Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijerka Kosor:

J. Kosor: Kad završimo pregovore, odredit ćemo datum izbora

kosor (1)
Marko Lukunić/PIXSELL
10.03.2011.
u 17:13

Upozorila je i kako bi prijevremeni izbori onemogućili završetak pregovora.

Premijerka Jadranka Kosor obratila se novinarima nakon sjednice Vlade potvrdivši da se izbori mogu održati nakon završetka pregovora za ulazak u EU.

– Ja nikada nisam rekla da će izbori biti poslije referenduma za ulazak u EU. Vlada želi da zajedničkim snagama završimo pregovore – rekla je premijerka koja želi da se u tome izjasni i oporba.

Milanović mi se teško odaziva

– Zato sam i pozvala Milanovića na sastanak, a on je odgovorio da je nepristojno što ga pozivam. Ja mislim da nije. U nekim prijašnjim vremenima uvijek je dolazio, a meni se teško odaziva. Valjda je to stvar stila – komentirala je Kosor.

Upozorila je i kako bi prijevremeni izbori onemogućili završetak pregovora.

– U slučaju da se izbori raspišu odmah, Vlada bi postala tehnička vlada i pregovore ne bismo mogli završiti, ako ni zbog čega drugog, onda zbog poglavlja vezanog za financije, jer Vlada financijske odluke ne bi mogla donijeti. To su činjenice o kojima SDP i ostale stranke moraju jasno i javno reći svoja stajališta. Šansu imamo i u poglavljima 8 i 23, ali 33. ne možemo zatvoriti ako bismo sada išli na izbore – rekla je.

Ponovno ću pozvati oporbu na sastanak

– Mnogo nas teškog posla čeka za završetak pregovora. Tu Vlada neće moći sama ako su pred njom svakodnevno zapreke koje se nameću na tom putu. Ja ću ponovno pozvati oporbene čelnike na sastanak, da se izjasne o završetku pregovora. Oporba priziva izvanredno stanje i traži veliku raspravu u Saboru, a s druge strane tvrdi da su prosvjedi demokratska stečevina. Neka se odluče – poručila je i dodala da će doći u Sabor, ali samo zbog ozbiljnih razgovora – završiti pregovore ili ne, odnosno vidjeti je li Hrvatska spremna za ulazaka u EU ili ne.

Spomenula je i kako je uvjet za provođenje referenduma potpisivanje pristupnog ugovora, a da između završetka pregovora i potpisivanja tog ugovora ima mnogo posla kao što je oživotvorenje nekih zakona, primjerice onoga o sprečavanju sukoba interesa gdje je potrebno imenovati tijelo koje će nadzirati sukob interesa dužnosnika koji će trebati podastrijeti svoju imovinu.

– Bez toga, primjerice, nema potpisivanja ugovora – rekla je Kosor.

Komentirajući današnji sastanak s predstavnicima dvaju oporbenih stranaka HDSSB i HSP premijerka Jadranka Kosor rekla je kako su na sastanak došli oni koji su htjeli, a oni koji ne žele dijalog temeljnog pitanja, hoćemo li završiti pregovore, oni nisu došli. Ali sastanak je pokazao da je dijalog dobar, da razgovarati treba, oko nekih pitanja se nismo usuglasili. U razgovoru sa Šišljagićem i Srbom smo donijeli i odluke oko komunikacijske strategije za ulaz u EU i kampanje za referendum. Danas se je moglo konstatirati da Savez za Europu ne postoji. Dakle, da ima stranaka, oporbenih, koje se zaklinju da žele Hrvatsku u EU, no da se to dogodi ne čine ništa. I manje od toga. Mislim da su pokazali da ne žele, ne pomoći Vladi, nego ne žele da proces ubrzamo.

Tko je za završetak pregovora?

– Spremni smo i dalje razgovarati, prostor za dijalog je otvoren, jer Vlada smatra da je strateški i povijesni cilj Vlade da pregovore završi do kraja lipnja, ako je moguće. Nakon toga spremni smo naznačiti datum izbora. No, vjerujem da će se razgovori na ovoj ili onoj razini nastaviti. Ono što Vlada želi jest konačan odgovor stranaka koje su bile u Savezu za Europu jesu li za to da se pregovori završe ili ne – zaključila je.

Što se tiče sutrašnjeg razgovora s predsjednikom, rekla je da vjeruje da on nije zamišljen kao medijacija između zakonodavne i izvršne vlasti.

– Predsjednika ćemo informirati o trenutačnom stanju u pregovorima i stanju u gospodarstvu – rekla je J. Kosor i dodala kako se ona i predsjednik zalažu za isto.

– Mi govorimo isto, samo se ponekad naše riječi različito percipiraju – rekla je.

Ključne riječi

Komentara 146

MP
Mr.Pravda
19:03 10.03.2011.

haha..da su prijevremeni izbori ne bi se zavrsili pristupni pregovori,lazi kao i obicno..

OB
-obrisani-
14:00 11.03.2011.

\"Ja nikada nisam rekla da će izbori biti poslije referenduma za ulazak u EU. \" --- \"Ja nikada nisam potpisala ugovor o prodaji TLM-a.\"

OB
-obrisani-
18:24 10.03.2011.

Ne da srpkinjw foteljicu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije