Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U Siriji sve više mrtvih

Izraelski projektil razrušio zgradu u čuvanom dijelu Damaska

Damask
Foto: REUTERS
1/5
19.02.2023.
u 22:37

Izraelski izvori tvrde da je meta napada bio visoki dužnosnik ili iranske Revolucionarne garde ili Hezbollaha

Dok sirijske spasilačke službe još ispod ruševina traže moguće preživjele u potresu nakon kojeg je broj poginulih u Siriji premašio šest tisuća, izraelski projektili pogodili su rano u nedjelju zgradu u Kafr Sousi, središnjoj četvrti Damaska koja se nalazi u blizini velikog i strogo čuvanog obavještajnog kompleksa i sjedišta iranskih organizacija, pri čemu je 15 ljudi poginulo i 15 ih je ranjeno. U tom napadu oštećeno je nekoliko zgrada u gusto naseljenom dijelu grada, nedaleko od trga Omajad. Izraelski projektili prouzročili su veliku štetu na Tehničkom institutu u Citadeli i kulturnom centru u Kafr Sousi.

Tko je meta?

Šteta je nastala i na administrativnim uredima u Citadeli, ali i na Institutu za primijenjenu umjetnost i Institutu za arheologiju, koji su obrazovne ustanove. Citadela u Damasku nalazi se u blizini poznate tržnice Hamidiyah i Velike umayyadske džamije, a ispred nje je kip Salaha al-Din al-Ayyubija te utvrđeni dvorac podignut u srednjem vijeku. Iako još nije poznata točna meta izraelskog napada, izraelski izvori tvrde da je meta napada bio visoki dužnosnik ili iranske Revolucionarne garde ili libanonskog Hezbollaha s obzirom na to da je u bombardiranju Kafr Souse 2008. ubijen Imad Mougnijeh, tada vrhovni zapovjednik proiranske skupine Hezbollah, a u toj četvrti nalazi se i nekoliko iranskih sigurnosnih agencija i veliki iranski kulturni centar, kako tvrde izraelske obavještajne službe. Međutim, i iranska Revolucionarna garda i libanonski Hezbollah demantirali su da je meta napada bio neki njihov visoki dužnosnik.

Američke i zapadne obavještajne službe tvrde da je Iran posljednjih godina pojačao svoju prisutnost u Siriji i da ima uporište u većini područja pod kontrolom sirijske države, s nekoliko tisuća pripadnika milicija i paravojnih skupina pod svojim zapovjedništvom, zbog čega je posljednjih mjeseci Izrael intenzivirao napade na sirijske zračne luke i zračne baze kako bi spriječio isporuku oružja saveznicima u Siriji i Libanonu, uključujući libanonski Hezbollah koji podržava Iran.

Prema nekim informacijama u Siriji se nalazi između 20 i 30 tisuća proiranskih boraca, uključujući i iransku Revolucionarnu gardu, koji se spremaju za uključenje i sve više neizbježni rat između Irana i Izraela. Izrael nikada nije javno preuzeo odgovornost za bilo koji svoj napad. Analitičari su uvjereni da se Benjamin Netanyahu, koji je na čelu najradikalnije i najdesnije vlade u povijesti Izraela, igra s vatrom i nakon što su izraelski dronovi napali tvornicu oružja u Iranu, sada napada Siriju, kao da želi izazvati rat širih razmjera i zasigurno bi zapalio čitav Bliski istok i bio bi daleko žešći i razorniji od rata u Ukrajini jer bi se u rat, osim Irana, uključili Libanon, Sirija i Pojas Gaze, isključivo kako bi smirio Izraelce koji kao po nekom ritualu svaki tjedan prosvjeduju.

Opet prosvjedi

Više desetaka tisuća izraelskih prosvjednika okupilo se ponovno u Tel Avivu i ostalim gradovima diljem Izraela kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo desničarskom vladom koja je revidirala pravosuđe pa sada parlament ima ovlasti poništavanje odluka Vrhovnog suda. Analitičari su uvjereni da je Netanyahu to učinio kako bi mogao ukinuti suđenje na kojemu se sudi pod optužbama za mito, prijevaru i zlouporabu povjerenja. 

Ključne riječi

Komentara 6

PO
poluprovokator
23:05 19.02.2023.

Razrušio?

PU
paul-umpe
08:04 20.02.2023.

udri Benjamine svom silom.Kad nestane Izraela otvoren je put prema Europi.A vi ljevicari malo razmislite.Brzo ste zaboravili teroristicke napade po Europi.

VI
vidum
02:03 20.02.2023.

Zbog 3 mrtva u Ukrajini, 150 komentara. Ovo neće komentirati nitko. Vrlo razvijen osjećaj za pravdu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije