Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
i vaša domovina

Jahjaga Srbima: Neovisnost Kosova je i vaša neovisnost

Jahjaga portal (1)
Zarko Basic/PIXSELL
17.02.2013.
u 21:53

Dijalog se ne vodi radi podjele Kosova, niti radi stvaranja nečijih posebnih enklava, niti autonomije i posebnih statusa. Sva rješenja su unutar Ustava i zakona Kosova i po europskim standardima, napomenula je Jahjaga

 - Neovisnost Kosova je vaša neovisnost. Budućnost se gradi zajedno sa svim drugim građanima Kosova. Ovo je i vaša domovina na koju ćete biti ponosni. Dajte da pružimo ruku suradnje, da izgradimo sadašnjost u miru radi budućnosti - rekla je predsjednica Kosova Etifete Jahjaga na srpskom jeziku na svečanoj sjednici Skupštine Kosova povodom pet godina neovisnosti Kosova na kojoj su gosti uz ostale bili albanski predsjednik Bujar Nishani, predsjednica albanskog parlamenta Jozefina Topali, predstavnici političkih stranaka Albanaca iz Albanije, sa juga Srbije i iz Makedonije, javljaju mediji u Srbiji.

Ona je podsjetila kako je Kosovo u pet godina državnosti i neovisnosti "uspostavilo demokratske i funkcionalne institucije, sveobuhvatne institucije, sa stalnim angažiranjem za blagostanje građana zemlje i za njihovu budućnost". Predsjednica Kosova je rekla kako su "procesi na Kosovu nepovratni", realnost Kosova kao države je "poznata i nepobitna", a zakonitost njegove neovisnosti je "zapečaćena odlukom Međunarodnog suda pravde i nastavljanjem priznanja njegove samostalnosti od gotovo polovice svijeta".

Govoreći o dijalogu Prištine i Beograda, Etifete Jahjaga je rekla kako su u pregovore "ušli dragovoljno kako bi se brzo okončalo jedno teško poglavlje teških odnosa sa Srbijom". - Dijalog se ne vodi radi podjele Kosova, niti radi stvaranja nečijih posebnih enklava, niti autonomije i posebnih statusa. Sva rješenja su unutar Ustava i zakona Kosova i po europskim standardima. Uzajamno poštivanje, kao dvije suverene i neovisne države, približit će nas više EU i izblijedjeti suprotnosti između nas. Povijest nije moguće uništiti, ali trebamo izgraditi sadašnjost u miru radi budućnosti - rekla je predsjednica Kosova.

Lunaček: Ukidanje paralelnih institucija i izbori prema kosovskom zakonu na sjeveru Kosova pa datum početka pregovora

Izvestiteljica Europskog parlamenta za Kosovo, Ulrike Lunaček izjavila je za agenciju Tanjug kako Srbija mora ukinuti svoje paralelne institucije i provesti izbore prema kosovskim zakonima na sjeveru Kosova pa tek onda Beograd može računati da će dobiti datum za početak pregovora za ulazak u EU. Pohvalila je Beograd zbog napretka u pregovorima jer je "aktualna vlada primjenila neke stvari koje nisu funkcionirale pod starom vlašću" i podsjetila kako je "u predstojećoj rundi političkog dijaloga kada će se razgovarati o paralelizmu institucija, bitno da se sigurnosne i pravosudne strukture stave pod kosovske okvire i tako jamče sigurnost stanovništvu" i kao pozitivan pomak u tom smjeru spomenula kako je "dogovoreno da novac iz Srbije namijenjen Srbima na Kosovu ide preko fonda u Prištini".

Na pitanje da li ukidanje paralelnih struktura znači i rasformiranje općinskih vlasti na sjeveru Kosova, Ulrike Lunaček je istaknula kako je "neophodno da se održe lokalni izbori prema kosovskim zakonima i na sjeveru Kosova". Naglasila je kako je važno na sjeveru stati na put "bespravnom okviru", koji pogoduje samo kriminalcima, koji imaju odličnu suradnju na obje strane Ibra.

- Pravni vakuum je samo u interesu kriminalaca, a većina stanovništva želi miran život - rekla je izvjestiteljica za Kosovo i ponovila raniji stav kako će Srbija morati priznati neovisnost Kosova za članstvo u EU no, to "pitanje se ne postavlja ove ni sljedeće godine" ali će se morati rješiti jer "nitko neće drugi Cipar u EU, jednu članicu s nejasnim granicama". Mediji u Srbiji podsjećaju kako je u izvješću, koje je nedavno usvojilo vanjskopolitički odbor EP, Ulrike Lunaček pozvala preostalih pet članica EU da priznaju neovisnost Kosova.

>>'Nikolić ne odustaje od retorike koja je već donijela toliko zla'

Komentara 7

DO
downunder
22:07 17.02.2013.

Znaju Albanci sa Srbima jos ce ih natjerati da slave dan nezavisnosti a u na se nece pokloniti Vukovaru ni 20tak godina poslije agresije i pokolja.

KA
karambita
22:34 17.02.2013.

Downunder, a kad ce se Hrvati ispricati srpskom stanovnistvu zbog protjerivanja i etnickog ciscenja iz Hrvatske. U svim sranjima sto su se izdesavala na podrucju SFRJ, samo je sirotinja naebala na svim stranama

AN
Ante1956
23:04 17.02.2013.

Odgovor karambita vom dopisu stvarno ste pijani Hrvatska se nema za sto ispricavati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije