Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽUČNE DISKUSIJE

Janšini bi lustrirali bivše udbaše, a Pozitivna Slovenija osuđenike

Janez Janša
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
13.06.2015.
u 21:49

Žučne diskusije o tome tko može u parlament U slovenskom parlamentu detektirana su dva suradnika Udbe – jedan od njih je Mitja Meršol, bivši urednik Dela

Tko smije u slovenski parlament? Smiju li osuđene osobe i bivši suradnici Udbe sjediti u zastupničkim klupama? Slovenija se ovih dana intenzivno bavi pitanjem lustracije i novog zakona o izborima zastupnika potaknuta odlukom ustavnog suda koji je u četvrtak vratio Janezu Janši, oporbenom čelniku i bivšem premijeru, zastupnički mandat, koji mu je bio oduzet nakon što je bio pravomoćno osuđen zbog korupcije u slučaju Patria.

No ustavni je sud presudu poništio i odredio novo suđenje, ali i upozorio da se zakon o izboru zastupnika mora mijenjati jer nije u skladu s ustavom: sadašnji zakon onemogućuje da u parlamentu budu pravomoćno osuđene osobe iako je ustavom zajamčeno aktivno i pasivno pravo svih građana.

Iako rok ustavnog suda za usklađivanje zakona istječe za godinu dana, već je objava bila okidač za niz reakcija iz različitih dijelova političkog spektra: dok Pozitivna Slovenija, stranka bivše premijerke Alenke Bratušek, najavljuje da će predložiti zakon da se pravomoćno osuđenim osobama može oduzeti mandat, ali im i zabraniti kandidiranje na izborima, u stranci SDS Janeza Janše inzistiraju pak da se u izmjenama zakona navede da kandidatura za parlament bude onemogućena kadrovima Udbe.

Dosad su u slovenskom parlamentu "identificirana" dvojica suradnika Udbe. Jedan od njih, Mitja Meršol, zastupnik Pozitivne Slovenije u prošlom mandatu, nije zanijekao vezu s tajnim službama bivše države kazavši kako "nikome nije naudio". Meršol je bio dopisnik slovenskih medija iz inozemstva te glavni urednik ljubljanskog Dela. Na početku karijere radio je u jugoslavenskom odjelu na BBC-u i tada je – kaže se – pod kodnim imenom Lingvist u Ljubljanu slao izvješća o političkoj emigraciji.

Lustracija je tema o kojoj se polemike vode godinama i dio je programa Janšina SDS-a. Tako ju je, između ostalog, potaknulo i sadašnje suđenje Josipu Perkoviću, ali i knjige dvojice publicista i pretraživača arhiva. Roman Leljak objavio je dokaze da je nekadašnji načelnik slovenske Službe državne sigurnosti Janez Zemljarič odobrio akciju u kojoj je 1975. u Klagenfurtu bio ubijen hrvatski emigrant i nekadašnji poručnik domobranske vojske Nikica Martinović, dok se knjiga Igora Omerza "Nazovi U za umorstvo" bavi ubojstvom Stjepana Crnogorca, intelektualca kojeg su u srpnju 1972. oteli u Salzburgu i ubili u Ljubljani. Prije godinu dana u Sloveniji je referendum o tome treba li u potpunosti otvoriti za javnost arhive bivše države, koji je potaknuo SDS, propao zbog slabe izlaznosti.

>> Lustracija je nužna da bi se spriječilo iskrivljivanje prošlosti

>> Ivo Josipović: Lustracija je zapravo lov na vještice

Komentara 3

Avatar TvojUjko
TvojUjko
22:13 13.06.2015.

Slovenci su pokrenuli raspad Jugoslavije, a već poslije 10 godina od raspada dolazi pola Slovenije na Jadran i u Kumrovec,..a udbaši teški..

MU
Mućanin
11:16 14.06.2015.

Na referendume protiv Hrvatske, Slovencima nije bilo teško izaći a za dobrobit slovenskog društva ih nije briga!

SL
Slavek
10:38 04.09.2015.

Slovenci su se izgubili u prostoru i vremanu. Cini mi se da polako idu u nazad. Politicari im plasiraju neke gluposti na koje narod nasjeda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije