Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
alarmantno

Japanci love i komadaju kitove u zabranjenom području

Kitolovac Japan
Foto: Youtube Screenshot
1/4
06.01.2014.
u 17:50

Aktivisti udruge Sea Shepherd snimili su japanski brod koji u zaštićenom području Južnog oceana kod Novog Zelanda lovi zaštićenu vrstu kljunastoga kita, unatoč zabrani komercijalnoga kitolova. Japanci se pravdaju da kitove love u znanstvene svrhe

Ekološki aktivisti koji se protive izlovu kitova tvrde da su uhvatili japanske kitolovce na djelu - loveći zaštićene vrste unutar međunarodno dogovorenog područja zabrane izlova, piše Reuters.

Aktivisti iz Društva za zaštitu Sea Shepherd objavili su, naime, video sa zračnim snimkama iz svoga helikoptera, a koje prikazuju zastrašujuće prizore četiriju leševa tzv. kljunastih kitova (Balaenoptera acutorostrata), zaštićene vrste. Paluba japanskoga broda Nisshin Maru, na pučini južnoga Tihog oceana, blizu Novoga Zelanda, puna je krvi iz raskomadanih kitova, a eksplicitnost prizora digla je na noge i australsko ministarstvo zaštite okoliša, koje je prije obećavalo da će poslati posebni brod u nadzor japanskih brodova u zaštićenom području.

Predsjednik Sea Shepherda Australija i bivši zastupnik Zelenih u tamošnjem parlamentu, Bob Brown, apelirao je na australsku Vladu da izvrši pritisak na nadzor japanske flote.
- Imamo sudsko rješenje koje govori da je takav izlov kitova ilegalan i da se mora zaustaviti, ne znam zašto se to ne provodi - zabrinut je Brown.

Australija i Japan dugo se spore oko prava na kitolov, koji je nekad bio rasprostranjen po cijelom svijetu, a sada samo u nekim područjima.

Japanci u Južnom oceanu godišnje ubiju na stotine kitova, sasvim protivno dogovoru (pod pritiskom SAD-a) iz 1986., po kojem je na komercijalni kitolov stavljena zabrana. U svoju obranu tvrde da to čine radi znanstvenih istraživanja, kako bi utvrdili jesu li kitovi prekomjernim izlovom.

S druge strane Australci kažu je to samo dimna zavjesa iza koje se zbiva ovakav, enormni kitolov u komercijalne svrhe, koji, navodi Daily Mail, je Međunarodna komisija za kitove (IWC) zabranila još 1994. godine.

Komentara 3

GV
golub Vaso
18:03 06.01.2014.

Treba ih torpedirat, to je jedini jezik koji će razumjeti.

RO
rotten12
20:34 06.01.2014.

ma da neka vlada(američka ili australska) ima muda i da pri slijedećem lovu u zaštićenom pojasu potjeraju sve sa broda i brod potope da vidiš kako bi prestao izlov... Ovako samo prepucavanje a japanezeri deru i boli ih uvo za ostatak i OPSTANAK planeta Zemlje

BO
borutkorajze
22:00 06.01.2014.

Taj tzv. embargo iz 1986 Japan nije potpisao, tako da on ne vrijedi za Japanske brodove u međunarodnim vodama. Kad će jednom prestati to senzacionalno pisanje o jadnim kitovima (kojih i dalje ima na tisuće), kao da krave i svinje ne ubijamo svaki dan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije