Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI RAZDOR

Izbori u Liječničkoj komori upitni zbog načina glasanja

Milan Kujundžić
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
06.05.2019.
u 20:12

Liječnici su se žalili Ministarstvu da im je uskraćeno pravo na dopisno glasovanje koje je izbornim pravilima određeno tako da svi članovi koji ne žele glasovati elektronski moraju dostaviti zahtjev HLK-u do 19. travnja

Izbori za predsjednika i zamjenika Hrvatske liječničke komore trebali bi biti prvi izbori provedeni elektroničkim načinom glasovanja u Hrvatskoj, ali upravo je to postalo pitanje razdora u struci.

Budući da je početak glasovanja određen za 20. svibnja, a u međuvremenu su okolnosti ovih izbora prijavljeni i Agenciji za zaštitu osobnih podataka, upitno je postalo uopće njihovo održavanje. Dopisom od 2. svibnja Ministarstvo zdravstva traži od HLK da svim liječnicima, članovima Komore, omogući dopisno glasovanje te da se očituju o predstavkama liječnika u kojima tvrde da Komora u izborima nije zaštitila njihove osobne podatke.

Ministar Milan Kujundžić potvrdio nam je da su u ministarstvo zaprimljeni brojni dopisi liječnika o načinu održavanja izbora te da je tražio službeno očitovanje HLK. Liječnici su se žalili Ministarstvu da im je uskraćeno pravo na dopisno glasovanje koje je izbornim pravilima određeno tako da svi članovi koji ne žele glasovati elektroničkim putem moraju zahtjev za dopisno glasovanje dostaviti na adresu HLK-a do 19. travnja.

Jedna od tih predstavki jest od dr. Hrvoja Tomasovića i dr. Hermana Vukušića, koji su među 12 kandidata za predsjednika i zamjenika HLK.

– Zahtjev za dopisno glasovanje mora biti fizički u HLK do 19. travnja, što je suprotno pozitivnim zakonskim odredbama RH. Pa svi predaju porezne prijave minutu do ponoći i taj je zahtjev pravovaljan! – komentira dr. Vukušić, koji je prijavio kršenje odredbi o zaštiti osobnih podataka.

Mijo Karaula iz pravne službe HLK-a navodi da je izrađeno oko 12 tisuća elektroničkih iskaznica liječnika članova HLK, da je do 19. travnja zahtjev za dopisno glasovanje poslalo 2250 liječnika i da bilo kakvo prolongiranje roka za zahtjeve za dopisno glasovanje nije moguće.

U hitnoj kirurškoj ambulanti KB-a Dubrava napadnut liječnik

Komentara 1

KO
korektor1619
23:35 06.05.2019.

Najveću istinu o lječncima rekao je Ministar da polovica bolničkih liječnika ništa ne radi. --tko je bio prisiljen obilaziti naše bolnice u to se mogao u potpunosti uvjeriti. Očisititi taj balast riješili bismo financijsku i funkcionalnu situaciju u našim bolnicama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije