Izvozimo kvalitetan med, a na naše police stiže jeftini iz Kine
U prvih šest mjeseci ove godine uvezli smo svega stotinjak tona meda manje nego u čitavoj lanjskoj godini
Komentari 31
I kaj je tu cudno i novo pa zna se tko je najveci uvoznik smeča a dva si najveca uvoznika stime da jedan jos dobiva i poticaje al ajde tu i tam nekaj proizvede a drugi mocni poduzetnik se bavi iskljucivo uvozom e poduzetnistva ha ha
Najsmješnije je kaj je tomu vrlo jednostavno doskočiti: Hrvati se moraju početi brinuti sami za sebe i kupovati samo od provjerenih proizvođača. Možda je u manjim mjestima to malo teže, ali u većim gradovima je jednostavnije, lakše je naći načina da se dođe do kvalitetne hrane. Tko kupuje med u dućanima, usprkos tomu što je do sada bilo puno izvještaja o tome kako to uopće nije med (npr. onaj neki PUP-ov, na kojemu piše prirodni, itd.), sam je kriv što se truje. Isto je tako velik problem što nitko ne nadzire koji su proizvodi bio, a koji ne. Na placu neki divljaci stave bio i cijenu 5 puta veću od drugih, i ljudi kupuju, a prodaju gotovo plastično povrće. Ne govorim o Severu, to zbilja treba provjeriti, to je strašno, ali strašno je ako je sve istina, da su novinari to morali otkriti, a ne službe koje bi trebale provjeravati proizvode na pesticide i razne druge otrove. Samo svijest o zdravoj hrani i kažnjavanje i sramoćenje prevaranata može riješiti ovakve probleme. Imamo toliko prednosti pred drugim zemljama, i relativno neonečišćen okoliš, šteta da to ne koristimo.
Kinezi su počeli proizvoditi "med" bez pčela. Takav pripravak može i trajno djelovati na zdravlje. Takav med se većim dijelom prodaje u našim trgovačkim lancima. Jeda dio se pakira u mala pakiranja za ugostiteljstvo. Kada u kafiću, restoranu ili u hotelu dobijete med za zasladu to je upravo takav kineski uvozni med. Uvoze ga naši "pošteni" veletgovci jer tko ye*be građane potrošače važana je samo extra zarada.
I ja uvijek kupujem privatno kod pcelara u kontinentalnoj Hrvatskoj po oko 40-60 Kuna. U Konzumu je 70-80 Kineski med. I na placu je povoljniji nego uvozni u Konzumu. Ne razumijem cemu uopce itko kupuje uvozni kineski med.
Pa, kako neće kineski med biti jeftiniji od hrvatskoga kad kineske pčele rade za niže plaće od hrvatskih!
sve smo uništili na Pagu nema toliko ovaca koliko Paškog sira... Na Pelješcu nema toliko Postupa koliko Makedonskog vranca...
U Bosni, pcela se zove muha-med.
To vam je tak kad ste sve prodali strancima pa i hrvatsku dušu.
Evo vidim da je The Jack dobio same negativne ocjene, ali u pravu je u ovom dijelu sa kristalizacijom, kad vidite u trgovini da u teglici sa medom imate 10-15 % kristala a ostalo tekučina čudne boje, to vam jee kristalizirani prirodni med a tekučina je neki slatki proizvod iz Kine (melasa ili neki industrijski šećer).
Zlo mi je od naše kvalitete i želje da mi bude dobro
U ovih par rečenica nekoliko zapanjujućih činjenica - prvo ova o 544 tone (!!!) uvezenog meda, a onda opet Kina proizvođač. Ni mi jasno kak zemlja od milijardu i nekaj stanovnika more uz sve još i "hranit" druge zemlje osim ak ovo ni med proizveden u nekoj tvornici od mješavine šećera, arome i tko zna čeg....sam od kud im onda tolko šečera, a deficitarni su po pitanju sirovina, hrane...
slično tome uvozimo većinom GMO sojinu sačmu i tako jedemo skoro potpuno GMO protenski dio hrane što je najbitnije a izvozimo gazdama non gmo soju
Slučajno sam po jednoj liniji vezan uz proizvodnju meda u Hrvatskoj i znam vrlo dobro da su određene face uvozile svojevremeno cijele cisterne šećerne melase za miješanje u med. Taj med se vrlo teško raspoznaje, jer nakon homogenizacije teško je i u labosu dokazati koji je postotak melase umiješan u pakovinu..... Međutim, vremenom dolazi do ekstrakcije u nekoliko slojeva, tzv. med počinje izgledati kao primjer kemijske reakcije za djecu u 7. razredu osnovne škole. Jako se lijepo to može vidjeti na policama trgovačkih centara, neću spominjati marke niti imena privatnika ili tvrtki, odite sami pa bacite oko, ne možete promašiti. Pravi med nakon određenog vremena potpuno kristalizira, a ja tako nešto dugo u trgovinama nisam vidio. To što se vidi kroz staklo je kao da je netko u pramenovima otopio kredu. Ali, to je sve po HACCP - u i Codex Alimentariusu, tj. hoću reći da svi ti takvi imaju na žalost implementiran HACCP u svojim proizvodnjama, što samo znači da se certifikat dobije isto kao kad kupuješ bilo što u trgovini; plati i tvoje je, malo ćemo ti zakomplicirati da ne misliš kako si ga zato dobio i to je to. Glede kineskog meda, to se moglo i očekivati...... Država ne štiti nijednog svog proizvođača, zašto bi onda medare?! Za očekivati je bilo da se dogodi uvoz meda iz Kine, ništa neobično..... Kina ima izuzetno kvalitetnih medova sa sastojcima kojih nema nigdje na svijetu, čak su im nekoliko vrsta gotovo proglašeni lijekovima. Međutim, čisto sumnjam da se nešto slično uvozi odande, uvozi se vjerojatno i med koji to uopće nije. Po uzoru na ostalo.
kila i frtalj šećera plus voda jednako je kila meda... ili ti ga daš 10 kn prodaš za 40. i dobiješ 30 tko je tu lud o kakvoj kvaliteti se priča...
Za sve su krivi Srbi!!
Običan seljo ti napravi med hoćeš kadulju, ljubičicu,, borovnicu...brezu..lipu... u danu preko 1000 kg.... Sirup plus pčela jednako je naša kvaliteta
Ajde... kakav kvalitetan med... pa toliko nema trave a kamoli peludi...Melje se šećer i toči u hranilice u košnicama..nema nikave kontrole.. to je fuj.... a ovaj iz kine sigurno je 100 % kvalitetniji med...inače ode glava dolje ko za dječju hranu
Odgovor: "Pravi" med je tekucina, a kristalizirani "pun secera". Nemoguce je priglupom puku objasniti da je ukrucivanje PRIRODNOG meda, tj. kristalizacija fruktoze normalna i neizbjezna pojava, koja ne utjece na kvalitetu meda.
Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.
iz Hrvatske se izvoze Zivi ljudi pa kak nece med..ahahhahah