Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSLJEDICA ZATOPLJENJA

Izuzetno visoka morska razina zabilježena u Bakru: 'To je jedan od najvećih vodostaja od 1929. godine'

Orkanska bura u Bakarcu
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
22.11.2022.
u 21:47

Pojavi izuzetno visokih vodostaja pridonosi i porast morske razine vezan uz klimatske promjene, a brzina tog porasta u zadnjim desetljećima u Jadranu iznosi oko 3 mm/god", stoji u priopćenju.

Geofizički odsjek zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta izvijestio je u utorak o izuzetno visokoj razini mora u Bakru.

"U utorak 22. studenoga 2022. godine na mareografskoj postaji u Bakru zabilježen je u 7 sati i 18 minuta vodostaj koji za 103,4 cm premašuje srednju morsku razinu. To je jedan od najvećih vodostaja zabilježenih od 1929. godine, kad je utemeljena postaja u Bakru", navode u priopćenju i ističu kako je mogućih čimbenika koji su doprinijeli ovako visokoj morskoj razini.

Foto: Geofizički odsjek zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta

Navode kako prve analize jasno ukazuju na važnost tzv. olujnog uspora, tj. uzdignuća morske razine povezanog s djelovanjem niskog tlaka zraka i olujnog južnog vjetra.

"Dodatni su čimbenik plimne oscilacije, koje su u navedeno vrijeme podržale pojavu visoke vode. Još jedan mogući čimbenik je dolina planetarnog atmosferskog vala, koji već danima održava vodostaj većim od prosječnih vrijednosti. Pojavi izuzetno visokih vodostaja pridonosi i porast morske razine vezan uz klimatske promjene, a brzina tog porasta u zadnjim desetljećima u Jadranu iznosi oko 3 mm/god", stoji u priopćenju.

VIDEO: U Hrvatskoj nestašica nekih lijekova: Jednog antibiotika moguće neće biti sve do travnja

Komentara 5

TR
Tridvajeda
00:40 23.11.2022.

Naravno da domaći novinari uvijek rado spomenu: 1. Hrvati imaju otprilike pola promila uticaja na ukupno globalno zatopljenje, 2. trećinu mesa u npr Njemačkoj pojedu psi i mačke pa da pravi ekolozi ne drže mesojedne ljubimce, 3. Najveći zagađivači i uzročnici globalnog zatopljenja su redom Kina, USA i Indija, a upravo ta tri prva zagađivača se izuzima iz pomodarske eko-histerije.

LE
LeonardoGoldman
00:56 23.11.2022.

Iznad naslova pise “posljedica zatopljenja”, a u objasnjenju da zatopljenje “pridonosi” pravim razlozima ove pojave. Zanimljivo

ST
sttipe
23:35 22.11.2022.

Da li su u formulu podizanja mora uvršteni parametri pomicanja tektonskih ploča, koje su formirale dobar dio gorja na kopnu? Oće li nam ostati izgradnja umjetnih otoka od pjeska sa dna plićih mora, kao stabilizacijska mjera za visoke vode? Postojii more tehničkih mjera, kojih su svjesni mnogi, a da bi ih se provelo, triba ukinit kapitalizam, plastiku od ugljikovodika, i novac...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije