mjerom zabrane koncesioniranja autocesta dok se ne donese odluka o referendumu.

 - Ustavni sud se prvi put se susreće s ovakvim zahtjevom. Vrlo brzo ćemo provesti raspravu i vidjeti je li Ustavni sud uopće nadležan za takvu odluku, kazala je Omejec.

O statusu samog predmeta zahtjeva za referendumom protiv monetizacije kazala je kako 'to još ni na koji način nije došlo na Ustavni sud kao ni referendum o outsourcingu'.

 - Ustavni sud je raspravljajući o referendumu inicijative 'U ime obitelji' odlučio što znači 10 posto birača u Republici Hrvatskoj. Riječ je o biračima koji imaju prebivalište u Hrvatskoj. Ustavna odredba priječi da se potpisivanje za referendum vrši izvan Republike Hrvatske, kazala je Omejec no dodala kako to ne znači da na njemu ne mogu glasovati i Hrvati izvan domovine. 

Omejec je kazala i kako Predsjednik Republike nema ovlasti samostalno raspisivati referendum.

O pločama na ćirilici u Vukovaru Omejec je kazala kako se nove ploče ne smiju nasilno stavljati dok gradsko vijeće svojim statutom ne donese odluku.

O nekadašnjem pokušaju za raspisivanje referenduma protiv izmjena Zakona o radu kazala je kako je tada Vlada reagirala logično te ga je povukla iz procedure zbog pritiska 700.000 potpisa.

Na pitanje je li to bilo za vrijeme Jadranke Kosor, Omejec je kazala: Mislim da je, meni su sve Vlade iste.

Na pitanje je li promjena koja se dogodila na referendumu o braku unešena u Ustav Omejec je odgovorila da jest.

 - Pročišćeni tekst Ustava radi odbor za Ustav Hrvatskog sabora, no on nema ustavnu obvezu da pročišćuje tekst svaki put nakon što neka promjena bude izglasana. Ustavni sud će unutar Ustava na koji predsjednik polaže prisegu umetnuti te promjene, kazala je Omejec.

Komentirala je i činjenicu kako je Hrvatska izgubila većinu slučajeva na Europskom sudu za ljudska prava na Strasbourgu

-  Hrvatska na tom sudu uglavnom pada zbog procesnih razloga, kazala je Omejec.

Kazala je i kako se nada da će novi sustav ustavnih sudaca biti izabran pravovremeno.

>> Ustavni sud: Granica za referendum je 10% birača u Hrvatskoj

Komentara 28

Avatar Zločinac agresor i genocidaš
Zločinac agresor i genocidaš
19:22 12.12.2014.

Bitno je da Srbi mogu sa autobusima dolaziti na glasovanje iz Srbije, to je dopušteno ,ali ne i Hrvatima izvan zemlje, pa do kad ćemo trpit sve ovo?????????????

DU
Deleted user
19:49 12.12.2014.

Odluka Ustavnog suda da u Hrvatskoj ima cetri miljuna i pet tisuca punoljetnih glasaca ne odgovara istini.Po statistickim podacima iz 2011 godine u Hrvatskoj zivi cetiri miljuna i dvjesto pedest ticuca ljudi,a od toga oko osamsto ticuca maloljetnih osoba,sto znaci da u Hrvatskoj ima tri miljuna cetristo pedeset tisuca punoljetnih osoba s pravom glasovanja.To znaci da jos u Hrvatskoj postoji sesto tisuca nepostojecih glasaca.

Avatar possibilis
possibilis
19:20 12.12.2014.

Njoj su "sve vlade iste" a dvostruki kriteriji za glasasovanje/referendum do detalja slijede SDPove bajke za malu djecu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije