Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pokrenuti ustavni amandmani

Jačaju Dumu da bi Putin vladao i nakon 2024.

Vladimir Putin
Foto: SPUTNIK/REUTERS/PIXSELL
20.07.2019.
u 09:00

Putin trenutno služi svoj drugi uzastopni, no ukupno četvrti predsjednički mandat

Prema svemu sudeći, ruski predsjednik Vladimir Putin počeo je razmatrati modele po kojima bi mogao ostati na vlasti i nakon 2024. kada mu istječe drugi predsjednički mandat.

Prema sadašnjem ustavu ne bi se mogao kandidirati za novi predsjednički mandat, a sam Putin ustvrdio je kako nema namjeru mijenjati ustav da bi si to osigurao. No opozicija sada tvrdi da je Kremlj počeo s procedurom jačanja moći Dume, odnosno ruskog parlamenta, kako bi se u konačnici osiguralo da Putin ostane najjači čovjek Rusije.

– Podnesen je prijedlog ustavnih amandmana što bi uključivalo davanje parlamentu glas u formiranju ruske vlade. Ovo je naišlo na široku reakciju javnosti i predstavlja predmet diskusije, ustvrdio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Oporba u Rusiji tvrdi kako bi s ovom mogućnošću parlament, kojega Putin i njegova stranka Jedinstvena Rusija kontroliraju, mogao mijenjati ovlasti predsjednika i premijera prema potrebi, odnosno prema poziciji na kojoj se Vladimir Putin nalazi.

Putin trenutačno služi svoj drugi uzastopni, no ukupno četvrti predsjednički mandat. Nakon što je odslužio prva dva mandata, na mjesto predsjednika došao je Dmitrij Medvedev, dok je Putin bio na mjestu premijera Rusije. Po završetku tog jednog premijerskog mandata, ponovo je izabran na čelo Rusije kao predsjednik.

Ovaj puta takvu rošadu bilo bi nešto teže izvesti, pa je, prema tvrdnjama opozicije, najjednostavnije rješenje dati veće ovlasti sada relativno slaboj Dumi, odnosno ruskom parlamentu, kako bi mogla krojiti položaj premijera ili predsjednika.

– Kremlj razmatra i promjene izbornog sustava kako bi se osiguralo da Jedinstvena Rusija i dalje kontrolira donji dom parlamenta, unatoč padu njezine popularnosti, stoji u analizi koju je objavio Moscow Times, politički dnevnik na engleskom jeziku.

Ključne riječi

Komentara 9

MX
Mister X
09:32 20.07.2019.

Jačaju Dumu da bi Putin vladao i nakon 2024.Nikako nismo čitali kako to da on i demokratska Merkelica su isto dugo na vlasti sa tim da znamo svi d je ona sda na kraju i kao je uvela 1,5 milionana izbjeglica bez papira smo tako u Njemačku opet dobila za poklon mandat od 4 godine . ( mene tebe i sve ljude iz eu sa mašim registracijama zato satima maltretiraju redovito sad love ilegalce za EU kad znaju da nema izbjeglica na prolazima granice iz Balkanije ) Kako je uhvatila drhtavica matoru Merkel kad je konačno sama je odlučila da se povuče. Prestaje ali polako da diktira igru cijele EU - ne samo svoje države ( Za razliku od Putina ; Nitko to posebno nikada ne spominje i nikome nije sumnjivo nejasno jer to je sloboda demokracija i sve pošteno. Zaista pošteno i po zakonu kada imaš pametni takav zakon . Rusi kasne i uče se da ga loš zakon treba promijeniti i prilagoditi potrebi -isto kao kod demokrata ...

Avatar nekakav
nekakav
13:37 20.07.2019.

nije li parlament jedino tijelo koje bi trebalo imati moć mijenjati ovlasti predsjednika, ali i samoga sebe? pa tko je u hrvatskoj 2000-e ukinuo dotadašnji polupredsjednički sustav, ukinuo županijski dom, i saboru dao velike ovlasti, nego sam sabor?! putin silazi s vlasti, to je činjenica, u kremlju su počele odavno borbe za prijestolje i nove položaje. ali duma, kao najviše zakonodavno tijelo u rusiji (ne, to nije predsjednik...) je te ovlasti dala pa će ih i uzeti predsjedniku. jer nasljednik putina će teško imati tolku podršku naroda, pa će parlament morati imati direktan nadzor nad upravljanjem državom. koja btw i nije tako mala...

MP
miroslav.petkovic.7564
09:35 20.07.2019.

Ovaki predsjednik svjet nece dugo imati! E svaka cast vrati svojoj zemlji moc super sile za tako kratko vrjeme.Bas tu gledam na TV stanica Moskva u Rus.poplavljeno deset tisuca i unisteno kuca na jednom mjest. Rus predsjednik obisao ta mjesta na dalekom istoku kaze tim ljudima napraviti nove kuce prije zime i mraza imate rok dva ipol mjeseca. Radovi poceli istog dana Neznam odakle mu moc i tolika energija radi po dvanest ili petnest sati dnevno od Moskve do Vladivostoka...Nase novine nista ne pisu doce uskoro ujedinjenje Rusije i Bjelorusije. A nitko ne pise o tome dasu Rusi i Njemci iz Kazakstana poslali raketcrtajuse karte neba .Bit ce to nove granice haha nekima ce malo ostati..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije