Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEDNICA VIJEĆA

Izloženost hrvatskoga financijskog sustava rizicima zbog pandemije je porasla, ali mu stabilnost nije ugrožena

Novac/Ilustracija
Foto: Davor Puklavec/Pixsell
27.05.2020.
u 11:58

HNB: analiza pokazuje da se vrlo mali broj zahtjeva odnosi na nove kredite za likvidnost, a njihova dinamika realizacije nije zadovoljavajuća: očekujemo bržu obradu od financijskih institucija.

Iako je, očekivano, izloženost hrvatskoga financijskog sustava sistemskim rizicima porasla, njegova stabilnost nije ugrožena zahvaljujući zamjetnom smanjenju strukturnih slabosti u gospodarskom i financijskom sustavu tijekom posljednjih godina, poručili su sa 14. sjednice Vijeća za financijsku stabilnost, održane u Hrvatskoj narodnoj banci, guverner HNB-a Boris Vujčić, ministar financija Zdravko Marić, predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga Ante Žigman i direktorica Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka Marija Hrebac.

Članovi Vijeća upoznati su na sjednici s glavnim pokazateljima stanja financijskog sustava i rizika za njegovu stabilnost povezanih s pandemijom koronavirusa. Istaknuto je kako je pozitivna početna pozicija, uz brzu i snažnu reakciju nositelja ekonomske politike i nadležnih tijela, ublažila negativne posljedice borbe s pandemijom. Vijeće je raspravljalo o poduzetim mjerama iz djelokruga svih institucija uključenih u rad Vijeća, njihovoj efikasnosti, međudjelovanju različitih mjera i politika te potrebi praćenja i analize njihovih učinak.

- Osim mjera Vlade namijenjenih pomoći gospodarstvu i stanovništvu, analizirali su se i rezultati mjera koje su poduzele Hrvatska narodna banka i Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga, a posebice onih usmjerenih na olakšavanje financijske pozicije privatnog sektora. Glavni dio mjera odnosi se na moratorije i reprograme postojećih ugovora o kreditu i leasingu klijenata pogođenih pandemijom; do sredine svibnja zaprimljeno je 37 tisuća zahtjeva za moratorije i ostale kreditne mjere, od čega je realizirana gotovo polovina, te 34 tisuće zahtjeva za reprogram ugovora o leasingu, od čega je realizirano 75 posto – navode u priopćenju HNB-a te dodaju kako analiza pokazuje da se vrlo mali broj zahtjeva odnosi na nove kredite za likvidnost, a primijećeno je i da njihova dinamika realizacije nije zadovoljavajuća. 

- Stoga se očekuje da će financijske institucije, u skladu sa svojim poslovnim politikama, ubrzati i proces obrade zahtjeva za nove kredite klijentima pogođenima pandemijom – istaknuo je regulator.

Na sjednici je prihvaćen i Godišnji izvještaj o radu Vijeća u 2019. godini.

 

 

Ključne riječi

Komentara 3

HA
Hanok
15:10 27.05.2020.

Kuna je uvijek oko 7,5 prema euro. EU štanca novac, Hrvatska takoder jer da nije tako, kuna bi več jednom došla do 6,5.

IB
iva.begovic
08:48 28.05.2020.

Kako će se globalno štancanje novca zbog koronakrize odraziti na financijski sektor predvidivo je koliko je predvidiv i sam virus, dakle malo ili ništa. Štediše se trebaju pitati a) koliko im je štednja sigurna i b) neće li inflacija tj. više novca u opticaju, obezvrijediti štednju. Dužnici se, čini mi se, trebaju manje brinuti. Stoga navalite na kredite, naročito nenamjenske potrošačke, evo i sam guverner poziva građane na zaduživanje i potrošnju.

SI
sisavac
12:10 27.05.2020.

istina, rizik se povećao drastično zbog ove korone. eto, ja sam samo malo ostavio izložen novčanik, i odmah je bio žrtva ženske ruke. i sad mi je poljuljana stabilnost financijskog sustava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije