Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
premijerka kumovala

J. Kosor: Brod ne plovi kako vjetar puše, nego kako se okrenu jedra

kosor
Ivo Čagalj/PIXSELL
23.03.2010.
u 14:42

Premijerka Jadranka Kosor kumovala je prvom hrvatskom školskom brodu i dala mu ime Kraljica mora.

Premijerka Jadranka Kosor nazočila je ceremoniji predaje i kumovala prvom hrvatskom školskom brodu u Veloj Luci kojem je tom prigodom dala ime Kraljica mora. Premijerka je u brodogradilište Montmontaža-Greben stigla u pratnji potpredsjednika Vlade i ministra financija Ivana Šukera, potpredsjednika Vlade i ministra zdravstva Darka Milinovića te ministra mora, prometa i infrastrukture Božidara Kalmete.

- Vlada ulaže velike napore u izgradnju naše flote i svega što može snažiti hrvatske pomorce. Stipendiramo 520 učenika i studenata koji se školuju za zvanje pomoraca, a prvi hrvatski školski brod izgrađen novcem iz državnog proračuna vrijedan je oko 37 milijuna kuna. Brod ne plovi kako vjetar puše, nego kako se okrenu jedra - istaknula je Jadranka Kosor dodavši kako će joj to biti temelj daljnjeg djelovanja i postupanja.

Ministar Kalmeta podsjetio je kako je Vlada promijenila pomorski zakonik, uvela porezne olakšice za pomorce, dala poticaje za gradnju brodova i obnovu naše ribarske flote. Trenutačno u svijetu nedostaje oko 10 tisuća pomorskih časnika, a kako je hrvatska izrazito pomorska zemlja, napravit ćemo sve da imamo kvalitetne pomorce koji će nas spajati sa svijetom.

Premijerka Kosor darovala je zapovjedniku prvog hrvatskog školskog broda kapetanu Krešimiru Bosancu zvono i hrvatski grb.

Premijerka Jadranka Kosor danas u Vela Luci na sakou je nosila veliki zlatni broš u obliku školskog broda Kraljica mora kojem je kumovala. Kako neslužbeno doznajemo, izrađen je upravo za ovu prigodu.

Kraljica mora motorni je jedrenjak namijenjen učenicima i studentima, pomorskim školama i fakultetima. Dug je pet metara, širok gotovo devet, a moći će ukrcati 28 studenata, četiri nastavnika i sedam članova posade. Brod je naručilo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Idejni projekt izradio je brodarski institut iz Zagreba, a brodogradilište Montmontaža-Greben iz Vele Luke na Korčuli izgradilo ga je za 26 mjeseci.

Komentara 20

OB
-obrisani-
18:18 23.03.2010.

Tako je kapetanice Jaco. Kad okreneš jedro nasuprot vjetru ideš unazad, baš kao i Hrvatska.....

OB
-obrisani-
15:04 23.03.2010.

ma na Nasému brodu,..su ocíto svi Kormilari--pijani..., a putnici \"antifasisti\" i dalje side na traktorima....

SM
stari_mudrac
16:56 23.03.2010.

pa i \" galeb\" je lijepo ime !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije