Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBRAZLOŽIO ODLUKU

Jandroković odbio zahtjev oporbe za izvanrednom sjednicom Sabora: 'Niste ovlašteni predlagatelj'

Zagreb: Sabor o izmjenama Zakona o hrvatskim braniteljima
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
14.07.2023.
u 16:36

Nakon provedenih konzultacija s klubovima zastupnika koji čine parlamentarnu većinu, odlučio je kako nema potrebe za izvanrednom sjednicom

Deset klubova zastupnika oporbenih stranaka poslalo je predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću pisani prijedlog za sazivanje izvanredne sjednice Sabora, koji je on odbio. Iz njegovog ureda stiglo je priopćenje kojim objašnjava svoju odluku, a koje prenosimo u cijelosti:

Zaprimio sam vaš prijedlog za sazivanje Hrvatskoga sabora na izvanredno zasjedanje. 

S time u vezi, ističem kako je člankom 79. stavkom 2. Ustava Republike Hrvatske i člankom 220. stavkom 1. Poslovnika Hrvatskoga sabora propisano da Hrvatski sabor zasjeda izvanredno na zahtjev predsjednika Republike, Vlade te većine svih zastupnika u Hrvatskom saboru. U skladu s člankom 220. stavcima 3. i 4. Poslovnika Hrvatskoga sabora, predsjednik Hrvatskoga sabora dužan je sazvati izvanrednu sjednicu onda kada pisani i obrazloženi zahtjev podnese ovlašteni predlagatelj. 

S obzirom na to da uz zahtjev za sazivanje Hrvatskoga sabora na izvanredno zasjedanje nisu priloženi potpisi većine svih zastupnika u Hrvatskom saboru, razvidno je kako taj zahtjev nije podnio ovlašteni predlagatelj. 

POVEZANI ČLANCI:

Stoga sam u skladu s člankom 79. stavkom 3. Ustava Republike Hrvatske te člankom 220. stavkom 2. Poslovnika Hrvatskoga sabora proveo konzultacije s klubovima zastupnika koji čine parlamentarnu većinu te su me izvijestili kako smatraju da nije potrebno sazivanje Hrvatskoga sabora na izvanredno zasjedanje. 

Slijedom navedenog, obavještavam vas da nisu ispunjeni uvjeti iz članka 79. stavka 2. Ustava Republike Hrvatske i članka 220. stavka 1. Poslovnika Hrvatskoga sabora za sazivanje Hrvatskoga sabora na izvanredno zasjedanje. 

Inače, zahtjev su podnijeli Klub zastupnica Centra i Građansko-liberalnog saveza, Klub zastupnika Domovinskog pokreta, Klub zastupnika Fokusa i Reformista, Klub zastupnika Hrvatske seljačke stranke i Radničke fronte, Klub zastupnika Hrvatskih suverenista, Klub zastupnika Istarskog demokratskog sabora, Klub zastupnika Mosta, Klub zastupnika Možemo!, Klub zastupnika Socijaldemokrati i Klub zastupnika Socijaldemokratske partije Hrvatske.

VIDEO Bulj izbačen sa sjednice Sabora: 'Ideš na more? Je'l ti Pavo plaća?!'

Komentara 2

DU
Deleted user
22:33 14.07.2023.

Tesko je priznati kradezeu poraz.

SE
Serđo23
17:20 14.07.2023.

Ne daj Jandrokoviću da bude vanredna sjednica ! Oni su prefrigani za vas i bezosjećajno bi vas potukli ! Borite se svom snagom rukama i nogama i ne dajte im pravo glasa .Nije lako vama s kamenjara protiv onih iziz urbanih kvartova !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije