Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
drago ćosić

Izračunao sam – u Brazilu ću 90 sati provesti u zrakoplovu

Drago Ćosić
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/2
06.06.2014.
u 09:26

Za svoj sedmi SP, HRT-ov komentator spakirao se u samo 15 minuta, a prije puta pričao nam je o obožavateljima njegova komentiranja i najemotivnijem SP-u

U svojoj 30-godišnjoj novinarskoj karijeri HRT-ov komentator Drago Ćosić odradio je čak sedam svjetskih nogometnih prvenstava.

Mila je najveći radoholičar

Sa svakog nosi posebna sjećanja ali ipak, kaže, naboj koji se 1998. osjećao u Francuskoj, kada smo osvojili treće mjesto, bio je nezaboravan.

– Taj osjećaj mogao bi se nadmašiti jedino ako na nekom od idućih prvenstava budemo prvaci, jer nacionalni naboj koji se tada osjećao teško je nadmašiti – prisjetio se Ćosić uoči svog odlaska na SP u Brazil. Kao šef HRT-ova projekta Brazil 2014. nije se stigao posvetiti pripremama za komentiranje utakmica jer je morao uskladiti tisuću sitnica kako bi svoju odabranu vrstu sigurno doveo do Brazila.

– Tek sutra ću nakon utakmice Hrvatske s Australijom početi s pripremama za utakmice SP-a, iako, kad je riječ o Brazilu, mislim da bih utakmicu mogao komentirati da me probudite u bilo koje doba noći. Naravno da imam i svoju svaštaru u koju mjesecima prije u hodu ubacujem pripreme za utakmice – priznao je Ćosić. Tijekom prošle godine dva puta je na poziv FIFA-e zajedno s ostalim televizijskim kućama koje su kupile prava za prijenos SP-a bio u Brazilu, ali nije imao previše vremena za razgledavanje, kao što ga neće imati ni tijekom prvenstva.

Prenosim 14 utakmica uz tri hrvatske i računao sam da ću ukupno u Brazilu u zraku, to jest avionu, biti 90 sati

– Nemam vremena apsolutno ni za što! Prenosim 14 utakmica uz tri hrvatske i računao sam da ću ukupno u Brazilu u zraku, to jest avionu, biti 90 sati. Njihovi aerodromi su ogromni i udaljeniji su od grada, što znači da vam treba dva sata transfera na aerodrom i s njega pa izgubite pola dana samo na tome – priča komentator. Brazil će mu postati dom tijekom Svjetskog prvenstva, a velikih priprema za odlazak nema.

>>Mila Horvat: Sigurno je da odlazim, ali ne s TV-a, već idem u Brazil

– Jednostavan sam i organiziran jer sam Djevica u horoskopu i za 15 minuta se spremim jer točno znam gdje mi u ormaru stoje košulje, majice, gdje mi je donje rublje, gdje su mi kupaće gaće ili skijaška jakna i meni treba samo 15 minuta da se spremim. Moja žena svaki put padne u nesvijest kako se brzo spremim za putovanje jer ona se inače priprema tri dana – simpatično će Ćosić. Prvi put na svjetskom prvenstvu HRT u ekipi ima ženskog člana – Milu Horvat. Predrasude o ženama u sportskoj redakciji Ćosić je davno otklonio, pogotovo kad je u pitanju Mila.

– Mila je vrhunska novinarka i odlična kolegica, radoholičar kakav se rijetko rađa i nisam imao dileme ni jednog trenutka pri tom izboru. Skepsa o ženi u sportskom novinarstvu postoji kod dosta ljudi, ali kod mene je davno razbijena jer znam koliko Mila može i koliko ona zna i od prvog dana bila je u svim planovima za SP – odlučno kaže HRT-ovac poznat po svojem emotivnom zanosu tijekom komentiranja, pogotovo utakmica reprezentacije. Mnogi mu zamjeraju i kritiziraju ga zbog takvog pristupa, ali s druge strane, poput naših Vatrenih, i Drago ima svoj klub obožavatelja koji na Facebooku imaju nekoliko fan klubova.

– Postoji osam mojih lažnih profila i fan grupa, ali nijedan taj profil nije moj. Nemam ih vremena pregledavati, ali moja kći sve to prati i svaki dan me izvještava o novostima – kaže nam Drago i osvrće se na kritičare svoga komentiranja:

– Razmišljam da je sport emocija, veselje i radost i ne mogu se zamisliti da to radim bez emocija.Onog trenutka kad dođem u fazu da bez imalo emocije izgovaram Modrić, Rakitić, onda ću to prestati raditi. Ako nema te emocije, tog užitka u tome što radiš, onda trebaš raditi nešto drugo. Osim toga, po reakcijama ljudi kad se rade ankete, vidim da je samo jedan manji dio nezadovoljan mojim komentiranjem.

Strah da će ga ostaviti na cjedilu

Drago će, kao i cijeli tim u Brazilu, tijekom dana imati nekoliko zadataka, ali zahvaljujući tehnološkom napretku, posao im je donekle olakšan.

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL, Davor Puklavec/PIXSELL

– Sjećam se Svjetskog prvenstva u Americi na kojem smo bili Božo Sušec i pokojni Boris Mutić i ja. Tada smo samo prenosili 40 utakmica, a nismo uopće imali emisije uoči i poslije utakmica. Naravno da je danas tehnologija omogućila da se možete javiti iz svakog grma i to je dobro, ali uz to sve mora biti puno brže. Tako ću, recimo, na otvaranju kada igramo protiv Brazila, najprije prenositi otvaranje, nakon toga komentirati utakmicu i potom trčati cijelom hrpom stepenica da bih došao do našeg studija i s izbornikom Kovačem proanalizirao utakmicu – priča nam Ćosić. Zahvalan je zato svojoj kući jer su, za razliku od prijašnjih godina, imali puno više sluha za ovakav projekt. Osim izvrsnog tima novinara, zadovoljan je i odabirom sukomentatora i analitičara. U tim ulogama naći će se Robert Prosinečki, Igor Štimac, Goran Vlaović, Elvis Scoria i Anton Samovojska.

– Nije bilo lako nagovoriti sve da sudjeluju jer naravno da je puno ugodnije pratiti utakmice iz svog kauča s hladnim pivom u ruci i zato hvala svima koji su pristali pomoći u ovom projektu. Nadam se kako nitko od trenera koji su nam sukomentatori i analitičari tijekom Prvenstva neće dobiti i neki trenerski angažman i da me neće ostaviti na cjedilu – kroz smijeh će Drago. Prognoziranje ishoda ovog prvenstva nezahvalno je, ali kao iskusni poznavatelj nogometa, Drago nam je dao svoju prognozu: – Ne prognoziram, ali želim vjerovati da možemo proći u drugi krug, što bi bila velika radost za cijeli narod.

Komentara 13

BR
Brandfackel2
21:48 06.06.2014.

Drago Ćosiću upoznali smo se kad sam prije ohoho godina radio na HTV i donosio "akontacije" iz barake gdje je bio "saldo conti" vama gore u sportsku redakciju... Trebam li napisati ovdje kolike ste svote dobivali za ove svoje "muke" tj. laprdanja sa raznoraznih sportskih događaja koji su ionako toliko korumpirani da u današnjioj FIFA ili UEFA jedan Al Capone hipotetički gledano nemre zaradit ni za čašicu viskija...

Avatar krumpirsky
krumpirsky
09:15 07.06.2014.

prestrašno tih 90 sati u avionu , a kako je onim sretnicima koji na baušteli rade

Avatar Prosenjak
Prosenjak
20:55 07.06.2014.

Kad bi bilo tko drugi prenosio samo da nije ovaj. Da mogu naći nekoga tko zna bar pravila nogometne igre i nekog kome je jasno da se utakmica igra dok sudac ne svira kraj, nekog kome je jasno da kad netko smanji na 2:1 u 78. minuti da se to ne može nazivati "počasnim pogotokom" i slično.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije