Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LIJEČNICI SE BUNE

'Jako je teško raditi kao specijalizant u bolnicama. Ne stignemo na WC, javiti se obitelji'

Čakovec: Inicijativa mladih liječnika Hrvatske najavila prosvjed "Izliječimo zdravstvo zajedno"
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/5
13.09.2022.
u 10:50

Mišljenja je kako će ovaj najavljeni prosvjed biti jedan od najvećih u povijesti Hrvatske, a inicijativa je zatražila sastanak s ministrom zdravstva Vilijem Berošem

Mladi liječnici najavljuju veliki prosvjed 24. rujna ispred Ministarstva zdravstva zbog uvjeta u kojima svakodnevno rade, a liječnik Marin Smilović iz inicijative poručio je kako imaju četiri zahtjeva. 

Podsjetimo, ranije je Smilović za Večernji list ispričao kako neke bolnice od svojih specijalizanata u slučaju premještanja u drugu bolnicu traže i do milijun kuna, a takve ugovore smatra ''robovlasničkima''. 

Za RTL je ispričao kako je jedan od uvjeta izjednačavanje ugovornih obveza bez paušalnih iznosa. 

- Prvi je da zahtijevamo reformu zdravstvenog sustava za poboljšanje statusa pacijenata i liječnika, želimo pregovarati za naša prava kao liječnici, želimo reformu specijalističkog usavršavanja i korekciju koeficijenata složenosti poslova - kazao je. 

Ispričao je i kako je raditi kao specijalizant u bolnici. 

- Raditi u bolnici kao specijalizant, koji kad se dobije specijalizacija ima niži koeficijent nego kad završi fakultet, je vrlo teško, pogotovo u velikim bolnicama. Brojni prekovremeni se rade, bolnice su ustanove gdje se radi 24 sata, to su brojne neprospavane noći, ne stigne se otići na WC, javiti se obitelj. Velik je priljev pacijenata i teško je raditi. Želimo bolju edukaciju. Nekad nema nadzora službe, ali su teški uvjeti i teško je raditi u tako neorganiziranom zdravstvenom sustavu - pojasnio je. 

Mišljenja je kako će ovaj najavljeni prosvjed biti jedan od najvećih u povijesti Hrvatske, a inicijativa je zatražila sastanak s ministrom zdravstva Vilijem Berošem. 

- Očekujemo da će nas primiti, pozivamo ga na razgovor i želimo da se počnu raditi djela, a ne da sve ostane na riječima - kazao je. 

>> VIDEO Kome treba treća, a kome četvrta doza? Danas počinje cijepljenje novim cjepivom protiv COVID-19

Komentara 3

FR
Freudenreichova
11:39 13.09.2022.

Da vas tjeraju da radite više od ostalih doktora na Odjelu to je sigurno i razumljivo, ali da nemate vremena za pauzu ne odgovara istini. A ako je baš takva koma i neizdrživo, promijenite zanimanje, npr. položite C+E ili D kategoriju i bog te veseli.

DA
dam63
11:28 13.09.2022.

Naučite njemački, engleski ili već bilo koji pa odite raditi gdje će Vam biti bolje. Vjerujte nećete nikome nedostajati, osim možda vašoj obitelji.

Avatar mofo
mofo
14:08 13.09.2022.

Ajde ajde radite toliko i tako jer su vasi doktori mentori nepostojeci po bolnicama, nema ih, al nema problema za koju godinu kad zavrsite specijalizaciju, naglo cete sve zaboraviti i nastaviti tu pravu doktorsku tradiciju, nepostojanja na radnom mjestu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije