Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pula

Izvučen antički brod, planira se izrada kopije koja će ploviti morem

brod
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/10
19.08.2013.
u 18:10

Brod će iduće četiri godine provesti u posebnom bazenu na desalinizaciji i preparaciji

"Operacija" izvlačenja ostataka antičkog broda u dijelu Flaciusove ulice u Puli uspješno je izvedena. Ostaci broda položeni na željeznoj konstrukciji izvučeni su dizalicom s četiri do šest metara dubine i prebačeni na kamion. Brod je potom odvezen u jednu od Uljanikovih hala, na daljnju arheološku obradu, gdje će se kroz dvije godine obaviti desalinizacija, a onda tijekom još dvije godine i tretiranje specijalnim kemikalijama, kazao je Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre.

Bit će to dovoljno vremena za pronalazak odgovarajuće lokacije ovom jedinstvenom arheološkom nalazu. U Flaciusovoj ulici pronađena su dva antička broda, Pula 1 i Pula 2, ali i razni predmeti i veće količine organskih nalaza, poput pinjola, koštica bresaka, oraha i žitarica, što ukazuje na mogućnost da su brodovi služili za njihov prijevoz. Za razliku od ostatka Rimskog Carstva, gdje se pri gradnji brodova primjenjivala metoda uklada, na sjevernom Jadranu, što potvrđuju ovi nalazi, koristila se metoda "šivanja" broda. Dijelovi broda spajani se "šivanjem", odnosno bušenjem oplata i povlačenjem konopa kroz utore, nakon čega su se spajala rebra broda.

Takvi su brodovi mogli odoljeti svim vremenskim uvjetima, a u slučaju pucanja biti i lako popravljeni. Brod datira iz razdoblja od 1. stoljeća prije Krista do 1. stoljeća poslije Krista. Iako je njegova dužina 20-tak metara, izvađen je srednji dio, dužine približno šest metara, dok se njegovi ostali dijelovi prostiru ispod zgrade pošte i brodogradilišta Uljanik.

>>U Puli pronađena vrijedna antička reljefna ploča

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije