Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova filmska ruta

Izraelski turisti posjetili lokacije sa snimanja 'Guslača na krovu'

lekenik (1)
Foto: Nikola Čutuk/Pixsell
1/4
14.08.2013.
u 14:35

Dosad je Lekenik posjetilo dvadesetak organiziranih turističkih skupina, a najavljeno ih je još nekoliko.

Skupina od četrdesetak izraelskih turista obišla je Lekenik i lokacije na kojima je 1971. godine sniman kultni film Normana Jewisona 'Guslač na krovu' koji je osvojio 3 Oscara i 5 Zlatnih globusa, a govori o  sudbini Židova u carskoj Rusiji. Izraelci koji mnogo drže do svoje povijesti i tradicije, sa zanimanjem su razgledali tri imanja koje su direktoru filma Branku Lustigu poslužile kao mjesto zbivanja filma, te su razgovarali sa statistima na filmu.

Melodije iz filma na violini im je svirao mladi Filip Kirin iz Pešćenice. Prije obilaska, muškarci su u jednoj od kuća u kojima je sniman film održali zajedničku molitvu, a potom je organiziran doručak s košer hranom.

Filmska ruta Anatevka, naziv je novog turističkog projekta koji promoviranjem na tržištu SAD-a i Izraela, zajedno ostvaruju Turistička zajednica Lekenika i Centar za židovsku edukaciju Rimon iz Zagreba. Dosad je Lekenik posjetilo dvadesetak organiziranih turističkih skupina, a najavljeno ih je još nekoliko.

- Izraelski su turisti prezadovoljni onim što ovdje mogu doživjeti. Osim što im omogućujemo da ponovo dožive Guslača na krovu, za njih je ovo i neočekivan susret s prirodom - kaže Roni Brandl iz Centra Rimon.

Direktor Turističkog ureda u Lekeniku Božidar Antolec, koji je najzaslužniji za projekt, što je ove godine nagrađen u akciji Zeleni cvijet, predlaže kako bi se akcija mogla proširiti i na preosale dvije lokacije na kojima je sniman film, u Maloj Gorici i Martinskoj Vesi.

>> Guslač na krovu u Lekenik privukao američke studente

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije