Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsezona lošija od očekivanog

Iznajmljivači u panici: Nadali smo se gostima za Uskrs, a sad je cijeli travanj otkazan

Sunčan dan u staroj gradskoj jezgri Dubrovnika
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/3
25.03.2022.
u 11:34

Od 24. veljače i početka ruske invazije na Ukrajinu sve se promijenilo...

Rat u Ukrajini brine aktere naše turističke industrije te bi mogao ostaviti posljedice na rezultate predsezone.

- Zbog rata u Ukrajini na Uskrs ćemo imati puno manje gostiju nego što smo se nadali. Teško je govoriti koliko će ih biti manje od očekivanih, ali čujem da ovih dana polako stižu otkazi i nekih većih grupa s uskrsnim rezervacijama. Osobno sam imala dosta rezervacija i u četvrtom i petom mjesecu, a travanj mi je, evo, gotovo cijeli otkazan. Sve se mijenja iz dana u dan... - tim se riječima Martina Nimac Kalcina, predsjednica Zajednice obiteljskog turizma u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK), referirala na upit o potencijalnom broj turista koje bismo mogli očekivati u Dalmaciji na najveći kršćanski blagdan, piše Zadarski.hr.

Od 24. veljače i početka ruske invazije na Ukrajinu sve se promijenilo. Do tada su, potvrdili su i u Ministarstvu turizma i sporta, dinamika rezervacija i najave za glavni dio turističke godine bile na razini rekordne 2019., a u nekim segmentima i desetak posto bolje. Aktualna geopolitička situacija vezana uz Ukrajinu, rast cijena energenata i inflacija donekle su se odrazile na turističku potražnju, no dobra je vijest, poručili su iz ministarstva, da booking nije stao.

Isto govori i predsjednica Zajednice obiteljskog turizma u HGK...

- Situacija nije katastrofalna kao onda s koronom, ali rat u Ukrajini dosta je usporio rezervacije. Predsezona je neusporedivo lošija nego što je trebala biti. Sve je krenulo odlično nakon Nove godine, a onda se, doslovno od prvog bombardiranja Ukrajine, naglo usporilo. Istoga dana prestali su stizati upiti da bi se nakon nekoliko dana ponovno počeli pojavljivati, ali usporeno. Nema otkazivanja u velikom broju, ali ih za predsezonu ima. Otkazi dolaze od svugdje - od onih iz Amerike do najviše njih iz Njemačke, Češke, Slovačke... - kaže Nimac Kalcina, navodeći da za razliku od privatnog smještaja, koji već osjeća posljedice ratne situacije u Ukrajini, u slučaju kruzera zasad nema otkazivanja.

Ipak, vjeruje da će turistička sezona biti jako dobra ako ne eskalira situacija s ratom u Ukrajini.

Video - Usporedili smo cijene žičara u Europi: Put do Sljemena turisti će plaćati kao u francuskim Alpama

Komentara 3

MV
Misl@v
12:16 25.03.2022.

Žao mi je korektnih i poštenih iznajmljivača, a svim onima koji su prošle sezone otkazivali rezervacije domaćih gostiju nadam se da će ostati prazni.

PE
Pendrek57
18:27 25.03.2022.

Pa ja se bum ranil. Kakve veze ima rat rusa u 🇺🇦 s turizmom na Jadranu. Ronim krokodilske suze.

FA
fajlpz
12:46 25.03.2022.

Svim poštenim sva srića,onim ostalima bolje sa ne napišem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije