Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Puljanin Saša Đorđević nagrađen je na međunarodnom sajmu u Bukureštu

Izumio ‘pametne lance’ za svaku gumu i za sve vremenske prilike

lanci, guma
Tanja Ušić
04.11.2009.
u 00:24

Lanci su jednostavni za montažu jer lako liježu u utor na gumi, a dovoljno je spojiti početak i kraj da budu kvalitetno pričvršćeni.

Na Međunarodnom sajmu inovacija “Inventika 2009” u Bukureštu pulski izumitelj Saša Đorđević okitio se medaljom najljepšeg sjaja. Zlato je osvojio za izum novog tipa lanaca protiv proklizavanja na snijegu, za koji kaže da drže i na snijegu i na ledu, ali i na suhoj i na mokroj podlozi.

Lanci su jednostavni za montažu jer lako liježu u utor na gumi, a dovoljno je spojiti početak i kraj da budu kvalitetno pričvršćeni. Svaka je pločica lanca i početak i kraj, pa se mogu koristiti na svim vrstama vozila i za sve dimenzije guma, a najvažnije je da gumu ne oštećuju jer nema skakanja kao kod klasičnih lanaca – kaže Đorđević.

Na ideju je došao zbog vlastitih potreba. Na svoju sportsku “hondu civic” tipa R nije mogao montirati klasične lance, te je tim izumom omogućio da se i za sportska vozila upotrebljava obvezna zimska oprema.

Lanci ne izazivaju vibracije i buku, nema praznog hoda, a Đorđević se nada da će imati i tržišnog uspjeha. Zlatnom medaljom u Bukureštu Đorđević je nastavio nizati uspjehe. Zlato je osvojio prije mjesec dana i na Zagrebačkom velesajmu, a pohvalu je zaslužio i u Udinama. Uskoro će se prezentirati i Nürnbergu te Bruxellesu i Ženevi.

– Inventivna i tehnološka razina hrvatskih inovacija, kojih je u Bukureštu predstvljeno 14, impresionirala je rumunjske poslovne ljude i znanstvenike – istaknuo je i Đani Pincan, tajnik Društva inovatora Pule.

Ključne riječi

Komentara 3

MA
Markoc
16:19 15.11.2009.

Saša čestitam na izuu.

Avatar Vladimir1204
Vladimir1204
19:18 05.11.2009.

Brzi s tim u prodju, treba mi, a ima nas vise!

DU
Deleted user
09:40 09.11.2009.

Da ova naša država podržava sve naše izumitelje svi bi mogli ljepo živjeti od proizvoidnje takvih proizvoda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije