Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LOKALNI IZBORI Ivan Jakovčić, kandidat za istarskog župana treći put zaredom

Jakovčić: Istra je već sad spremna za EU

22.04.2009.
u 18:23

Osvoji li povjerenje Istrana, predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić i treći će put zaredom postati župan. Susreli smo se u njegovu kabinetu u prostorijama Županije.

Bio je izvrsnog raspoloženja jer su on i gradonačelnik Boris Miletić u samo nekoliko sati prikupili potrebne potpise za kandidaturu.

Dojam je da su se i oporba i IDS mobilizirali kao nikad prije. Očekujete li neizvjesne izbore?
– Ne. Dugo sam u politici i mislim da će utrka biti zanimljiva, ali i da je raspoloženje građana slično prethodnim izborima. U Istri smo postigli konsenzus ključnih stranaka, SDP i HNS podržavaju moju kandidaturu, a s njima dijelimo i programsku bazu. Možda se prije pet, šest mjeseci, kad su kandidature istaknuli Lino Červar i Plinio Cuccurin, činilo kako će izbori biti neizvjesni, no danas je jasno da njihove kandidature više nemaju toliko značenje.

Kojeg od protukandidata najviše respektirate?
– Ne razmišljam o njima, već o problemima građana i time ću se baviti i za vrijeme kampanje. Imamo odličan izborni program kojim u idućem mandatu možemo riješiti ključne probleme Istre. Otkad sam u politici, drugi su se uvijek bavili mnome, a tako će čini se i ostati.

Koja su vaša programska načela? Na čemu ćete inzistirati osvojite li još jedan mandat?
– Prve su postavke moderne Istre multikulturalnost, višejezičnost i tolerancija. To smo i postigli, no treba ih i dalje graditi jer mržnja uvijek može buknuti. Inzistirat ćemo i na dovršetku projekata, a to su gradnja Ipsilona, pulske bolnice i sveučilišnog kampusa, plinofikacija... Treće je ulazak Istre u Europsku uniju, za što je Istra najbolje pripremljena u Hrvatskoj. Iskoristit ćemo prednosti Istre. Uskoro ćemo moći stati uz bok najrazvijenijim europskim regijama.

Projekt gradnje sveučilišnog kampusa u Puli čini se najugroženijim?
– Znanje nema alternativu. S Vladom smo dogovorili investiciju od oko 120 milijuna kuna i u taj dogovor imamo povjerenja. Tražimo da i Pula bude uključena u model po kojem su ostvarena neka druga sveučilišta u Hrvatskoj.

Dugo ste u politici. Osjećate li pomalo i zamor?
– Da osjećam, ne bih se opet kandidirao. Uostalom, položaj istarskog župana za mene je najveća čast, a bio sam i ministar, predsjednik sam Jadranske euroregije...

Često se govori o autonomiji Istre. Strahujete li od osude hrvatske javnosti?
– Objasnit ćemo javnosti pravi sadržaj tog pojma. Znam da i ostali župani, među kojima HDZ-ovi koji se to boje javno reći, smatraju da postojeći model županija nije dobar. Tvrdim da svaka županija, ako joj ostanu na raspolaganju njezini resursi i financije, njima može raspolagati bolje od Vlade. Svaka županija zapravo je tim koji se brine o boljitku Hrvatske.

Prema Sloveniji ste pomirljivi, no ne libite se osuditi istupe nekih njihovih političara?
– Ni dobrosusjedski odnosi nemaju alternativu. I prijatelji se posvađaju, pa pozovu trećega da riješi spor. U ovom slučaju spor bi trebao riješiti međunarodni sud. No, ono što govori Zmago Jelinčič nesuvislo je. Ne želim ovako centraliziranu državu, ali nema govora da bi Istra i Dalmacija ušle u EU, a ostali dijelovi Hrvatske ne.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije