Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbori u SDP-u

Teška bitka za Zagreb i Split

Zoran Milanović i Zlatko Komadina u prosincu 2013.
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
1/2
04.03.2016.
u 07:00

Milanoviću prednost na sjeveru i u Splitskoj županiji, Komadini Primorje i Slavonski Brod

Zahuktali su se unutarstranački izbori u SDP-u. Za mjesec dana po principu jedan član - jedan glas članovi će birati novog šefa. Pretpostavlja se njih 22-23 tisuće, što je izlaznost od oko 60 posto. Hoće li to biti aktualni Zoran Milanović ili Zlatko Komadina itekako će ovisiti o njihovu radu na terenu. Zato i nije čudno da nema dana a da obojica rivala ne sjednu u automobil i odjure na neki stranački skup. Ide se u sve županije, gradove, pa i male općine. Jer svaki je glas bitan, a utrka nikad neizvjesnija.

Situacija se ipak lagano kristalizira. Timovi su ekipirani i više-manje zna se koji je šef gradske ili županijske organizacije za koga. Što će imati i utjecaja na dan izbora. Posebno bitne bitke vodit će se u Zagrebu te Splitsko-dalmatinskoj županiji. Što ne iznenađuje s obzirom na to da je riječ o dvije najveće organizacije. U Zagrebu partija ima oko 6000 članova, a u Splitsko-dalmatinskoj županiji oko 4000 pa obojica kandidata žele upravo u njima dobiti što više glasova. Davati prognoze kako će tko gdje proći dosta je nezahvalno s obzirom na da je mnogo malih članova koji ne žele da ih se percipira kao nečije. Ali upućeniji tvrde da će u gradu Splitu blagu prednosti imati Komadina, dok će u županiji pobjedu odnijeti aktualni šef. I u Zagrebu bi situacija mogla biti napeta i izjednačena. Jer iako Davor Bernardić, šef zagrebačkog SDP-a, podupire Komadinu, i Milanović je upro sve snage da u glavnom gradu postigne što bolji uspjeh.

U Primorsko-goranskoj županiji logično je očekivati da će pobjedu odnijeti Zlatko Komadina gdje je župan godinama i gdje ga podržavaju svi načelnici Gorskog kotara, dok je u Istri, navodno, veći dio SDP-a za Milanovića. U šest županija u kojima Komadina nije uspio prikupiti gotovo ništa potpisa, a riječ je o Krapinskoj, Osječko-baranjskoj i Šibensko-kninskoj županiji, Milanović bi mogao imati prednost, a njegovi “kontroliraju” i većinu Varaždinske i Dubrovačko-neretvanske županije.

U Ličko-senjskoj županiji situacija je podijeljena. Šef SDP-a u Gospiću Nikola Maras podržava Milanovića, dok je šef županijske organizacije Tomislav Zrinski za Komadinu. I u Slavoniji je slična situacija. Milanović s Domagojem Hajdukovićem i Biljanom Borzan drži brojniju osječku organizaciju, dok je Komadina na svoju stranu dobio Vukovarca Željka Sabu, ali i organizaciju SDP-a u Slavonskom Brodu. Za Komadinu je i gradonačelnica Koprivnice Vesna Želježnjak kao i Zvonimir Mršić, predsjednik uprave Podravke.

Foto: VLm

>> Milanović poručio da ima dovoljno snage, energije i iskustva da i dalje vodi SDP

>> Komadinin tim: U šest županija nisu nam dali da skupljamo potpise

Komentara 21

KA
kacavenda
07:31 04.03.2016.

Raspad na dvije struje

BI
Binga01
07:49 04.03.2016.

Ja bi im omogućio uporabu oružja do zadnjeg u toj bitci, na sveopću radost svih ne SDP-ovaca.

KN
knezica
09:21 04.03.2016.

VL - gdje su članci o smjeni Radmana??? Dan žalosti, pa ne možete od tuge ništa reći ;)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije