Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mrtva utrka između vladajuće Kadime i Likuda

Izrael: Ako pobjedi desnica nema mira s Arapima

Autori: Zorana Bajt, Agencije
10.02.2009.
u 08:18

Ishod današnjih izraelskih izvanrednih parlamentarnih izbora bit će krajnje neizvjestan. Nijedna stranka neće dobiti većinu, a zbog očekivanih koalicijskih pregovora proteći će tjedni prije nego što se formira nova vlada, prenose strane agencije.

Ultradesnica
Najviše šansi za pobjedu ima bivši premijer Benyamin Netanyahu, vođa desnog oporbenog Likuda. Međutim, ankete pokazuju da je razlika između Likuda i sadašnje vladajuće stranke centra Kadime, koju predvodi šefica diplomacije Tzipi Livni, smanjena u posljednja dva tjedna. Ankete pokazuju da je porasla i popularnost ultradesne stranke Izrael naš dom zastupnika Avigdora Liebermana koja bi mogla zauzeti treće mjesto. Prema istraživanjima, čak petina birača na dan izbora nije bila sigurna za koga će glasovati, a većina je apatična i razočarana svojim liderima.

Zapadna obala
Zbog optužaba za korupciju, sadašnji premijer Ehud Olmert dao je ostavku još u rujnu prošle godine. Nakon toga propao je pokušaj Tzipi Livni da kao nova šefica Kadime formira vladu.

U Izraelu ima otprilike pet milijuna registriranih birača, a glasuje se na 9263 biračka mjesta. Na izborima su se kandidirale 33 stranke. Na dan izbora uvedena je potpuna blokada Zapadne obale. Prije glasovanja Netanyahu i Lieberman posjetili su Zid plača u Jeruzalemu, a T. Livni sadila je drveće.

Bude li T. Livni tijesno pobijedila Netanyahua, neće joj biti lako sastaviti vladu jer će desničarske stranke dominirati izraelskim parlamentom Knessetom, predviđaju analitičari. U povijesti Izraela nijedna stranka nije osvojila dovoljno mandata da sama vlada, pa će i nakon ovih izbora Izrael najvjerojatnije opet imati koalicijsku vladu, ocjenjuje BBC.

U svome komentaru britanski The Guardian naglašava da bi američki, arapski i europski lideri, i uz bolan gubitak ljudskih života u Gazi, morali privatno i bez pretjeranog entuzijazma podržati Tzipi Livni jer je ona svoj politički kapital uložila u pregovore s palestinskim vođama, a Netanyahu još uvijek vjeruje u veliki Izrael.


Neizvjesni izbori u Izraelu

Do 16 sati po lokalnom vremenu na izraelske prijevremene parlamentarne izbore, na kojima se vodi tijesna utrka između Benjamina Netanyahua iz desne stranke Likuda i Tzipi Livni, sadašnje ministrice vanjskih poslova iz vladajuće Kadime, stranke desnog centra, izišlo je 42 posto građana s pravom glasa. Nakon zatvaranja birališta u 22 sata po lokalnom vremenu (21 po srednjoeuropskom) tri glavna televizijska kanala objavit će prijevremene rezultate. Ovi se izbori, ocjenjuju analitičari, održavaju pod snažnim dojmom događaja u Gazi. Također se očekuje jačanje ultradesnice. Oko pet milijuna Izraelaca s pravom glasa na 9263 biračka mjesta bira između kandidata s 34 stranačke liste, a čitavo područje Izraela jedna je izborna jedinica.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije